Hirdetés
Archivum

Magyarország – Törökország 75-78 hu.:

:

Hirdetés

A negyedik negyedben nem talált a gyûrûbe a magyar csapat, így 15 pontos elõnyt elszórakozva vereséget szenvedett a török válogatottól. A 69-54-rõl induló negyedik negyed után, 69-69-rõl hosszabbításra került sor, ahol a törökök már kiütötték a mieinket. A vége 75-78 lett.
 

Utolsó idei EB-selejtezõjéhez érkezett a magyar válogatott. A mieink Miskolcon fogadták a már EB résztvevõnek tekinthetõ török nemzeti csapatot. A finnországi gyõzelmünk után túlzott optimizmussal búcsúztunk, mivel akkor Hollandia, Románia, Finnország és Ukrajna is mögöttünk állt a EB-re ki nem jutott válogatottak tízes rangsorában, ráadásul a papírforma a riválisok aznapi vereségét vetítette elõre. Sajnos azonban az ukránok gyõztek Németországban, így messze nem tekinthettük biztosnak a helyünket a pótselejtezõn.
 

Gyõzelmi kényszerben lépett tehát pályára a magyar válogatott. Megint, mint szinte minden alkalommal jól indult a találkozó. Horti duplája után megszereztük a vezetést, majd pár szoros perc után szépen fokozatosan elléptünk a törököktõl. Szlimák egy és Horti két triplája után már 8 ponttal vezettünk, majd Nagy-Bujdosó duplája már 10 pontos elõnyt eredményezett. 19-9 után Tuncluer és Yilmaz pontjaival közelebb jöttek a törökök, de Székely Norbert jól idõzített idõkérése után újra elléptünk. 25-13-nál már-már álomszerû kezdésrõl beszélhettünk, aztán Yilmaz és Yigit kicsit visszarángatott minket a valóságba.
 

A negyed utolsó támadásakor Krivacsevics talált a gyûrûbe és így 27-17-rõl mentek a kisszünetre az együttesek. Maximálisan elégedettek lehettünk ekkor a lányokkal, különösen a két centerünk játszott aktívan, Horti triplái pedig még a törököket is megtréfálták.
 

A másik negyed kiegyenlített játékkal indult. A törökök keményítettek a védekezésükön, majd zónára is váltottak, amivel kizökkentettek minket. A magyar csapatnál továbbra is a centerjáték dominált, de egyre több hibával. A törökök felzárkózni látszottak, amikor Vida villanásai után újra elhúztunk. A gyõriek játékosa két triplával és egy duplával járult hozzá a találkozóhoz, így 41-24-re léptünk el.
 

A nagy elõnynél ismét fordulópontjához érkezett a találkozó. Szlimák ellen elkövetett sportszerûtlen hiba után akár 20-21 pontos elõnyre is szert tehettünk volna, de sajnos ebbõl a szituációból csak 1 pontot csináltunk. A törökök az utolsó 4 percre feltámadtak, a Caglar, Yilmaz, Tuncluer trió 44-31-re faragta a különbséget. Ekkor már nem álmodozhattunk 20 pontos különbségrõl, azért kellett szurkolni, hogy legalább kétszámjegyû elõnnyel forduljunk a szünetre. Az utolsó két perc rengeteg büntetõt és az idõmérésnél sokat hibázó asztal miatt töredezett játékot hozott. A kisebb kavarodásból jól jöttünk ki, ugyanis nem csökkent tovább az elõny. 51-39-et mutatott az eredményjelzõ a szünetben. A kritikus harmadik negyed elõtt jó dobóteljesítménnyel magabiztos elõnyre tettünk szert a megszokottnál kicsit alacsonyabb fordulatszámon pörgõ törökök ellen.
 

Az a kritikus harmadik negyed… Most jól indult. A törökök 3 perc alatt mindössze 2 pontot faragtak a hátrányukon és csak 53-43-ra jöttek fel. Sõt nemcsak jól kezdõdött, de jól is folytatódott a játékrész. 5 perc játék után került 10 ponton belülre a riválisunk, ez pedig mindenképpen bizakodásra adott okot. 56-47-nél Székely Norbert idõkéréssel nyúlt bele a mérkõzésbe. Méghozzá milyen jó ütembe történt ez a belenyúlás, a törökök felzárkózása ezzel el is halt és újra 12-13 pont környékén állandósult a differencia.
 

Mondani sem kell, mennyire fontos lett volna 10 pont felett fordulni a negyedik szakaszra. A lányok is hasonlóan számolhattak a még mindig sokat hibázó ellenfelünk ellen arányaiban könnyedén õriztük elõnyünket. Ha a büntetõk is bemennek, akár a mérkõzés is eldõlhetett volna, de így sem panaszkodhattunk. 4 másodperccel a játékrész vége elõtt Kocsis két büntetõt dobhatott, az elsõt értékesítette, majd a második kimaradt, de a lepattanónál Horti egy 2+1-es szituációt harcolt ki, így gyakorlatilag 4 pontot szereztünk. Az utolsó játékrész 69-54-rõl indult. Csodát láthatott a miskolci publikum!
 

A törökök kezdték jobban a negyedik periódust, az elsõ 5 pontot õk szerezték, így 69-59-re zárkóztak fel. Ekkor Székely Norbertnek újra az idõkérés eszközéhez kellett nyúlnia. Valamit biztos segített, mivel a törökök legalább megtorpantak. Sajnos a magyar kosárcsend nem múlt el. Továbbra is képtelenek voltunk még csak helyzetbe is kerülni, így pedig nehéz. Ami igazán fájó lesz még napokig, hogy a törökök sem játszották extrát, sõt.. Össze-vissza dobált ellenfelünk, de így is csökkent a különbség. Caglar duplája, majd Yilmaz két büntetõje után az utolsó másfél percre 69-66-ra módosult az állás. Igaz még ekkor sem veszett el semmi, csak egy jó dobás kellett volna, de nem lett. 1 perc 1 másodperccel a negyed vége elõtt Siyahdemir kivégzett minket, triplájával egyenlített Törökország. Ekkor már megijedt a magyar együttes, pontot már nem is dobtunk, de az ellenfelünk se, így jöhetett a hosszabbítás.
 

A ráadásban jött az elkerülhetetlen momentum. Yillmaz büntetõivel a törökök hamar átvették a vezetést. 69-71 után sem tudtunk megújulni, Siyahdemir dupláját követõen 69-73-nál már komoly hátrányról beszélhettünk. Horti büntetõi után 72-73-ra zárkóztunk fel, de Tuncluer triplája megint azt jelentette, hogy jelentõsebb elõnnyel vezetnek a pirosak.72-76-ról már rohantunk a veszett fejsze nyele után. Fûrész Dia triplája 75-76-nál még visszahozta a reményeket, de Tuncluer válaszolt. 75-78-ról pedig nem tudtunk visszajönni. Lehetetlen szavakat találni egy ilyen találkozó után, küzdött, hajtott, de megint nem nyert a válogatott.
 

Véget ért számunkra a selejtezõsorozat, kétszer vertük a finneket, mindenki mástól kikaptunk. Mostantól a többi csoportot kell figyelni, hogy hátha becsúszunk a legjobb hatba és mehetünk pótselejtezni. Sajnos a papírforma mást vetít elõre.

Eredmény

Magyarország–Törökország 75–78

Hirdetés