Hirdetés
Magyarország

Magyar Kupa bronzérem után, Euroliga zárás előtt a Szekszárd – Zseljko Djokicsot kérdeztük:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Szerdán 19 órától a TTT Riga otthonában vívja idei utolsó Euroliga mérkőzését az Atomerőmű KSC Szekszárd. Zseljko Djokics vezetőedzőt kérdeztük a Magyar Kupa tapasztalatairól és a rigai mérkőzéssel kapcsolatos várakozásairól.

Február 23., szerda
TTT Riga – Atomerőmű KSC Szekszárd
19:00 Riga, Rimi Olympic Centre
Játékvezetők: Marion Ortis (Franciaország), Paulina Gajdosz (Lengyelország), Amalia Marchis (Románia) – Kestutis Pilipauskas (Litvánia)

Kezdjük a Magyar Kupával. Függetlenül attól, hogy szebb eredményben bíztatok, szerintem lehet értéket találni ebben a bronzéremben is.

Én is így látom. Bízzunk benne, hogy sok-sok évig ott lehet a legjobb négy között a Szekszárd, de most nem szabad úgy viselkednünk, mint, ha nagyon nagy csapat lennénk és ne lehetne értéket találni egy bronzban. Reálisan nézve nem vagyunk Sopron, ahol sok jó és tapasztalt játékos szerepel. Nálunk teljesen más a stratégia a sok fiatal játékossal. Nekem a legszomorúbb a hétvégén éppen emiatt Miklós Melinda sérülése volt. Ahogy akkor is mondtam, a vereség mellett a legnagyobb probléma az, hogy nagyon komolyan megsérült egy tehetséges játékosunk, ami egy időre megakaszthatja a fejlődését. Sajnos ez is része a sportnak.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Gratulálok Miskolcnak a győzelemhez! Ez is egy tipikus kupa szituáció volt, hogy az első nap majdnem kiestek és végül megnyerték a trófeát. Ezen felül a szervezéshez is gratulálok! Új arénában, nagyon jó hangulatban egy szép hétvégét rendeztek. Ráadásul magas színvonalú mérkőzésekre került sor. Talán a Sopron és a mi pénteki negyeddöntőinket leszámítva mindegyikre igaz ez. A Győr-PEAC, Csata-DVTK egylabdás volt, másnap a miskolciak extázisban játszottak ellenünk. Szerintem 50%-kal jobban játszottak, mint a Sopron ellen, ami azt jelenti, hogy szinte mindent bedobtak.

Visszatérve a kérdésedre, hogy mit jelent nekünk ez a harmadik hely? Én sokszor elmondtam, hogy a kupában a harmadik helyért a meccset sem játszanám már lenne, hanem maradnék annál, hogy aki kikap, az utazik haza, mert szerintem itt csak a győztes kiléte a lényeg. Természetesen értem a szövetséget is, a kisebb csapatoknak nagy élmény bronzérmet szerezni. Azért mondtam, hogy nem tartom magunkat olyan szempontból nagy csapatnak, hogy nekünk kötelező lenne nyerni és ezért nem is lehetünk teljesen csalódottak.

Szeretném megköszönni a szurkolóink segítségét is! Miskolc nincs közel Szekszárdhoz és szuper módon szurkoltak. Kicsit messze voltak tőlünk, nem tudtak a padunk mögött ülni, így nem volt meg a közvetlen kapcsolat, de végig éreztük a támogatásukat. Örülök annak, hogy ismét az első háromban végeztünk. Szerintem idővel sokkal jobban fogják értékelni az emberek ezt az eredményt, mert itt Magyarországon a csapatok folyamatosan invesztálnak a kereteikbe. Elég csak megnézni egy győri keretet és azt, hogy nem jutottak a legjobb négy közé. Ahhoz hasonlítsuk a miénket és láthatjuk, hogy ez milyen nagy eredmény. Bár a szívükben természetesen mi is jobb eredményt szerettünk volna. Jó lett volna azt elérni és átélni, amit Miskolc.

Fotó: Tóth Zsombor

Mik voltak azok a tapasztalatok a Magyar Kupában, amik a szezon hátralévő részére előrébb vihetik a csapatot?

Ott van például Gereben Livi, aki négy hetet nem edzett, miközben egy nagyon fontos játékos, egy oszlopa a csapatunknak és most végre tudott játszani. Említhetném a két és fél hónap kihagyás után visszatérő Nikolina Milicet. Mindenki tudja, hogy mit jelent ennyit kihagyni. Neki is fontos volt, hogy képes legyen mindkét irányba játszani. A Cegléd elleni bajnokin még ziccereket hagyott ki, ami rá nem jellemző. A kupán arra koncentrált, hogy támadásban újra ritmusba jöjjön, de ez azt hozta magával, hogy a védekezésre nem koncentrált annyira.

A harmadik meccsen a PEAC ellen arra kértem, hogy a védekezésbeli feladatokra is figyeljen, mert mi olyan csapat vagyunk, akinek ez nagyon fontos. Az is örömteli, hogy a PEAC ellen ezt kiválóan megoldotta. Az első félidőben 19 pontot dobott Kiss Virág, a szünetben kértem, hogy fogja őt és ott legyen a legnagyobb koncentrációja. A második félidőben Virág csak négy pontot szerzett, azt is az utolsó percben 15 pontos különbségnél. Neki is egyértelműen nagy lépés volt előre ez a hétvége.

