Hirdetés
Archivum

Majdnem elcsíptük Montenegrót:

:

Hirdetés

A selejtezõsorozat legnehezebb mérkõzése várt a magyar válogatottra. Székely Norbert együttese Montenegróban, Cetinjében lépett pályára egy kicsi, de kulturált sportcsarnokban. A mieink egy gyõzelemmel és három vereséggel várták az összecsapást, azaz nyugodtan mondhatjuk, hogy veszíteni valónk nem volt, a gyõzelem a bravúr kategóriát jelentette volna, míg egy vereségnek a papírforma eredmények között lenne a helye.

Nagyon beragadtunk az elején, Baletics triplájával hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést a hazaiak, sõt majd két perc játék után már 5-0-ra mentek. Az elsõ magyar pontra 3 perc 11 másodpercet kellett várni, ekkor Fûrész Dia triplája törte meg a kosárcsendünket. A következõ percek gyakorlatilag Fegyverneky Zsófiról szóltak, aki két kosarával egymaga tartotta versenyben a magyar együttest.

Eközben Dubljevics és Baletics pontjaival kezdett ellépni a házigazda, 3 perccel a játékrész vége elõtt már 14-7 állt az eredményjelzõn. Krivacsevics és Fegyverneky pontjaival a negyed végére visszajöttünk, így 19-14-rõl fordultak a hölgyek. Bántóan lassan játszottunk ebben a szakaszban, sajnos nemcsak a lábak, hanem a fejek is lassan reagáltak a pályán történtekre. Az, hogy így is meccsben voltunk nagyban köszönhetõ a montegróiaknak, akiknek szintén nem sült a kezük, lényegében büntetõkbõl tartották az elõnyüket.

A második negyedben, mintha kicserélték volna a lányokat, ráadásul Fegyverneky Zsófia mellett Nagy-Bajdusó, Horti és Vida is megvillant. Panka például két támadásból 5 pontot hozott a nemzeti csapatunknak, így 27-27-nél utolértük riválisunkat, sõt a negyed végére szépen el is léptünk tõlük. A szünetben 38-43-ra vezetett Székely Norbert hölgykoszorúja.

Sajnos a játékrész krónikájához hozzátartozik, hogy Török Szilvi súlyos térdsérülést szenvedett. Ezen szomorú eseményen kívül azonban semmi okunk nem volt a bánkódásra. A második szakaszt 29-19-re nyertük, a magyar csapat a játék minden elemében felgyorsult és végre a csapatjáték sem döcögött. Eközben ellenfelünk egyre ingerültebben és ezzel együtt egyre pontatlanabbul kosárlabdázott. Figyelmeztetõ jel lehetett viszont, hogy Fegyverneky Zsófi egymaga 17 pontot szórt, mivel pontosan tudjuk, hogy az egy emberes csapatok nem nyernek és arra is fel kellett készülni, hogy a pécsiek klasszisára jobban fognak figyelni.

A harmadik negyedet Krivacsevics duplájával indítottuk, így 38-45-re elhúzott a magyar együttes. A folytatásban perceken át nem sok örömünk volt. Vida duplájával ugyan még 43-47-re vezettünk, de innentõl megindultak felfelé a hazaiak. A „meginduláshoz” azért hozzátartozik, hogy a rengeteg személyi hiba miatt át kellett állnia a csapatnak egy kevesebb testi érintkezéssel járó zónára, ezt pedig könnyen átjátszották Baletics mester tanítványai. Két perccel a harmadik periódus vége elõtt már 59-49-es montengerói vezetést jegyezhettünk fel.

Székely Norbert idõkéréssel próbálta felérázni a hölgyeket. Hogy mennyire a megbeszéltek szerint játszottunk, azt csak a fõszereplõk tudják,mindenesetre újabb nagy fordulat következett be. Horti remek megmozdulásaival és egymás után szerezett 5 pontjával visszajöttek a lányok a meccsbe. A kisszünetre 59-54-re faragtuk a hátrányt.

A negyedik szakasz álomszerûen indult. Fegyverneky Zsófi egy sikeres büntetõjével és egy duplájával 59-57-re zárkózott fel a piros mezes magyar hölgykoszorú. Sajnos a következõ két perc ismét a hazaiaké volt, Dubljevics és Perovanovics találataival 63-57-ra módosult az eredmény, azaz újra 6 ponttal ellépett a vendéglátó. Észnél kellett lenni ezekben a percekben, mert a két csapat ámokfutást rendezett rengeteg hibával és labdaeladással, azaz el is mehetett volna a rangadó, de ami fontosabb: fel is lehetett zárkózni ekkor. Szerencsére a felzárkózós forgatókönyv valósult meg. A fáradni látszó Fegyverneky Zsófi két zseniális triplájával és két értékesített büntetõjével 1 perc 53 másodperccel a lefújás elõtt 71-69-re zárkózott a magyar alakulat. 1 perc 8 másodperc volt vissza, amikor egyszerre dobbant a magyar szurkolók szíve, Horti duplájával 71-71-nél utolértük a teljesen szétesett ellenfelünket.

Az utolsó percben Montenegró közel 50 másodpercen át birtokolta a labdát, miután kétszer is támadó lepattanót szedtek. Végül Baletics ellen elkövetett személyi hibával tudtuk csak megszerezni a játékszert. Sajnos Baletics mindkét büntetõt értékesítette, így 16 másodperccel a lefújás elõtt 73-71-re mentek a hazaiak. Nem sokáig volt ez az állás, miután játékba hoztuk a labdát Szkerovics rögtön odaütött Fegyverneky Zsófinak, aki így két büntetõt dobhatott. Sajnos csak az egyik ment be, így 73-72 után nekünk kellett szabálytalankodni. Ezt is meg is tettük, sõt Szkerovics csak az egyiket dobta be, 74-72-rõl 11 másodperccel a negyed vége elõtt tehát még volt esély. Ezt követõen Bjelica faultja után ismét Fegyverneky állhatott a büntetõvonalra, ezúttal az elsõ ment be és második maradt ki. 74-73-nál a lepattanót nem sikerült megszerezni, mivel Krivacsevics kezébõl kiütötték a labdát. Montenegró az utolsó 3 másodpercben még egy büntetõt értékesített, így végül 75-73-as gyõzelmet aratott.

A magyar csapat minden dicséretet megérdemel. Hõsiesen és helyenként jól játszva tartották magukat a lányok a jobb játékerõt képviselõ riválissal szemben Fegyverneky Zsófi 32 pontja pedig önmagáért beszél.

A csoport másik mérkõzésén Bulgáriában 60-63-as gyõzelmet aratott Törökország.

Eredmény


Montenegró–Magyarország 75–73 (19-14, 19-29, 21-11, 16-19)

Hirdetés