Hirdetés
Archivum

Magyar gyõzelmi esélyek az Euroliga 5. fordulójában:

:

Hirdetés

Magyar szempontból az elmúlt két forduló kevés esélyt tartogatott a sikerre a nõi kosárlabda Euroligában. Szerdán azonban mindkét csapatunk olyan ellenféllel találkozik, mely ellen bizakodhatunk egy kedvezõ eredményben. Sopronba a lengyel Euroliga-újonc CCC Polkowice látogat, a Gyõr együttese a VICI Aistes otthonában lép pályára Kaunasban.

Ha a Sopron – CCC Polkowice találkozót egy mondatban kellene felvezetni, akkor azt lehetne írni a lengyel gárdáról, hogy jól csengõ nevek alkotják, de nem verhetetlen ellenfél. A soproni klub honlapjának nyilatkozva Székely Norbert is hangsúlyozta, hogy a Polkowice keretében három extra játékos van. Közülük is kiemelkedik az irányító Sharnee Zoll, aki eddig három Euroliga mérkõzésen 15.3 pontot és 6.7 gólpasszt átlagolt. Zoll ezzel a teljesítményével vezeti az Euroliga assziszt tabelláját két veterán klasszis, Lawson illetve Palau elõtt.

Az amerikai vendégmunkás mellett két európai nagy névre érdemes figyelni. Az Európa-bajnokságon villogó montenegrói válogatott Iva Perovanovic a második legjobb pontszerzõje a lengyeleknek kereken 10 pontos átlaggal. Perovanovic emellett mérkõzésenként átlagban leszed 5 lepattanót is, amivel csapata legjobbja ebben a mûfajban. A harmadik nagy klasszis pedig Evanthia Maltsi, akit a nõi szakág követõinek talán be sem kell mutatni. A görög nõi kosárlabdázás ikonja a 2009-es Európa-bajnokság legértékesebb játékosa volt. Az immár 33 éves játékos egyedül vezette ki a helléneket a világbajnokságra, ahol végül a 11. helyen zártak. Maltsi már messze túl van pályafutása csúcsán, számai jócskán elmaradnak a bourges-i vagy a prágai évektõl, de lebecsülése végzetes hiba lenne.

A Sopron három (papírforma) vereség után érkezik ebbe a találkozóba. A mezõny a B-csoportban teljesen kettészakadt. A Salamanca, Fenerbahce, Orenburg trió várhatóan osztozik az elsõ három helyen, így mögöttük a két továbbjutást érõ pozícióért négy csapat van versenyben. Ebben a helyzetben a rájátszásba kerülés esélyéért a Tarbes, Schio, Polkowice hármasból mindenkit vernie kell hazai pályán Székely Norbert alakulatának. A franciákat már sikerült elcsípni és a lengyelek ellen is lehet esély, fõleg ha a Sopron a nyitó fordulóhoz és az Orenburg elleni összecsapás egy-egy szakaszához hasonlóan képes lesz saját ritmusában játszani és nem bonyolódik olyan szenvedõs meccsbe, mint például a Polkowice szombati bajnokija volt a Rybnik ellen.

A Gyõr Kaunasban lép pályára. Ha Fûzy Ákos csapata szeretne az elsõ évében idegenben nyerni, akkor a VICI Aistes elleni találkozó jelenti erre a legjobb lehetõséget. A Gyõr esélyeit ráadásul növeli, hogy Quanitra Hollingsworth elutazott a csapattal, igaz játéka kérdéses. A litvánok a Tarbes mellett az egyetlen olyan gárda a 23 csapatos mezõnyben, mely nem nyert még mérkõzést. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az elsõ négy fordulóban játszottak a Galatasaray, a Valencia és a Jekatyerinburg alakulatával, míg a „halandó” csapatok közül csak az USK Prahával mérték össze az erejüket.

A litvánok gyakorlatilag semmivel sincsenek beljebb, mint a gyõriek. A kaunasi hölgykoszorú ugyanúgy az út elején jár a nemzetközi szereplést tekintve – õk tavaly teljesítették elsõ Euroliga szezonjukat – és ugyanúgy nem engedhetnek meg maguknak nagy sztárokat. Tavaly csak hazai játékosokkal vágtak neki a szezonnak, miután a két tengerentúli „légiósuk” is litván felmenõkkel rendelkezett. Az idei szezonra már megszakították ezt a hagyományt a VICI Aistes-nél a lett Aija Putnina és a fehérorosz válogatott Tatsiana Likhtarovich megszerzésével. A 24 éves fehérorosz hölgy nagy erõsítésnek tûnt a szezon elõtt, mivel kifejezetten szép dolgokat mutatott hazája válogatottjában a nagy sztárok között is, de eddig nem igazolta a hírét.

Akikre figyelni kell: a csapat legjobb pontdobója, a 11.5 pontos átlaggal bíró Vita Kuktiene, illetve két tapasztalat litván válogatott játékos Sandra Linkeviciene és Rima Valentiene. Mellettük egy ismerõst is köszönthetünk a kaunasi keretben a Szegeden megforduló Vaida Sipaviciute személyében.

Az ötödik fordulóban még két nagy rangadó érdemel kiemelést. A B-csoportban a címvédõ Salamanca az Orenburg vendége lesz, míg a C-csoportban a meglepetésre 3 gyõzelemmel és 1 vereséggel álló Kassa a 2-2-es mutatóval rendelkezõ Szpartak Moszkvát fogadja. A forduló mindegyik találkozóját szerdán rendezik.

Az Euroliga 5. fordulójának programja

A-csoport
ZVVZ USK Praha – UMMC Jekatyerinburg 18:00
VICI Aistes – Uni Seat Gyõr 18:15
Bourges Basket – Ros Casares 20:00
Galatasaray – Lotos Gdynia 20:00

B-csoport
UNIQA Euroleasing Sopron – CCC Polkowice 18:00
Nagyezsda Orenburg – Perfumerias Avenida 19:00
Tarbes GB – Fenerbahce 20:00

C-csoport
Wisla Can-Pack Krakow – CB Taranto 18:30
Gospic CO – BLMA 19:00
Good Angels Kosice – Szpartak Moszkva Vidnoje 19:00
Rivas Ecopolis – Frisco Brno 20:00

Hirdetés