Hirdetés
USA

Májussal befejeződik a WNBA szezon első hónapja:

:

Fotó: WNBA

Hirdetés

Május elején elrajtolt a WNBA 2022-es szezonja. Az alábbiakban áttekintettük, hogy az elmúlt egy hónapban miként teljesítettek, szerepeltek a múlt évadot hazánkban töltő játékosok, illetve honosítottjaink. Összefoglaló.

A címvédő Chicago Sky az elmúlt egy hónapban hétszer lépett pályára, melyből négy mérkőzésen győzedelmeskedtek. A honosítottjaink közé tartozó Allie Quigley sérülése miatt csupán ötször tudott pályára lépni. Az öt találkozón átlagban 25.2 percet töltött a pályán, ez idő alatt pedig 9.0 pontot, 2.4 lepattanót, illetve 2 gólpasszot átlagolt. Csapattársa, Courtney Vandersloot, – aki a jövő szezontól a Sopron Basket csapatát erősíti – mind a hét mérkőzésen csapata húzóembere volt. Átlagban 28 perc lehetőséget kapott az elmúlt egy hónap során, melyet maximálisan ki is használt az amerikai klasszis – 10.9 pontot, 5 lepattanót és extra 7.6 gólpasszt jegyzett neve mellé átlagban. A Chicago Sky harmadik magyarországi kötődésű játékosa Dana Evans. A fiatal irányító az elmúlt szezon második felében az Atomerőmű KSC Szekszárd együttesét erősítette, akik idén az Euroligában is megmutatkozhattak. Csapattársaihoz hasonlóan Evans szintén magabiztos teljesítményt nyújtott az elmúlt hét mérkőzésen. 20.3 átlag-játékideje alatt 9.7 pontig, 1.6 lepattanóig és 2.9 gólpasszig jutott átlagban.

Fotó: WNBA

A Seattle Storm csapatában szintén két magyarországi kötődésű játékos szerepel – mind a kettő az idei Euroliga győztes Sopron Basket keretének tagjai voltak a 2021/ ’22-es szezon során. A WNBA-ben szereplő együttes az elmúlt hónapban nyolcszor lépett pályára, ebből öt mérkőzést zárt győzelemmel. Ahogy az ismert, 2022-ben a női kosárlabda Euroligát a Sopron Basket csapata nyerte, miután a fináléban  60-55-re verte a török Fenerbahcét. Az eredményhirdetésnél díjazták a döntő legértékesebb játékosát (MVP), aki Gabby Williams lett. Kiemelkedő játékát a klasszis a WNBA színeiben is továbbfolytatta, ugyanis nyolc meccsből nyolcan kezdő volt. Átlagban 24.9 percet töltött a pályán, ez idő alatt pedig 5.3 pontot, 4.6 lepattanót és 1.9 gólpasszot ért el. Csapattársa, szintén a Sopron Basket irányítószenzációja, Briann January csupán két mérkőzést kezdhetett kezdőként. Ez azonban nem vesz el jó teljesítményéből, neve mellett 5.9 pont, 1.4 lepattanó, és 2.6 gólpassz-átlag szerepel. A Sopron Basket kapcsán ide sorolható Stefanie Dolson neve is, aki a szezon végén csatlakozott az Euroliga győztes együtteséhez. A WNBA centere hatalmas erőket képvisel a palánk alatt, aminek a magyar közönség is tanúja lehetett. Csapata, a New York Liberty nyolc alkalommal lépett pályára májusban, amiből csupán egy mérkőzést sikerült megnyernie. Dolson nyolc meccsből nyolcszor kezdőként szerepelhetett és teljesen jó számokat produkált. Átlagban 23.3 percet tölthetett pályán, mely idő alatt 7.1 pontot és 4 lepattanót szerzett.

Fotó: WNBA

Az UNI-Győr MÉLY-ÚT visszatérő centerklasszisa, Beatrice Mompremier jelenleg az Atlanta Dream gárdáját erősíti. Csapata Williams és January együtteséhez hasonlóan 5/3-as rekorddal rendelkezik, vagyis öt mérkőzésen arattak győzelmet. Mompremier a nyolc alkalomból négyszer léphetett pályára, neve mellett pedig 0.8 pont, 1.5 lepattanó, és 0.3 gólpassz-átlag szerepel. A szintén győri kötődésű Jordin Canada a Los Angeles Sparks keretének tagja. Együttese 10 mérkőzésénél jár, Canada azonban csak kilenc alkalommal lépett pályára. Az UNI Győr egykori játékosának átlagait tekintve: 11.3 pont, 2.2 lepattanó és 5.3 gólpassz szerepel neve mellett.

Magyarország két Euroligás csapatának egy-egy játékosával zárul a sor. A téli időszakban rövidebb ideig Sopronban is szereplő Shey Peddy a Phoenix Mercury csapatát erősíti. Együttese 2 győzelemmel és 6 vereséggel jelenleg a 10-ik helyet foglalják el a WNBA tabellán. Peddy összesen hat mérkőzésen lépett pályára, ebből ötször kezdőként. Átlagait tekintve 9.8 pontnál, 2.5 lepattanónál, illetve 3.2 gólpassznál jár a Phoenix Mercury bedobója. Összefoglalónkat Nikolina Milic zárja, aki jelenleg a Minnesota Lynx csapatának színeiben szerepel. Milic neve ismerősen csenghet olvasóinknak az Atomerőmű KSC Szekszárd együttese révén, aki idén a szekszárdiak nem is akármilyen húzóembere volt. A Minnesota Lynx a szezon során eddig kilenc mérkőzést játszhatott, melyből kettőt sikerült megnyernie. Milic az itthoni idénye után is tovább folytatta jó játékát. Átlag-értékeit tekintve 9.4 perc játéklehetőséget kapott kilenc mérkőzésen, mely idő alatt 4.1 pontot, 2.8 lepattanót és 0.7 gólpasszot szerzett.

WNBA – májusi tabella állás:

Hirdetés