Hirdetés
Archivum

Magyarország rendezi a 2015-ös nõi kosárlabda Európa-bajnokságot!:

:

Hirdetés

Az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) vasárnapi döntése értelmében Magyarország rendezi a 2015-ös nõi Európa-bajnokságot.

A FIBA Europe-nak a müncheni Marriott Hotelben tartott vezetõségi ülésén a magyar pályázat egyetlen vetélytársa Fehéroroszországé volt. A magyar prezentációban szerepelt imázsfilmben köszöntõt mondott Schmitt Pál köztársasági elnök és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A Németországba utazott küldöttségben ott volt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivõ, Czene Attila, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelõs államtitkára, Szalay Ferenc jelenlegi és Berényi János elõzõ MKOSZ-elnök is.

“A prezentáció során az európai szövetség vezetõire különösen nagy hatással volt, hogy beszámolhattam arról, hogy a tárasági adótörvényben történt változások nyomán jövõre a kosárlabda az ideihez képest százszor akkora állami forráshoz jut” – mondta az MTI-nek a helyszínrõl Szijjártó Péter. “Mellettünk szólt az is, hogy a kormány pénzügyi garanciát vállalt az Eb megrendezéséhez, továbbá hogy sportot kedvelõ vezetõink vannak, hiszen a köztársasági elnök és a sportért felelõs államtitkár is olimpiai bajnok. Emellett öt kiváló helyszínnel készülünk a 2015-ös tornára, a nõi Euroligában pedig jelenleg is két csapat képviseli a magyar színeket.”

Czene Attila a FIBA Europe helyszíni közvetítésében kijelentette:
“Rendkívül boldog vagyok, az infrastrukturális fejlesztések menetrendje készen áll, ráadásul az egyik helyszín, Gyõr pályázik a 2017-es nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál lebonyolítására is. Jövõre sok pénz áramlik Magyarországon a csapatsportokba, a közönség szereti a nõi kosárlabdát, és a jó földrajzi elhelyezkedés, illetve a kis távolságok egyaránt remek Eb-t ígérnek. Válogatottunk lemarad ugyan a jövõ évi, londoni olimpiáról, ám a 2016-oson már ott szeretnénk lenni Rióban, annak az egyik kvalifikációs eseménye pedig épp hazai földön lesz.”

Olafur Rafnsson, a FIBA Europe elnöke gratulált a gyõztes pályázathoz:
“Remek döntés született, Magyarországon nagy hagyományai vannak a kosárlabdának, a nõi szakág pedig különlegesen nagy elismertségnek örvend.”

A négy év múlva sorra kerülõ Eb csoportmérkõzéseit Sopronban és Gyõrben, középszakaszát Veszprémben és Szombathelyen, helyosztóit pedig Budapesten bonyolítják le. A tornán 20 nemzet válogatottja vesz részt.

Magyarország korábban négyszer (1950, 1964, 1983, 1997) rendezett nõi kontinenstornát, ezek közül az elsõn ezüstérmes lett a válogatott. A nemzeti együttes legutóbb 2009-ben vett részt Eb-n – Lettországban a csoportkör végén búcsúzott -, az idei seregszemle elõtt az utolsó akadálynál, a pótselejtezõben bukott el.

MTI/wbasket.hu

Hirdetés