Hirdetés
Nagyvilág

Magabiztosan jutott döntőbe az Egyesült Államok

USA - Szerbia 79-59 (25-12, 16-11, 17-16, 21-20)

Tokyo 2020, női kosárlabda, elődöntő
Tokió, Saitama Super Arena
Conde, Yu, Silva (Papadopoulos)

USA: Bird 4/3, Wilson 9, Stewart 12, Taurasi, Griner 15. Csere: Loyd 4, Diggins-Smith, Atkins 4, Gray 14/6, Collier 5/3, Fowles 2, Charles 6.

Szerbia: Vasic 4, Brooks 5/3, Crvendakic 2, Dabovic, Krajisnik 6. Csere: Cado 6, Jovanovic, Butulija 8, Anderson 15/3, Stankovic, Skoric 9, Dugalic 4.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A tokiói olimpia női kosárlabda tornájának első elődöntőjében az Egyesült Államok 79-59-re legyőzte Szerbiát.

A csoportkörben az Egyesült Államok mindhárom mérkőzésén elveszítette az első negyedet. Ausztrália ellen a negyeddöntőben ízelítőt adtak abból, hogy milyen, amikor már az elejétől dominálnak. Hasonlót láthattunk Szerbia ellen is. Jelena Brooks és Tina Krajisnik pontjaival 4-3-ra vezetett az Európa-bajnoki címvédő. Innen azonban 8-0-val 11-4-re fordított USA és ezzel a lendülettel az első szakasz végére állva hagyták riválisukat. 10 perc után 25-12 állt az eredményjelzőn. A 18 kísérletből 10 sikeres volt az Egyesült Államok csapatánál, akik már ekkor a játék minden elemében jobbnak bizonyultak riválisuknál. A női mezőnyben nincs még egy csapat, amely egy nagy torna végére ilyen szintet tud emelni a játékán.

Fotó: FIBA.Basketball

A második szakasz elején rendezte sorait Szerbia is. Elsősorban a védekezésén keményített Marina Maljkovic gárdája. Igaz, ennek eredményeként becsúszott a mérkőzés során egy-két talán túlzottan is kemény megmozdulás a részükről. A második szakasz első három percében egyáltalán nem találtak be az amerikaiak és a következő négy percben is mindössze két mezőnykosarat szereztek. Ez idő alatt Szerbia 30-21-re felzárkózott. Azóta már tudjuk, hogy ennél közelebb a folytatásban nem kerültek. Az ekkor szebbnél szebb villanásokat bemutató USA a félidőt 11-2-es futással zárta, amivel 41-23-ra léptek el. Visszatornázta 50% fölé a mezőnymutatóját Dawn Staley gárdája. Brittney Griner és Sue Bird 8-8 egységnél járt. A szerb csapatból Yvonne Anderson 10 pontját kell kiemelni.

Fotó: FIBA.Basketball

A harmadik negyed elején még megpróbálkozott Szerbia egy felzárkózással, de három-négy perc után látszódott, hogy számukra több ebben az elődöntőben nincs. Amikor a játékrész közepén Marina Maljkovic előbb Ana Dabovic, majd Sonja Vasic, Nevena Jovanovic és Jelena Brooks cseréjét is meglépte, gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy az európai gárda a bronzmeccsre fókuszál. Az amerikai szakmai stáb is hasonlóan gondolkodott, hiszen a kulcsjátékosuk náluk is fokozatosan pihenőt kaptak és végül Dawn Staley úgy alakította a rotációt, hogy minden nevezett játékosa pályára kerüljön. Az utolsó 10 percnek 58-39-ről vágtak neki a csapatok. A játék képe nem változott, mindkét gárda a folytatást szem előtt tartva, de becsülettel küzdve zárta le a meccset. Az Egyesült Államok teljesen megérdemelten 79-59-es sikerrel jutott fináléba, ahol a Japán – Franciaország elődöntő győztese lesz a riválisuk.

Statisztika ITT

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés