Hirdetés
Magyarország

Magyar Bianka értékelése a TFSE eredményes kupaszereplése kapcsán:

:

Hirdetés

A szombaton zárult a Killik László Női K&H Magyar Kupa, melyen negyedik helyet szerzett a TFSE-MTK. A torna üde színfoltja volt megalkuvást nem tűrő lelkes játékával a fővárosi gárda. Magyar Bianka vezetőedzőt kérdeztük a szezon eddigi alakulásáról, eredményeiről.

Amióta a most ismert rendszerben zajlik a Magyar Kupa, a TFSE-MTK mutatta be a legeredményesebb újonc szereplést. A sport természetes lélektana, hogy az újoncok nagyon erősen, komoly bizonyítási vágy által hajtva kezdik a szezont, de a válogatott szünetekkel tarkított téli időszakban egy megtorpanás következik, amit egy visszaesés követ. Ez azonban a TFSE-n nem látszódik és a Magyar Kupa negyedik helye mellett már biztos, hogy az alapszakasz tabelláján a hatodiknál hátrébb nem végezhetnek.

Ez talán annak tudható be, hogy nem azt érzem a csapaton, megállnánk egy szinten és nem tudnánk előrébb lépni. Azt érzem, hogy meccsről meccsre, edzésre edzésre jobbak leszünk és ezt bizonyította a kupa mellett a bajnoki szereplés is. Nem csak az elején tudtunk meglepetéseket okozni, hanem kiegyensúlyozott a teljesítményünk és mindig mutattunk újat. Ez több dolognak lehet az eredménye. A legfontosabb, amit kiemelnék, a csapategységünk és az az óriási lelkesedés, bizonyítási vágy, ami bennünk van. A játékosok és az edzői stáb, akikkel együtt dolgozhatok, mind kiváló sportemberek

– fogalmazott lapunknak Magyar Bianka.

Mindig vannak hullámvölgyek

A TFSE úgy érkezett a Magyar Kupára, hogy február elején egy hárommeccses vereség sorozata volt. Ekkor a PINKK, a Szekszárd és a Győr csapatával szemben maradt alul. Ezt követően azonban újra meg tudott nyerni egymást követően két találkozót a ZTE és a Vasas ellen.

“Nem csak az újonc csapatoknál, hanem úgy vélem mindenkinél van időnként kis hullámvölgy.” – tekintett vissza ez elmúlt hetekre a TFSE vezetőedzője. “Nálunk ez nem feltétlenül abban mutatkozott meg, hogy három vereségünk volt, hanem olyan sérüléshullám kapott el minket, hogy négy-öt kulcsjátékos kiesett két hétre az edzésből. Nem tudták vállalni a mérkőzéseket sem, így nem tudtunk úgy felkészülni, ahogy szerettünk volna. Ugyanúgy mindent kiadtak magukból a lányok, ennyire futotta. Nekünk szükségünk van edzésre. Onnantól kezdve, hogy mindenki edzésbe állhatott és tudtuk csinálni a kis megszokott saját ritmusunkat, nem volt kérdés számomra, hogy újra képesek leszünk meccseket nyerni. Nem keseredtünk el, tudtuk azt, hogy ez egy természetes dolog, ami egy csapattal megtörténhet. Ez most velünk megtörtént, de kijöttünk belőle és megyünk tovább a céljaink felé.” – összegzett Magyar Bianka.

Fotó: MKOSZ – Rébay Viktor

A Magyar Kupa negyeddöntőjében a TFSE 82-78-ra múlta felül a PEAC-Pécset. Bár mindössze négypontos különbség mutatkozott a végeredményben, de összességében végig kézben tartotta az irányítást. A statisztikai lap is egyértelmű fölényt mutat.

“Az tudni kell, hogy egy nagyon erős meccsre készültünk. Tisztában voltunk azzal, hogy bár játszottunk kétszer a PEAC-cal, de ez a harmadik minden eddiginél nehezebb lesz. A kupának más hangulata van. Ott egy meccsen dől el, hogy tudsz-e még játszani kettőt vagy búcsúzol. A hazai csapat ellen léptünk pályára, akik nagyon szerettek volna minket legyőzni. Egy ilyen lélektanról indult ez a mérkőzés, de nem volt kérdés számunkra, hogy ezt a meccset ne mi nyerjük meg. Azt éreztem, hogy magabiztosan játszottak és biztatták egymást a játékosok. Annak a csapategységnek, amin dolgozunk augusztus óta és ami egyre jobban alakul, az eredménye volt ez a győzelem.” – tekintett vissza a negyeddöntőre Magyar Bianka.

