Hirdetés
Magyarország

Magyar Kupa előtt a Szekszárd – Zseljkó Djokiccsal beszélgettünk:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Pénteken kezdetét veszi Miskolcon a Killik László Női Magyar Kupa. Az Atomerőmű KSC Szekszárd felkészüléséről, a csapattal kapcsolatos aktualitásokról Zseljkó Djokics vezetőedzővel készítettünk egy átfogó beszélgetést.

Mielőtt rátérnénk a Magyar Kupára, beszéljünk az elmúlt az időszakról. Hogy élted meg ezeket a heteket? Miként értékeled ezt a rengeteg újratervezést igénylő másfél hónapot?

Nagyon nehéz értékelni ezt a téli időszakot. Kicsit távolabbról indítanék, én nem tartom jó ötletnek, hogy nincs karácsonyi szünet és az ünnepek alatt ennyi mérkőzést játszunk. Jól jönne a játékosoknak, ha legalább ilyenkor a családjuk körében kicsit pihenhetnének. Visszatérve a kérdésedre, nekünk december 29-től gyakorlatilag folyamatosan jöttek a mérkőzések. A magyar bajnokságban jó ritmusban játszottunk és nyertük is ezeket meccseket, de utána jött a Covid. Elkapott minket az Omikron, ami miatt teljesen kiestünk a ritmusból. Most a világbajnoki selejtezőkkel járó szünetben tudtunk érdemi munkát végezni.

Teljesen felborította a terveidet a kényszerszünet?

Amikor majd évek múlva már tisztán látunk a Covid kapcsán, biztos, hogy érdemes lesz vizsgálni, elemezni ezt az járványidőszakot és a következményeit. Ahogy az elmúlt két évben működtünk, az minden csak nem sport. Olyan értelemben, hogy a sportban ideális esetben előre kell tervezni. Az edzésterv különböző ciklusokból áll: mikro, mezo, makro és ezek alapján lehet a sportformát tervezni. Most úgy látom, hogy kis túlzással nem is érdemes alapozni, mert jön a Covid, a játékos kiesik négy-öt hétre a rendszerből és utána szinte az egész megy a kukában. A poszt-covid tünetekről még nem is beszélve. Egy csapatban ráadásul minimum 12 játékosról beszélünk, ahol ki előbb, ki később esik át a betegségen és nagyon nehéz ezt kezelni.

Emiatt nekünk most nagyon jól jött ez a szünet. A rendelkezésre álló játékosokkal tudtunk egy tonizáló mikro-ciklust végigcsinálni, tehát egy mini alapozást. Szerintem erre nagy szükségünk volt, mert azt láttam, hogy a játékosok nincsenek jó állapotban fizikálisan. A fizikum után pedig jönnek a mentális problémák, ha a játékos nem érzi frissen magát. Ez tehát most jól jött nekünk és így a hét elején a tervek szerint elkezdhettük a közvetlen felkészülést a Magyar Kupára.

Fotó: FIBA.Basketball

Az eredmények jelentette kettősség hogy csapódik le a csapat életében? Eddig az egyik legsikeresebb magyar szezont futjátok. Az alapszakaszban mindössze egy vereségetek van, a fiatalok megnyerték a Hepp Kupát. Másik oldalról viszont az Euroliga csoportkörében eddig nem jött össze a siker

Sokszor beszéltünk már arról, hogy az egyik legtapasztalatlanabb keret a mostani itt Szekszárdon. Ezúton is szeretnék gratulálni a Hepp Kupa győzelemhez! Az érintett játékosokat szombaton a Cegléd mérkőzés előtt virággal köszöntötték és nagyon érdekes volt átélni, hogy amikor kiléptek a kupagyőztes utánpótlás-játékosok az ajándékozásra, akkor én ott maradtam hat emberrel a sorban. Studer Ági, aki még mindig csak 23 éves, a 21 éves Zala Friskovec, Bálint Réka, Cyesha Goree, Sara Krnjic és Nikolina Milic. Ők hatan a felnőtt játékosok, akikhez Gereben Livi csalatkozik, de ő még nem játszhatott. Ez mutatja, hogy milyen szenzációs szezont futunk.

