Hirdetés
Magyarország

Magabiztosan nyert Budapesten is az NKA Universitas PEAC csapata

Vasas Akadémia - NKA Universitas PEAC 49-63 (8-21, 7-19, 18-12, 16-11)

Bajnokság, 5. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Minár László Balázs, JAKAB László Imre, Balogh Gyula (Bognár Tibor)

Vasas Akadémia: Bach 12/6, Budácsik 4, Papp 10, Heljic 2, Tóth 4. Csere: Madár E. 5/3, Smailbegovic 4, Pusztai 5, Szerencsés 2, Salamon 1.

NKA Universitas PEAC: Kiss 17, Nelson 16, Marshall 8, Wentzel 12, Dudásová 4. Csere: Brajkovic -, Sarok 2, Szücs 4/3, Selcova -.

Fotó: Vasas Akadémia

Hirdetés

Szombaton idegenben folytatta a bajnokságot az NKA Universitas PEAC Pécs. Az ötödik fordulóban a Vasas Akadémia csapatánál léptek pályára – 18 órai kezdettel – és 49-63-ra győzték le ellenfelüket. A budapesti együttes öt forduló elteltével öt vereséggel jelenleg a bajnoki tabella nyolcadik helyén áll – bár hozzá kell tenni, hogy négy élcsapattal kellett megküzdeniük – míg a pécsiek megőrizték eddigi veretlenségüket.

A Vasas Akadémia játékoskeretében történt némi változás az előző mérkőzésekhez képest, ugyanis az amerikai centerüktől, Robinsontól elköszöntek a pasarétiek. A helyén egyelőre még nem játszott senki, így klasszikus értelemben nincs most légiósuk, de Nadia Smailbegovic és Sara Heljic személyében két fiatal külföldivel álltak ki a PEAC elleni mérkőzésen. Ennek ellenére a találkozó Vasasos pontokkal indult, melyeket Papp Dia és Tóth Orsolya értékesített (4-0). A túloldalról azonban Tyaunna Marshall is becsatlakozott a pontszerzők sorába, így 4-2-re változott meg az eredmény. Ekkor Kiss Virág értékesített egy 2+1-es akciót, mellyel a pécsi együttes át is vette a vezetést (4-5). Ezt követően Chelse Nelson, Wentzel Nóra és Marshall újabb pontjai következtek, mellyel egy hét pontos előny alakult ki a pécsiek javára (4-11). A Vasas rossz sorozatát Nadija Smailbegovic találata törte meg, melyhez Salamon Zsófia, illetve Bach Boglárka is csatlakozott. Ám így se tudták tartani a vendégek együttesét, akik már az első negyed végén egy 13 pontos előnyre tettek szert (8-21). A PEAC játékosai között gyönyörűen megoszlottak a pontok, az első játékrész lefújása után Kiss Virág, illetve Chelsea Nelson neve mellett is 6-6 pont állt.

Fotó: Vasas Akadémia

A második negyedet újabb vendég pontok nyitották, Sarok Nikolett, Wentzel Nóra, illetve Nikola Dudasova jóvoltából (8-27). Mielőtt a felek közötti különbség elérte volna a 20 pontot, a Vasas vezetőedzője – Milos Pavlovic – kérte ki idejét. Visszatérve sem lankadt a pécsi dominancia, ezúttal Kiss Virág érvényesítette akaratát, így az eredmény 8-31-re módosult. Ekkor Papp Dia és Sara Heljic találatait jegyezhettük, mely egy lépéssel közelebb hozta Vasas csapatát (12-31). A tapasztalat, illetve a lendület, amit Csirke Ferenc tanítványai az Európa Kupa első fordulója alkalmával szereztek, látszódott a Vasas elleni találkozón is. A nagyszünet előtti percekben Bach Boglárka értékesített egy hárompontost (15-37), ám az etap végére a két fél közötti különbség a 25 pontot is elérte, így végül a csapatok 15-40-el zárták a félidőt.

Fotó: Vasas Akadémia

A mérkőzés harmadik játékszakaszának első kosarát Kiss Virág szerezte, aki ezzel 12 pontot jegyzett fel neve mellé (15-42). Ezt követően Budácsik Dorottya (Vasas Akadémia) ragadta magához a szót. A budapestiek eddig nem látott energiákat mozgósítottak védekezésben, mely az eredményen is megmutatkozott. Szerzett labdák követték egymást és Madár Eszter, majd Papp Dia kosaraival 22-42-re változott az eredmény. Végül Bach Boglárka törte meg a felek közötti 20 pontos különbséget (24-42). Milos Pavlovic tanítványai továbbra sem engedtek ki védekezést illetően. Papp szerzett egy újabb labdát, ami után Nikola Dudásová is elkövetett egy sportszerűtlen hibát, így két büntető lett Papp jutalma (26-42). A negyed felénél járva a PEAC is kiérdemelt magának két szabaddobást, melyeket sikeresen értékesítettek, ám Papp Dia rögtön válaszolt is egy jól időzített ziccerrel (28-44). Az első félidőhöz képest a mérkőzés dinamikája érezhetően megváltozott, a felek felváltva szerezték a kosarakat. Ennek ellenére a Vasas nem tudta lefaragni az előzőekben kialakult hátrányt. Két perccel az etap vége előtt 30-50-et mutatott az eredményjelző, így kerek 20 pont volt a felek közötti különbség. Bár a továbbiakban mind két fél szerzett pontokat, az eredmény érdemben nem változott. Az előzőektől eltérően azonban a játékrészt ezúttal a Vasas Akadémia nyerte meg 18-12-re.

Fotó: Vasas Akadémia

Az utolsó negyedet 33-52-ről kezdhették meg a találkozó résztvevői. A budapestiek átváltottak területvédekezésre, mely egy rövid időre megzavarta Csirke Ferenc tanítványait. Wentzel Nóra (PEAC) találata “egyenesítette ki” a dolgokat, amit Budácsik Dorottya értékesített tempója követett. Ezzel 35-54-re változott a meccs eredménye. A záró szakasz felét átlépve továbbra is a 20 pontos különbség határán táncoltak a felek. Ekkor Pusztai Petra középtávolija, illetve Bach Boglárka hárompontosa következett, melyre Szücs Rékának volt egy ugyanennyi pontot érő válasza. Milos Pavlovic kért időt (40-62). Visszaérkezve Kiss Virág szerezte meg 17. pontját. A továbbiakban a fővárosiak magasabb fokozatra kapcsoltak és magabiztosabban kezdték el támadni a pécsiek védelmét. Ám ez érdemben már nem tudott sokat változtatni a végeredményen, végül az NKA Universitas aratott egy újabb magabiztos győzelmet. A magyar bajnokság ötödik fordulóján 49-63-ra verték a Vasas Akadémia együttesét.

Fotó: Vasas Akadémia

Hirdetés