Hirdetés
Archivum

Magyar Kupa: A Sopron megvédte a címét:

:

Hirdetés

A Sopron szinte végig vezetve nyerte a 2012-es nõi kosárlabda Magyar Kupa döntõjét. Székely Norbert együttese már a második etapban 12 pontos elõnyre tett szert. A félidõre ugyan egyenlített a Gyõr, de a harmadik negyedben ismét megugrott a differencia.


ÉLÕ KÖZVETÍTÉS


A Sopron nyugodott meg elõbb

A döntõre szinte megtelt a gyõri csarnok. Igazi finálé hangulat uralkodott, a soproni szurkolók megtöltötték a számukra kijelölt szektorokat, de a gyõri sportszeretõ közönség is szép számmal képviseltette magát. A publikum a mérkõzés elején kevés pontot láthatott, 3 percig egyik gárda sem talált a gyûrûbe. Ezt követõen Nagy-Bujdosó és Kurasova kosárváltása törte meg a kosárcsendet.

A feszült kezdés után szemmel láthatóan a Sopron nyugodott meg elõbb és Fegyverneky büntetõit követõen már 10-4-re vezettek. Füzy Ákos kénytelen volt idõt kérni, hogy rendezze a sorokat. Ezt követõen a negyed utolsó 2 percében Hollingsworth, Ciglar és Rasheed is eredményes volt. Így 10 perc játékot követõen 12-10-re zárkóztak fel a hazaiak.

A fordulatok negyede

A második szakasz elején Õri pontjaival a Gyõr rögtön egyenlített. 12-12 után azonban egy 14-2-es soproni futás érkezett. A második szakasz elsõ négy percében gyakorlatilag egy kidolgozott akciója nem volt a Gyõrnek, a hazaiak sorra szórták el a labdákat. Füzy Ákos 22-14-nél kért idõt, de végül csak 26-14-nél állították meg tanítványai a soproniak futását.

Közel a második negyed fele hátra volt, amikor Hollingsworth 26-16-ra kozmetikázta az eredményt. Székely Norbert megérezhetett valamit, mert azonnal idõt kért. A Gyõr zónára váltott, ami megzavarta a vendégeket. A Sopron sorra hagyta ki a lehetõségeket és az utolsó 4 percben mindössze egy sikeres Krnjic büntetõbõl szereztek pontot. Eközben az egyre jobban belelendülõ hazai gárdánál olyan dobások is beestek, amik bizony az elsõ 15 percben sokszor a gyûrûig sem jutottak el.

Bár Hollingsworth a harmadik személyi hibáját is beütötte a második szakasz

végjátékában, de ennek ellenére ezekben a percekben a palánk alatt érvényesíteni tudta képességeit. Mellette ki kell emelni Simon Zsófit, aki az utolsó percben bevágott egy duplát, majd egy utolsó másodperces triplával 27-27-re mentette a félidõt.

Horti parádéval ellép a Sopron, Hollingsworth 4. személyi hibáját is begyûjti

A harmadik szakasz döntõnek bizonyult. A Sopron a második negyed végén tapasztalt hullámvölgybõl gyorsan kimászott. Betalált az elsõ másfél percben Horti és Kurasova is, miközben Hollingsworth már a negyedik hibáját ütötte be. A rossz kezdés és az amerikai center faultgondjai teljesen kizökkentették a Gyõrt.

A Sopronnál eközben Horti Dóra lépett elõ vezérré, miután a harmadik negyedben 10 pontot szerzett. Horti triplából is eredményes volt, majd az azt követõ támadásnál egy 2+1-es helyzetet is értékesített. Ezzel 37-29-nél már egy 10-2-es soproni futást könyvelhettünk el. Hazai oldalon Füzy Ákos kockáztatni kényszerült, visszaküldte Hollingsworth-t, de ennek nem sok látszatja lett. Az amerikai center érezhetõen tanácstalan volt, hogy miként lehetne kihúzni fault nélkül a mérkõzést.

Alig telt el újabb két perc, amikor 43-33-nál Füzy idõt kért. A Gyõr ekkor visszaváltott zónára, amivel felemás eredményt értek el. Két jó védekezés után Semsei volt eredményes egy gyors indítást követõen, majd Hollingsworth értékesített egy 2+1-es helyzetet. Ezzel 47-40-re jött fel a Gyõr. A negyed végén azonban hiába támadhatott a hazai gárda, hogy még közelebb kerüljön, az utolsó másodpercekben Kurasova talált be. 30 perc után 49-40 állt az eredményjelzõn.

Õrzi elõnyét a Sopron, avagy ennyit számít a döntõbeli rutin

A negyedik negyed elején Õri is értékesített egy 2+1-es helyzetet, amivel 49-43-ra közelítette meg riválisát a Gyõr. Ezt követõen kétszer támadhattak azért a hazaiak, hogy még közelebb kerüljenek, de nem sikerült. Utóbb kiderült, ez volt az utolsó pillanata a finálénak, amikor a hazai gárdának reális felzárkózási esélyei voltak.

A soproniakat Fegyverneky nyugtatta meg, aki fél perc alatt 4 pontot hozott össze és még labdát is szerzett. Ezzel 53-45-re lépett el a Sopron, majd Fûrész büntetõi után 6 perccel a lefújás elõtt 55-45-nél a 10 egységet is elérte a differencia. Füzy Ákos idõkéréssel igyekezett beavatkozni a mérkõzés menetébe. Amikor azonban 3 perc 44 másodperccel a lefújás elõtt 58-50-nél Hollingsworth kipontozódott, eldõlt a találkozó sorsa.

Az utolsó 2 percben Nagy-Bujdosó 60-52-nél még egyszer látótávolságba hozta a Gyõrt, majd idõkérés után támadhattak a hazaiak, hogy közelebb kerüljenek. Ekkor azonban Õri dobása nem ért célt. Az utolsó másfél perc a személyi hibákról szólt. A Sopron remekül büntetõzött és ezzel esélyt sem hagyott megyei riválisának a fordításra. A mérkõzés végeredménye 68-56 lett.

A soproni csapat érvényesítette azt a fölényét, amirõl már a döntõ elõtt is sok szó esett. Azaz a jelenlegi magyar mezõnyben a soproniak rendelkeznek a legtöbb olyan játékossal, akik ilyen téttel bíró összecsapást eldönthetnek. Az elõdöntõben a zseniális napot kifogó Kurasova remekelt. A döntõben pedig Fegyverneky jutott 20, Horti 16 pontig.

A gyõrieknél a csapat ugyan elsõ fináléját játszotta, de a játékosok közül Nagy-Bujdosó több döntõben is szerepelt már és nemzetközi rutinnal is rendelkezik. Ugyanúgy, ahogy Ciglar, aki nyáron a kontinenstornán is ott volt a horvát meglepetéscsapatban, míg Hollingsworth a tengerentúlon vívott számtalan nagy csatát. Mégis a Gyõr ezen a mérkõzésen elkövette az összes rutintalanságból fakadó hibát. A buta faultoktól kezdve a több perces kosárcsendig. A hazaiaknál csak a 20 pontos Simon Zsófiban volt extra teljesítmény.

Eredmény
UNIQA Euroleasing Sopron–UNI SEAT Gyõr 68–56 (12–10, 15–17, 22–13, 19–16)

Hirdetés