Új légiósunkat Kolby Morgan-t is megismerhettük, aki még nem játszott tétmeccseket, most több helyzetben is megnézhettük. Olyan volt ez, mint, ha újra elkezdtük volna összerakni a csapatot. Ennek persze nem örülök, mert hosszú szezon van mögöttünk és az lett volna a legjobb, ha a kupába jó formában megyünk be és használunk mindent, amit eddig gyakoroltunk.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Három meccset játszottatok Miskolcon és szerdán már jön az Euroliga. Hogyan lehet felfrissíteni a csapatot?

A Magyar Kupáról rögtön Budapestre utaztunk és onnan repültünk hétfőn Rigába. Már elmondani is nehéz, hogy csütörtökön elmentünk Miskolcra, három nap alatt három meccset játszottunk, utána eljöttünk Rigába Euroliga mérkőzésre, majd haza és két nap után vasárnap megyünk vissza Miskolcra egy bajnokira. Minden alkalmat próbálunk kihasználni a regenerációra. Itt el kell mondani, hogy Rigában extra körülmények közé kerültünk.

Sehol nem tapasztaltunk ennél magasabb színvonalú kiszolgálást. Kértünk egy külön szobát fizioterapeutánknak, ahol a lányokkal tud dolgozni. Egy teljes emelet a miénk és ott a szálloda egy nagy apartmant berendezett speciális szobának. Hoztak masszás-ágytól kezdve mindent olyan színvonalon, ami óriási segítséget jelent. Ezúton is köszönjük ezt! Ezen felül egyéni beszélgetések a játékosokkal, egy közös csapatmegbeszélés és egy edzés fért bele a keddi napba. Nyilván három ilyen fárasztó mérkőzés után nincs értelme nagy edzéseknek, de kedden este és szerdán dél körül is edzünk. Utána pihenünk és este meccs. Mindent kihasználunk rehabilitációra, de nem csak fizikális, hanem mentális értelemben is. Felhívjuk a játékosok figyelmét olyan dolgokra, amik nem csak most aktuálisak, hanem későbbiekben is és már régóta akartunk beszélni róla.

Nagyon remélem, hogy ki tudjuk pihenni a kupát és ebbe a rigai meccsbe teljes motivációval tudunk belemenni. Kellően frissek leszünk és az Euroligát jó játékkal zárhatjuk.

Fotó: FIBA.Basketball

Mire hívtad fel a játékosok figyelmét a TTT Rigával kapcsolatban?

Ahogy nálunk, úgy náluk sincsenek nagy sztárok. Rigát régóta ez jellemzi, hogy nem foglalkoztatnak nagy sztárokat, hanem szisztematikus munkával próbálnak előrébb lépni. Nagyon fontos, hogy az Euroligában már van egy megbecsültségük, mert régóta ott vannak a sorozatban és mindig mindent korrekten megszerveznek.

Egyes-kettes poszton Jasmine Thomas és Ieva Pulvere határozzák meg a játékukat. Náluk szerepel Gunta Basko, aki a spanyol Laia Paluval párban a legrutinosabb játékosa a mezőnynek. Én még emlékszem arra, hogy amikor 2010-ben a Péccsel játszottunk a Rigával, ő akkor indult be és volt extra játékos. Azóta több helyen megfordult. Rá fel kell hívni a figyelmet, mert a tapasztalatából Szekszárdon is ízelítőt kaptunk. Akkor sokáig vezettünk, kontrolláltuk a meccset, de Basko pontosan tudta, hogy mikor kell egy kicsit megállítani a játékot, majd a következő támadásból hármast dobott. Minden másodpercben tudja, hogy mit kell csinálni.

A PINKK korábbi centere Daugile Sarauskaite szépen játszik, Euroliga szinten teljesít egész évben. Figyelni kell a külső dobásaikra is, Chantalle Handy korábban szintén a PINKK légiósa volt és jól dobja hármasokat, ahogy a többi lett játékos is. Ez jellemző az itteni iskolára és azt az egyik fő feladatnak tartom, hogy ne engedjük őket távolról eredményesnek lenni. Ismerjük a Rigát, felkészültünk belőlük, ez nem is lehet kérdés. Az lesz a kérdés, hogy mennyire tudunk frissek lenni.

A folytatást tekintve tét nélküli az összecsapás. A Riga az Európa Kupában folytatja, számotokra lezárul az idei évre a nemzetközi szereplés. A lélektant nézve milyen mérkőzésre számítasz?

Valóban, a prágai vereséggel nincs esélye a Rigának az Euroliga negyeddöntőbe kerülésre. Ha nyertek volna Prágában és a Montpellier kikap, akkor lett volna nekik ez egy élet-halál mérkőzés. Így helyezés szempontjából rajtuk sincsen teher, de az Euroligában mindenki minden mérkőzésen igyekszik maximumot adni. Nincsen teher, de szeretném azt, hogy jól játszunk. Olyan helyzetben vagyunk, hogy valamilyen szinten most újra össze kell rakni a csapatot és ebben nagy segítség lenne egy jól sikerült mérkőzés.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés