Hirdetés
Archivum

Majdnem csoda történt az Európa Kupában:

:

Hirdetés

Az Euroliga alapszakaszának utolsó fordulójával egy idõben rendezték az Európa Kupa egyetlen szerdai negyeddöntõjét, melyen az MBK Ruzomberok és a Dinamo Kurszk csapott össze. Az elõzetesen egyértelmûnek ígérkezõ párharc majdnem bombameglepetéssel indult. A toronymagas esélyesnek számító Kurszk egy utolsó másodperces triplával diadalmaskodott.

2200 nézõ gyûlt össze a rózsahegyi csarnokban az MBK Ruzomberok-Dinamo Kurszk Európa Kupa negyeddöntõre. A szlovák együttes a 12-13 évvel ezelõtti nagy Euroliga sikereket követõ gazdasági összeomlás óta most elõször jutott el ilyen magasságokba egy nemzetközi kupasorozatban.

Nagyon jól kezdett a hazai gárda, az elsõ negyed végjátékában már 6 ponttal is vezettek. Végül Gunta Basko és Ausra Bimbaite villanásai kellettek ahhoz, hogy 10 perc játékot követõen 20-20 álljon az eredményjelzõn. A második szakaszban sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd 5 ponttal ismét meglépett az MBK Ruzomberok, de a nagyobb elõnyét a szünetre nem tudta megtartani. A félidõben mindössze 42-40-re vezettek a hazaiak.

Úgy tûnt, hogy a harmadik negyed döntõ lesz, csak éppen nem azzal az elõjellel, amire elõzetesen számítani lehetett. A rózsahegyiek amerikai légiósa Carmen Guzman kiváló dobóformát mutatott – 22 pontig jutott ezen az estén – és a vezérletével a harmadik etapban 62-51-es elõnyre tettek szert a hazaiak. Az orosz gárda bénultan mozgott és a 68-57-rõl induló negyedik negyed elején már abban reménykedhettek a hazai szurkolók, hogy egy komolyabb elõnnyel utazhatnak a kedvenceik Oroszországba.

A Kurszk azonban nem véletlenül alkalmaz rutinos klasszisokat. Amikor már elkezdett égni a ház, Temeka Johnson bevágott egy triplát, Michelle Snow megvillant a palánk alatt és másfél perccel a lefújás elõtt 74-74-nél egyenlített az orosz alakulat. Az elõny az utolsó másfél percben is a hazaiaknál volt, de az utolsó kosarat Petrakova triplája révén az oroszok szerezték. A Kurszk a második félidõben egyszer vezetett, a lefújás pillanatában 81-80-ra és ezzel nyert. Az orosz gárda legeredményesebbje a 22 pontos Temeka Johnson volt.

A visszavágó esélyese a kurszki együttes, de az MBK Ruzomberok Ankarában is gyõzni tudott, így vigyázniuk kell az oroszoknak.

„Magas színvonalú mérkõzés volt. A Ru¾omberok 2-es, 3-as poszton nagyon erõs és rendkívül okosan játszottak. A hazaiak szakvezetõje remekül felkészítette a csapatát, sokáig nem tudtunk válaszolni a taktikai lépéseikre és Carmen Guzman védésével is akadtak gondjaink. Végül azonban a védekezésünknek köszönhetõen tudtuk a végjátékot a magunk javára fordítani.” – értékelt a lefújás után Alfredas Vainauskas a Dinamo Kurszk vezetõedzõje.

Eredmény
MBK Ruzomberok – Dinamo Kurszk 80-81 (20-20, 22-20, 26-17, 12-24)

Statisztika

Hirdetés