Hirdetés
Magyarország

Magyar Bianka: Úgy kell közelíteni a játékosokat, hogy maximálisan ismerjem a személyiségüket

Hirdetés

A DIGI Sport Reggeli Start című műsorában Magyar Bianka, a TFSE-MTK vezetőedzője volt a vendég. A beszélgetés középpontjában a női szakvezetők helyzete, az edzői karakter és a folyamatos tanulás fontossága állt.

Bár a TFSE-nél zajló munkát a kosárlabdát követők jól ismerhették, hiszen az élvonalbeli debütálást megelőző szezon három trófeát (ANB Piros csoport, Hepp Kupa, MEFOB) hozott a klubnak, szélesebb közönség Magyar Biankát és csapatát az élvonalbeli bemutatkozásnál ismerte meg. “Az elején szkeptikusak voltak, hogy fiatal vagyok és nő vagyok. Sok olyan kérdést kaptam a szezon elején, hogy bírni fogom-e. Bennem egy percig sem volt félelem, inkább egy bizonyítási vágy.” – mondta erről a TFSE-MTK vezetőedzője. A csapat a csonka szezonban a Magyar Kupában a legjobb négy közé jutott. A bajnokság leállításakor a tabellán a hatodik helyen állt.

A női edzők szerepe egy fontos kérdés, mely a tengerentúlon már évek óta a közbeszéd tárgya, itthon csak a közelmúltban érezhető ebben elmozdulás.

“Az elején szeretném leszögezni, hogy nem szeretnék a feminizmus és az esélyegyenlőség szószólója lenni. Nem gondolom, hogy egy jó edző az férfi és női kérdés lenne. Erre példa Natalia Hejkova vagy Pat Summit, akik a legmagasabb szintig emelkedtek. Az Euroliga egyik legsikeresebb edzője Hejkova. Bennem soha nem volt kérdés, hogy elfogadnak-e így. Biztos voltam magamban és volt egy alapfilozófiám, amit tudom, hogy ha követek, akkor nem érhet gond. Folyamatosan próbálom magam képezni, hogy lássák azt a lányok, hogy felkészülten megyek és ne legyen bennük kérdés, maximálisan megbízzanak bennem.” – jelentette ki Magyar Bianka, aki a beszélgetésben kiemelte: a FIBA fiatal edző programjába is felvételt nyert Magyarországról egy pécsi edzőkollégája mellett.

“Imádom a kosárlabdát. Nem telik el úgy nap, hogy ne néznék meg egy meccset. Most például elkezdődtek a WNBA mérkőzések. Mindig is próbáltam pluszban képezni magam. Elindult a hároméves FIBA fiatal edző programja. Minden országból egy vagy két edző tud felvételt nyerni erre a programra. Sikerült ide is bekerülnöm, sokat tanulhattam és ez is egy magabiztosságot adott. Az egyetem mellett még vannak olyan plusz tanulási lehetőségeim, amik magabiztossá tesznek és határozott tudok lenni a pálya szélén.  Sok lelkes edző van. Csak ezen múlik, ha ott van benne a lelkesedés, az alázat, az bármeddig el tudja vinni. A játékosaimtól is mindig ezt várom el.” – tette hozzá a TFSE-MTK vezetőedzője, aki betekintést engedett abba is, miért gondolja fontosnak, hogy határozott karakterként tudjon megjelenni a csapat előtt.

Ne legyen az, hogy csak én legyek a főnök és én mondok meg mindent. A játékosoknak is adni kell teret, meg kell hallgatni őket. Ettől függetlenül főként azért mert fiatal vagyok, nő vagyok, kell egy határozottság. Sokszor mondják, akik elmennek az edzésem alatt a csarnok előtt, hogy hallják: milyen energiával, vehemenciával tartok edzések. Kellő szigor, kellő határozott fellépés nélkül nem lehetne ebben a szakmában megállni a helyemet. Nagyon érdekes téma a női edzők szerepe. Tavaly erről a szakdolgozatomban csináltam egy kutatást, érdekelt engem is, hogy Magyarországon hány női edző dolgozik. Magyarországon majdnem 1300 regisztrált edző van. Ebből kb. 350 nő. Valamiért a többségük U11, U12-es korosztályban dolgozik. Magasabb korosztályokban és felnőtt szinten kevés a női edző. Nem tudom, hogy miért, ha megnézzük a gazdasági szférát, politikai életet, a vezető pozíciót többségében férfiak töltik be. Nem gondolnám, hogy azért, mert a nőknek kevesebb lenne a szakmai tudásuk. Inkább olyan karakterekre van szükség, illetve személyiségjegyekre, ami nem biztos, hogy minden nőben megvan.

Magyar Bianka hangsúlyozta, hogy igyekszik mindenkivel megtalálni a közös hangot. A csapatban a nála idősebb játékosokkal sem volt ilyen szempontból probléma. “Van olyan, aki idősebb. Vele is meg kell találni a hangot, illetve hangot kell adni neki is. Mindig is tudniuk kell, amikor edzés van, ott én vagyok főnök. Edzésen kívül viszont bármikor fordulhatnak hozzám bármilyen problémával.” – mondta erről, majd hosszabban is kifejtette annak a jelentőségét, hogy minden egyes játékos lelkével külön kell foglalkozni.

Minden játékos más. Van a pszichológiai determinizmus törvénye, hogy nem tudom uniformizálni a csapatot. Nem tudok arra a 12-13 játékosra egységként gondolni. Igaz, hogy a nap végén, a mérkőzésen szeretném, hogy egységben jöjjünk ki és fussunk ki a parkettre. Ehhez az kell, hogy minden játékost megismerjek. Az egyik szereti ezt a feladatot, a másik nem. Képletesen szólva, az egyik a pizzát szereti, a másik a spagettit. Úgy kell közelíteni a játékosokat, hogy én maximálisan ismerjem a személyiségüket és ezáltal tudok rájuk hatást gyakorolni. Fontos szó a hatás kiváltás, a hatás gyakorlás. E nélkül nem tudok hatékony lenni az edzéseken.

A beszélgetés során azt is elárulta Magyar Bianka, hogy erre miként tud időt szakítani.

“Nekem a csapat az első. Nekem nem abból áll a nap, hogy megtartom a napi két edzést és hazamegyek, kikapcsolok. Én otthon is nagyon sokat agyalok. Sokat elmegyek a játékosokkal kávézni, beszélgetni. Amikor az edzés kezdődik 10-kor, akkor nem 10-re esek be, hanem ott vagyok 9-kor, fél 10-kor. Ilyenkor lehetőségek nyílnak plusz beszélgetésekre. Megkérdezhetem hogy van, hogy érzi magát. A másik fontos, hogy a testbeszédből igyekszem jól olvasni. Egyből észreveszem, ha a játékosnak nem olyan kedve van és nem félek nyitni felé, megkérdezni, hogy mi a baja. Szeretem mindig megoldani a problémát. Ha tudom, hogy valamit én rontottam el vagy a játékos rontotta el, akkor azt mindig szeretem megbeszélni. Hogy nem maradjon a játékosban sem tüske és bennem sem tüske.” – mondta Magyar Bianka, akit zárásul arról is kérdeztek, hogy a fentebb elmondottak a férfi edzőknél miként jelennek meg.

“Nem tudom a férfi kollégáimat megítélni és nem is szeretném. Próbálok magammal foglalkozni és azzal, hogy én rendben legyek. Meg tudjam állni a helyemet. Pozitív fejlődés a női kosárlabdába, hogy évekig Balogh Bubu volt az egyetlen női edző. A felkészültségét mutatja, hogy 15 éve ugyanannál klubnál tud edző lenni. A következő szezonban négy női edző lesz a 12 csapatos ligában. Ez nagyon fontos, hogy ennyien leszünk nők. Fontos viszont a vezetőknek, hogy ne azért válasszanak egy nőt, hogy legyen még egy plusz nő a stábban, hanem a szakmai tudása és a karaktere legyen előtérben. ”