Hirdetés
Európa

Magyar érdekeltségű Európa Kupa döntőt követhetünk:

:

Fotó: FIBA.basketball

Hirdetés

Izgalmas nap lesz a holnapi, hiszen szerdán kezdődik az Európa Kupa döntője, a Krivacevic Tijanat is felvonultató Besiktas játszik a London Lions csapatával. Tekintsük át az eddig eseményeket.

Először érdemes kicsit a múltba tekintenünk, hiszen gazdag történelemmel rendelkezik ez a kupasorozat. 1972 és 2002 között is már rendezett a FIBA ilyen versenyrendszert, ami a második legszínvonalasabb liga volt a Kupagyőztesek Európa Kupája (European Cup For Women’s Champions Clubs) mögött, és ezt a rákban elhunyt olasz kosárlabdázó emlékére úgy hívták, hogy Ronchetti Kupa. 2002 volt a mérföldkő, ugyanis ekkor jelent meg az Európa Kupa / Eurocup Woman elnevezés, aminek az elődje a Ronchetti Kupa. A Női Bajnokok Európa Kupája nevet pedig felváltotta az Euroliga / Euroleague Woman. Érdekesség, hogy a BSE Budapest 1983-ban, míg a Gysev Ringa Sopron 1998-ban nyert Ronchetti Kupát, így a magyaroknak is sikerült bekerülnie a történelembe.

Az Európa Kupa győztes csapatait tehát 2003-tól tartjuk számon, több, mint 20 év 17 különböző bajnok csapat listáját tudjuk szemezgetni a FIBA hivatalos oldalán. A 2020-as szezon csonka volt, hiszen a pandémia okozta váratlan helyzet miatt félbe kellett szakítani a kupasorozatot, így abban az évben nem volt nyertes csapat. Ahogy említettem 17 győztes volt, hiszen vannak duplázó klubok, sőt egy triplázó is akad, a Dynamo Moszkva. A moszkvai klub 2007-ben, 2013-ban és 2014-ben, a Galatasaray 2009-ben és 2018-ban, míg a Tango Bourges Basket 2016-ban és 2022-ben került a dobogó legfelső fokára.

Fotó: FIBA.basketball

Rátérve az idei szezonra, ismét egy kis magyar kapcsolattal indítom az eseményeket, hiszen a holnapi döntő egyik résztvevő csapata, a London Lions a DVTK Hun-Therm ellen vívott élet-halál harcot az Euroliga szereplésért. Azt, hogy milyen végkimenetele lett ennek a találkozónak, azt gondolom, hogy senkinek sem kell bemutatni, hiszen egy ország követhette a DVTK nyolcaddöntőig tartó euroligás menetelését. A London Lions viszont ez után nem csüggedt, egy kiváló szezon van a hátuk mögött, 14-0-val kerültek a döntőbe. Ez jól mutatja a csapat erősségét, hiszen a kezdeti kudarcból építkezni tudtak, és olyan klubokat utasítottak maguk mögé, mint a Melikgazi Kayseri vagy az Umana Reyer Venice. Az utóbbi gárdán keresztül vezetett idáig az út, idegenben csak 1 ponttal, 69-68-ra tudtak nyerni a londoniak, míg hazai környezetben már 71-59-es magabiztos sikert arattak. A Besiktas azonban 4-szer már kikapott az idei szezonban, a Kangoeroes Mechelen, a Zabiny Brno, a Tango Bourges Basket és a Panathinaikos emelkedett felül a török csapaton. Mind a négy meccsen közel voltak ellenfeléhez a Besiktas, de talán ezek a kisebb bukások kellettek ahhoz, hogy az elődöntőben hazai pályán (81-60) és idegenben is (66-68) le tudják győzni a Spar Gironat.

A London Lions egy elég sokoldalú csapat, akinek viszonylag hosszú kispadja van a Besiktassal ellentétben. Négy kulcsjátékost emel ki a FIBA is, akikre támaszkodva tudnak sikereket elérni. Fagbenle és Megan Gustafson a festéken belüli pontokért, míg Karlie Samuelson és Holly Winterburn a kinti dobásokért felelősek, mind a négyen jóval 10 pont fölött átlagolnak egy meccsen. A legnagyobb londoni fegyver a tripla, nagyjából 40%-al dobják a hárompontosokat a játékosok, és talán ezzel lesz a legnagyobb gondja a Besiktasnak, hiszen a centerek is ugyanúgy eldobják kintről, és nem is akárhogy, nem lehet senkit üresen hagyni. Ezzel szemben a Besiktas játéka kicsit lassabb, Krivacevic Tijana mellett a márciusi MVP címet elnyerő Yueru Li center játékát érvényesítik, ami a csapat nagy előnye a festéken belül. A magas emberek mellett azonban Dana Evans, Jovana Nogic, Mihaela Lazic hozza a sebességet, és ritmust ad a játéknak, ők stabil elemei a támadásoknak és a védekezéseknek is egyaránt. Míg a London rengeteget dob, és lehet éppen nem fognak ki kiváló dobóformát, addig a Besiktas egy magabiztos centereken alapuló stabil játékot követ és ez lehet a török klub kulcsa a győzelemhez. Kérdés lesz az is, hogy mennyit számít a kispad, hiszen a Besiktas van, hogy 7 játékossal játssza végig a mérkőzéseket, míg a London nagyobb rotációval rendelkezik és több pont is jön a cseréktől.

A párharc oda-vissza vágós, az első mérkőzést szerdán 19:30-kor a Besiktas otthonában rendezik, majd a második mérkőzésre április 10-én Londonban kerül sor. 

A FIBA oldalán indult egy MVP szavazás is, a nézők dönthetnek, hogy melyik játékos nyerje el a címet. IDE KATTINTVA LEHET SZAVAZNI.

Fotó: FIBA.basketball

 

 

 

 

Hirdetés