Nem akarták feladni

A TFSE a Sopron elleni elődöntővel széles elismerést vívott ki magának. Mindössze 99-90-re maradt alul azon az összecsapáson. Miközben a csapatkapitánya Süle Krisztina nem léphetett pályára és Kristina Arsenic az első percekben megsérült. Magyar Bianka hangsúlyozta lapunknak, hogy egy pillanatig nem merült fel a szakmai stábban a bronzmeccsre történő tartalékolás.

Ha 1000 embert megkérdeztünk volna, 1000-en mondták volna azt, hogy a Sopron fog nyerni. Sportemberek lévén szó, nem tudom azt mondani, ha a 35. percben még csak pár pont választja el a csapatokat, hogy feladom. A játékosaim sem mentek volna bele. Mi úgy mentünk ki, hogy az első TV-s meccsünk, egy Magyar Kupa elődöntő és nem tehetjük meg azt, hogy feladjuk. Szembeköptük volna magunkat. Azok az emberek, akik kezdtek volna minket megszeretni, azt látják, hogy mi feladjuk. Ez nem sportemberi magatartás. Arról nem beszélve, hogy a sportban nincsen “ha”. Abban az esetben, ha mi feladjuk, tartalékolunk, akkor is kerülhettünk volna olyan rossz ritmusba, hogy ugyanúgy kikapunk a Zalaegerszegtől. Nincs olyan meccs, amire más szellemben menne ki a csapat. Ezért tudtunk a DVTK-val, a Szekszárddal is szoros eredményeket kialakítani és nem kaptunk ki megalázóan

– indokolta a döntést.

Igyekeznek bővíteni a rotációt

A TFSE-MTK adta a Magyar Kupa három legtöbb időt pályán töltő játékosát. A három mérkőzés maximális 120 percéből Chanise Jenkins és Bernáth Réka 110-110-et, míg Alisia Jenkins-t 106-ot szerepelt.

“Nem csak a mi csapatunkban van úgy, hogy szűkebb rotációval játszik. Vannak olyan meccsek, amikor igyekszünk bővíteni ezt.” – elemezte a rotációs lehetőségeket Magyar Bianka. “Például látszik Németh Almán, Doktor Annán, hogy nagyon megkapják a perceiket, sőt egyre többet kapnak. Azt nem lehet elvárni másodosztályból felérkező játékosoktól, hogy egyből 30 percet vállaljanak. Bebizonyította Doktor Anna is, hogy ott a helye a magyar mezőnyben és folyamatosan kapja is a bizalmat. Ezzel jól tud élni. Visszatérve a terhelésre. Én úgy gondolom, hogy megadjuk nekik a megfelelő pihenő időt. Szerdáig most is pihenőjét tölti a csapat, utána szombaton lejátsszuk a BEAC ellen az utolsó alapszakasz meccsünket, majd a tervek szerint azt követő szerdán kezdődik a bajnoki rájátszás.”

A TFSE jó példája annak, hogy kellő bizalom esetén olyan játékosok is megállhatják a helyüket a hazai élvonalban, akik korábban kevesebb lehetőséget kaptak vagy éppen az Amatőr Bajnokságban, az Egyetemi Bajnokságban bizonyíthattak.

Mi tudtuk, hogy mire képes, de a kupának Bernáth Réka lehet az egyik legnagyobb meglepetése a többi sportszakember számára. A teljesítménye alapján helye van a magyar válogatottban. Biztos vagyok benne, ha ezt a munkát folytatja, akkor sikerülni is fog neki elérni ezt. Azért is jó és szerethető a csapatunk, hogy ugyan van két jó légiósunk, de a többi helyet döntően magyar fiatal tehetségek töltik be. Ezek a játékosok mérkőzésről mérkőzésre tudnak újat mutatni és fejlődni. Büszke vagyok rájuk ezért is

– méltatta játékosait a TFSE vezetőedzője.

A fővárosi gárda az 5. vagy a 6. helyről fordul a rájátszásba, ahol nem titkoltan szeretne újabb bravúrokat elérni.

Nem fogalmaztunk meg elvárást, szeretnénk jó és szoros meccset játszani. Úgy gondolom, hogy a csapatban még benne van egy szép eredmény és szeretnénk újabb meglepetéseket okozni. Meglátjuk, hogy mire leszünk képesek. Nekem is rejtély, hogy lehet-e még überelni az eddigi szereplést

– zárta szavait.

Hirdetés