Hirdetés
Archivum

Magyarország – Szlovákia: a gyõztes nagy lehetõség kapujába ér:

:

Hirdetés

Szombaton 19 óra 30 perctõl rendezik Pécsett a Magyarország – Szlovákia Eb-selejtezõt. Az E-csoport erõviszonyait tekintve elmondható, hogy a gyõztes nagy lehetõség kapujába érkezhet.

A szlovák csapatot jól ismerjük, hiszen nyáron egy csoportban voltunk velük az Európa-bajnokságon. A keretük magja pedig Kassán játszik, akik idén is jártak már hazánkban az UNIQA Sopron vendégeként az Euroligában. Szlovákia egyértelmûen stabilabb nemzetközi porondon, mint a magyar válogatott, hiszen 2009 óta mind a négy kontinenstornára kvalifikálták magukat a selejtezõsorozatból. A szlovák válogatott annyival jár elõrébb, hogy van egy stabil magjuk, amelyik évek óta együtt szerepel klubszinten is a nemzetközi porondon. Északi szomszédunk számára sem reális egy olimpiai vagy világbajnoki részvétel, de ez a rendszer abból a szempontból mûködõképes, hogy jó eséllyel részt tudnak venni az Európa-bajnokságokon. Ez pedig egy olyan cél, amiért érdemes küzdeni.

Sok a sérült a szlovák csapatban, korábban honlapunkon is idézett összeállításból kiderül, hogy Maros Kovacik szövetségi kapitánynak öt helyen kellett változtatnia a kereten az õszi meccsekhez képest. Nem véletlen, hogy Zuzana Zirkova és Lucia Kupèíková is visszatért. Nagy kérdés, hogy miként alakul a játékuk. Ahogy arról már beszámoltunk, a sajtó felé az ment ki, hogy Portugáliában lesznek majd ott a keretben. Az éppen aktuális összeállítástól függetlenül a szlovák válogatott egy hagyományosan jól lepattanózó, keményen védekezõ csapat. Bátran vállalkoznak távolról és az elsõ két meccsükön sok volt a második esélybõl szerzett pontjuk is. A szerdai sajtótájékoztatón Stefan Svitek egy modern kosárlabdát játszó együttesként írta le aktuális riválisunkat.

A magyar válogatottban is vannak változások, Czank Timi kisebb sérülése és Allie Quigley visszatérése talán a két legfontosabb ezek közül. Nyilvánvaló, hogy egy hazai Izland elleni meccs és egy portugáliai vendégjáték alapján nem lehet messzemenõ következtetést levonni. Az mindenképpen várható az õszi találkozókhoz képest, hogy a csoportragadón a nemzetközi tapasztalattal rendelkezõ rutinosabb játékosok több lehetõséget fognak kapni. A tavalyi Európa-bajnoksághoz (és a 2012 nyarán lejátszott selejtezõkhöz) hasonlóan ezúttal is itt lesz Allie Quigley, akinek a kulcsmeccsek eldöntésében szerzett tapasztalata lehet döntõ. Elsõsorban arra kell koncentrálni, hogy az Eb-vel és az õszi találkozókkal ellentétben legyenek távoli dobások. Emellett kulcsfontosságú lehet, hogy az ellenfél kellemetlen védekezését bírjuk fejben. Ha ezen a két területen sikerült fejlõdni, akkor reális esélyünk mutatkozhat egy magasabban jegyzett rivális legyõzésére is.
 

Hirdetés