Szerintem történelmi dolog, hogy ennyire fiatal csapat az Euroligában szerepel. Cyesha Goree, Sara Krnjic és Nikolina Milic a keretükből, akik játszottak korábban az Euroligában, de ők is csak kiegészítő-szerepben. Ha ezt nézem, akkor normális, hogy nem tudtunk nyerni, mert nincs olyan emberünk, aki el tudna egy ilyen meccset dönteni, de jó munkával sokszor álltunk közel a győzelemhez. Sajnos egyszer sem tudtunk teljes kerettel kiállni és ez értékes tapasztalatot jelent. Olyan dolgok történtek, amire nekem vezetőedzőként és a klubvezetésnek is gyorsabban kellett volna reagálni. Ilyen akár Nikolina Milic sérülése vagy Dana Evans helyzete. Tehát figyelnünk kellett volna arra, hogy elkerüljük azokat a szituációkat, hogy annyira kevesen legyünk, mint voltunk néhány Euroliga meccsen. Másik oldalról viszont éppen ez a helyzet teszi szenzációssá a szezonunkat.

Fotó: FIBA.Basketball

Amikor valaki elkezd kosárlabdázni akkor nyilván az az álma, hogy válogatott legyen, eljusson az Euroligába és ha olyan szintre ér, akkor a WNBA-ben is kipróbálja magát. Remélem, hogy azok, akik most megkapták a lehetőséget az Euroligában a klubtól, ők ezt megbecsülik és tisztelni fogják. Nem létezik hely Európában, ahol ezt ennyi fiatal megkapta volna egy szezonban. Az egész képet valahogy így érdemes nézni. Nagyobb értékelést nem adnék az Euroligáról, hiszen a rigai mérkőzést még le kell játszani és utána el kell telnie egy kis időnek, hogy higgadtan értékelni tudjuk mi volt jó és mi nem. Mindenképpen pozitív azonban, hogy a bajnokságban ilyen jól teljesítünk, mert a tavalyi szezonhoz képest nagyon új irányba indultunk el ezzel a fiatalítással. Elég csak 5-6 nevet mondani, Theodoreán Alexandra, Zele Dorina, Szabó Fanni, Maja Skoric és Erica McCall nincs itt. DeWanna Bonnerről pedig nem is beszélve. Helyükre Nikolina Milic és Mányoky Réka jött.

Természetesen örültem volna, ha vannak győzelmeink az Euroligában. Nagy motiváció edzőként, hogy ne csak játszunk Euroliga meccseket, de tudjunk nyerni is. Kicsit rutinosabb csapattal akár 5-6 nyerhető mérkőzésünk is lehetett volna ebben a csoportban, de minden lépcsőfokot meg kell mászni. Több rutinos edzővel is beszélgettem és ők is elmondták, hogy a csapataik első szezonjában milyen problémákkal küzdöttek. A magyar női kosárlabdának az az érdeke, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg és következő években is játszhassunk Euroligát. A válogatottnak és nem csak a felnőtt, hanem már az U20-asnak is sokat fog segíteni, hogy ennyi magyar lehetőséget kapott. Hiszen Miklós Melinda, Holcz Rebeka, Horváth Dóri a saját korosztályukban is pályára léphetnek az Európa-bajnokságon. Ezt a tapasztalatot ott is kamatoztathatják. Óriási lehetőség, ha legalább kettő, de akár három Euroliga csapat lenne sok Európa Kupás mellett.

Milyen Magyar Kupára számítasz ilyen előzmények után?

Reméltük, hogy a Covid lassan elmúlik, de sajnos nem ez történt. Szerintem nem csak ránk igaz, hanem a többi csapatra is, nagyon heterogén keretekről beszélhetünk. A betegségek, sérülések miatt eltérő állapotban vannak a játékosok, nem lehetett kompletten edzeni és így a pénteki továbbjutóknak nem lesz könnyű dolguk a három nap alatt három meccsel. Ideális esetben bővebb rotációval, 9-10 emberrel kellene lejátszani egy ilyen tornát és nagyon nehéz dolog, ha ezt 6-7 játékossal kell megtenni. Nekünk például nagyon fontos lesz, hogy a 12. ember is készen álljon a játékra. Szemléletesen fogalmazva, ezen múlik, hogy milyen lehetőségeink lesznek a kupában.

