Hirdetés
Archivum

Magas posztokon megerõsödve várja az új évadot a Gyõr:

:

Hirdetés

Pénteken a CMB Cargo UNI Gyõr együttese is bemutatta keretét a következõ évadra. Ahogy az UNIQA Sopron új igazolásai kapcsán megtettük, ezúttal is igyekszünk a közlemények világán túl kicsit szubjektívebb hangvételben áttekinteni az új érkezõk korábbi szezonjait. Czank Tímeát senkinek sem kell bemutatni, hiszen a DVTK színeiben az elmúlt években meghatározó játékos volt a hazai mezõnyben. A másik három igazolás kapcsán azonban következzen egy rövid áttekintés.

Írta: Nagy Norbert

Krivacevic Tijana egy vegyes spanyol és török szezon után tér vissza Magyarországra. A válogatottunk centere az elmúlt évet a Salamanca együttesében kezdte, melynek színeiben összesen kilenc spanyol bajnoki és három Euroliga találkozón szerepelt. A bajnoki mérkõzéseken 17 és fél perc alatt átlagban 5,8 pontot és 4 lepattanót jegyeztek fel a neve mellé, míg az Euroliga összecsapásokon 19,6 perc alatt 8,3 pontot és 3,3 lepattanót átlagolt. Függetlenül attól, hamar bebizonyosodott, hogy a felek számára más irányba fog menni a szezon, értékes idõszak volt ez. Kifejezetten jó meccseket is láttunk és kellettek a spanyol hónapok ahhoz, hogy Pöstyénben a 19 pontjával Krivacevic legyen a mezõny legeredményesebbje a sorsdöntõ EB-selejtezõn.

A novemberi válogatott szünet után már a Girne Üniversitesi színeiben láthattuk Krivacevic Tijanát. Ezt az idõszakot nehezebb értékelni, hiszen a csapatuk a tabellán elfoglalt pozíciója alapján nem került be abba a körbe, melyrõl rendszeresen készült televíziós közvetítés. A számok azt mutatják, hogy 22 találkozón 10 pont, 5,1 lepattanó és 1,4 gólpassz lett az átlag. Krivacevic pályán töltött ideje átlagban 10 perccel nõtt Spanyolországhoz képest. Végül a török élvonalban 28 perc 51 másodpercnél állt meg. Ha úgy nézzük, akkor egy 27 éves centernek, aki az Euroliga – Európa Kupa határán mozgó csapatokban szerepel pályafutása során, ezek reális számok. A Gyõr szempontjából mindenképpen fontos, hogy Krivacevic Tijana egy olyan idõszak után érkezik, amikor kapott lehetõséget és játékban van.

Magas posztokra még egy új igazolás érkezik a cseh Kamila Stepanova személyében. A 28 éves, 193 cm magas játékos öt évvel ezelõtt került Franciaországba. A Basket Landes együttesénél töltött három szezont követõen egy toulouse-i kitérõvel érkezett a Villeneuve-d’Ascq gárdájához, ahol pályafutása legjobb eredményét érte el. A csapat óriási bravúrral megnyerte a francia bajnokságot, az Euroligából indulva pedig Európa Kupa negyeddöntõt vívtak. Kamila Stepanova a francia élvonalban 30 mérkõzésen lépett pályára: 18 perc alatt 6.6 pont, 3 lepattanó és 1.4 gólpassz került ezeken átlagban a neve mellé. Az Euroliga alapszakaszában mind a 14 mérkõzésen lehetõséget kapott, itt 6 pont, 3 lepattanó és 0,9 gólpassz volt az átlaga 18,4 játékperc alatt.

A cseh játékos rutinja nagyon sokat érhet a Gyõrnek. Nyilvánvaló, hogy a Villeneuve-d’Ascq más szerkezetû csapat, mint a Gyõr és a francia bajnokság is más játékot követel meg, mint a magyar. Ráadásul ennél a 18 percnél egészen biztosan többet kell vállalnia a cseh centernek. Ettõl függetlenül az elmúlt években a Gyõr szinte kivétel nélkül magas posztokon volt igazán hátrányban. Ennek tudható be az is, hogy korábban az Európa Kupában, illetve legutóbb az Euroligában nem sikerült jobban felvenni a versenyt. Ha Kamila Stepanova képest azt a kiegyensúlyozott teljesítményt hozni, mint Franciaországban és a támadásokba még egy kicsit jobban be tudják vonni a társak, mint a Villeneuve-d’Ascq együttesében, akkor vele sokat javulhat a gyõri versenyképesség.

A két magas játékos mellett Nirra Fields személyében egy kanadai légiós érkezik 1-es, 2-es posztra. Fields a UCLA hallgatója volt 2012 és 2016 között. Az egyetemi bajnokságban az elsõ évét leszámítva mindig elérte a pontátlaga legalább a 15-öt. A négy év alatt 134 mérkõzésen 13.9 pont, 5.1 lepattanó, 1.7 gólpassz került a neve mellé. A tavalyi WNBA Drafton a harmadik körben kelt el a játékjoga. A Phoenix Mercury szerezte meg és négy mérkõzésen pályára is léphetett a WNBA-ben. Ezeken összesen 17 percet játszott. Az elsõ európai profi évét a török másodosztályú Edremit csapatában kezdte, ahol 17 mérkõzésen 34 perc alatt 24,2 pont, 8,2 lepattanó és 3,6 gólpassz lett az átlaga. Utoljára december 30-án szerepelt a csapatban. Fields is azon játékosok közé tartozott, akik az akkori törökországi terrorcselekmények után hazatértek (errõl az eredeti török cikk itt olvasható). Különösen a második vonal kiscsapatainál ekkoriban volt egy nagyobb elvándorlási hullám a légiósok részérõl. Ezt követõen új szerzõdést tavaszra már nem vállalt be a kanadai játékos. A helyi szövetség toborzóján mûködött közre és megpróbálkozott a WNBA-be való visszatéréssel, de az Atlanta Dream elsõ keretszûkítését nem élte túl.

Fields kapcsán a gyõri közlemény a válogatott sikert emelte ki. 2015-ben ugyanis tagja volt a Pánamerikai-Játékokon aranyérmes csapatnak. Azon a tornán a döntõben a juharlevelesek szinte extázisban játszva verték a Breanna Stewart nevével fémjelzett kifejezetten erõs amerikai egyetemi válogatottat. Ez a kanadai csapat a riói kvótáról döntõ Amerikai-bajnokságon is aranyérmet nyert. Akkor is számított a szakmai stáb Fields játékára és természetesen tavaly Rióban is ott volt: 6 mérkõzésen 12,1 perc alatt 5.7 pontot, 1.8 lepattanót és 1.2 gólpasszt jegyzett. A 23 éves, 175 cm magas játékos a gyõri lehetõséggel elsõ komoly európai szerzõdését kapta. Nagy kérdés, hogy miként birkózik meg ezzel. Az biztos, hogy ponterõs teljesítményre képes játékosról van szó, akinek a gyorsaságára építhet a szakmai stáb.

A Gyõr esélyeirõl, akár hazai porondon, akár az Európa Kupát nézve az ellenfelek keretének ismerete nélkül még felesleges beszélni. Itthon komoly fegyvertény, hogy Czank Tímea és Krivacevic Tijana személyében két rutinos magyar játékos érkezett. Nemzetközi porondon pedig a magas posztok megerõsítése adhat hitet a szurkolóknak, hogy több élesebb meccset, akár gyõzelmeket is láthatnak.

Hirdetés