Hirdetés
Archivum

Majdnem elrontotta a Szpartak:

:

Hirdetés

Hullámzó színvonalú csatát hozott az Európai Szuperkupa-döntõ a nõi kosárlabdában. Az EuroLiga gyõztes Szpartak Moszkva majdnem elszórakozta 21 pontos elõnyét. A negyedik negyedben 3 pontra felzárkózó görögök azonban a végjátékban már nem tudtak fordítani. A vége 61-70 lett.

Nem hozta lázba a görög közönséget a nõi kosárlabda Európai Szuperkupa-döntõje. A távolmaradók egy fordulatos, de finoman szólva sem magas színvonalú találkozót hagytak ki. Emiatt azonban nem lehet megróni a két együttest. A világbajnokságot követõen két héttel, pár napnyi közös munka után ennél többet nem lehetett várni.
 

Az elsõ negyedben a hibák domináltak. Másfél percet kellett várni az elsõ pontra, ekkor a moszkvaiak egyik új légiósa, Prince talált a gyûrûbe. Az orosz elõny azonban nem tartott sokáig, Sotiriou-tól gyorsan érkezett a válasz egy tripla formájában. A kosárváltás után megint leült a találkozó, az EuroLiga címvédõjétõl csak Noelle Quinn veszélyeztette a gyûrût, míg a görögöknél elsõsorban a hazai játékosok erõlködtek, a jobb képességû légiósok keveset tettek a közösbe. Az elsõ 10 perc végére Korstin és Jekabsone egy kicsit felpörgette a játékot és ezzel 14-18-re el is lépett a Szpartak.
 

A második negyedben minden ott folytatódott, ahol az elsõben abbamaradt. Egy szép megoldásra, öt nagyobb hiba jutott. A Szpartak sok labdaeladása miatt a görögök több lehetõséget is kaptak, nemcsak a felzárkózásra, de akár a fordításra is. Ezekkel azonban a hazaiak nem éltek, mindössze 20%-al dobták ekkor a duplákat. Alig telt el 3 perc ebbõl a szakaszból, amikor 21-22-nél Korstin egymás után szerzett 5 pontjával megléptek az oroszok. Ez fordulópontnak bizonyult, ráadásul a moszkvai padról Szokolovszkaja is beindult, amivel pillanatok alatt 21-34-re elszakadt a Moszkva. Davis pontjaival ugyan még közelebb jött az Athinaikos, de a szünetre 41-26-os állás mellett vonultak az együttesek.
 

Az elsõ félidõben a görögök botrányosan dobtak, a duplákat csak 18%-os hatékonysággal értékesítették, de a triplákkal sem álltak sokkal jobban. A Szpartaknál ezzel szemben a duplákból 16 kísérletbõl 12 ült, ráadásul a 10 pontig jutó Quinn révén egy extra egyéni teljesítményt is láthattunk náluk.

A harmadik negyed elején ismét beragadni látszott a Moszkva, 2 percig nem találtak a gyûrûbe. A hellének azonban megint elszalasztották a lehetõségeiket és mindössze 2 pontot faragtak a hátrányukon. Az EuroLiga címvédõje szépen lassan magára talált és a játékrész felénél már Osipova és Quinn találatai után 28-49-re módosult az állás. A 20 pont feletti differenciánál egy kicsit megnyugodtak a fekete mezes moszkvaiak és ezt kihasználva a feléledõ Riley vezetésével 15 pontra jöttek fel a görögök.
 

A hullámzó színvonalú összecsapáson hamar visszaugrott a különbség 20 egységre és úgy érkeztünk a negyed utolsó 2 percébe, hogy eldõlhet a Szuperkupa sorsa. A hazaiaknak azonban még volt ehhez egy-két szavuk… Kress, Chatzinikolau és Sotiriou pontjai után az utolsó etap elõtt 46-58 állt az eredményjelzõn.
 

A negyedik felvonás elején Chatzinikolau duplájával 10 pontra jött fel az Athinaikos, de ezt követõen Quinn egy triplával ismét komolyabb elõnyhöz jutatta az oroszokat. Innentõl azonban a görögökrõl szólt a folytatás, Lymoura és Sotiriou pontjai után 55-61-re módosult az állás, azaz 6 pontra olvadt a különbség. Hiába kért idõt Pokey Chatman, csapatát nem tudta felrázni. 2 perccel a lefújás elõtt Chatzinikolau találata után 59-62-nél egy nyílt végjátékról beszélhettünk.
 

Az utolsó 2 percben azonban minden benne volt arról, hogy mi a különbség az EuroLiga és az Európa Kupa között. Quinn és Korstin olyan megoldásokat vett elõ, amelyre hazai részrõl nem érkezett válasz. Az utolsó percben újra nõtt a különbség, a vége pedig 61-70 lett. A Szuperkupát szezon eleji formában is behúzta az átalakuló Szpartak Moszkva.
 

A gyõztes csapatból a 18 pontos Noelle Quinn és a 15 egységig jutó Ilona Korstin remekelt. A hazaiaknál három görög klasszist, Kalentzou-t, Sotiriou-t és Chatzinikolau-t kell kiemelni. Régi ismerõsünk, Jelena Milovanovics a pontszerzésben nem jeleskedett, de 9 lepattanót szerzett, melyek sorsdöntõek voltak a abból szempontból, hogy a Szpartak ne adja le végleg az elõnyét.
 

Eredmény
 

Sony Athinaikos – SzpartaK Moszkva 61-70

Hirdetés