Fotó: FIBA.Basketball

A negyeddöntős ellenfeletek az ELTE-BEAC Újbuda. Kétszer már legyőztétek őket, de azóta változtak a keretek.

Így van, a BEAC ellen kezdünk. Hétvégén a Győr ellen több alapemberük hiányzott, nem volt Barnai Judit, Mérész Beatrix és a két légiósuk. Ők is olyan problémákkal küzdhetnek, mint mi és nagy kérdés, hogy mi lesz pénteken. Nálunk most is, mint mindig, az első meccsen van a legnagyobb fókusz. Ott dől el, hogy maradunk vagy utazunk haza.

Nehéz olyan csapat ellen játszani, amelyik nem teljes és a szerkezetét nézve például nincs centere. Erre alaposan fel kell készülni, mert nem mindennapi szituációkat eredményez játékban. Meccsről meccsre kell építeni a formánkat. Továbbra is azt gondolom, hogy a Sopron – különösen most, hogy Stefanie Dolson is megérkezett – messze favorit, de a kupában a rájátszással ellentétben egyszer kell nyerni és minden attól függ, hogy azon az egy napon milyen formában vagy.

Érkezett Kolby Morgan személyében egy amerikai hátvéd. Miért döntöttetek mellette?

Kényszerhelyzet számunkra ez a mostani. Nagyon bíztunk abban a klubnál, hogy Dana Evans vissza tud térni a válogatott szünet után. Volt az Egyesült Államokban kis beavatkozása, de reméltük, hogy utána tud játszani. Sajnos azonban kiderült, hosszabb kihagyás vár rá. Tervünk volt hozni egy nagyszerű, tapasztalt játékost, mint tavaly DeWanna Bonner, aki képes lehetett volna felvinni a csapatot még magasabb szintre. Amikor viszont kiderült, hogy Dana nem tud jönni, akkor arra kellett reagálnunk. Az volt az elsődleges szempont, hogy a lehető leggyorsabban megoldást találjunk és ezt Kolby Morgan személyében találtuk meg.

Nincs könnyű helyzetben új játékosunk, mert nem szerepelt még olyan rendszerben, mint, ami nálunk van. Nagyon akarja ezt a lehetőséget, igyekszik gyorsan megtanulni mindent. Amikor valamit ennyire szeretne az ember, akkor hajlamos elfelejteni azt, amit tud. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy olyan helyzetben, amiben vagyunk, nekünk minden játékos óriási segítség. Januárban a 15 éves Szücs Grétát is be kellett hívni, mert öten-hatan voltunk. Ő azóta a felnőttekkel edz. A hétvégén a kadett bajnokságban 57-es VAL-t ért el, nagyon tehetséges játékos. Nekünk tehát minden segítség jól jön, de nagyon remélem, hogy amikor kicsit elsajátítja a rendszerünket, akkor Kolby Morgan, nem csak létszámban, hanem minőségben is alkalmas lesz segíteni a csapatot.

Fotó: FIBA.Basketball

A Killik László Női Magyar Kupa programja:

2022. február 18. péntek

Negyeddöntők
13:00 TFSE-MTK – Sopron Basket
15:30 NKA Universitas PEAC – UNI Győr MÉLY-ÚT
18:00 ELTE BEAC Újbuda – Atomerőmű KSC Szekszárd
20:30 Ludovika-FCSM Csata – DVTK

2022. február 19. szombat

Elődöntők
17:00 TFSE-MTK – Sopron Basket / NKA Universitas PEAC – UNI Győr MÉLY-ÚT
19:30 ELTE BEAC Újbuda – Atomerőmű KSC Szekszárd / Ludovika-FCSM Csata – DVTK

2022. február 20. vasárnap

15:30 – Bronzmérkőzés
18:00 – Döntő

Hirdetés