Hirdetés
Magyarország

Már a döntőbe jutás a tét a bajnokságban:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket és Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

A héten megkezdődnek az egyik fél második sikeréig tartó bajnoki elődöntő párharcok. Kedden a Sopron Basket – DVTK, majd szombaton az Atomerőmű KSC Szekszárd – NKA Universitas PEAC párharc rajtol. Az elődöntőkre hangolódva a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

Sopron Basket – DVTK

“A kupán bebizonyította a DVTK, hogy képes meglepetést okozni. A Sopronnak eközben – bár több sérüléssel bajlódnak – érdeke lenne az, hogy a lehető leghamarabb lezárják ezt a párharcot, mivel jövő héten már utaznak Isztambulba. Nem gondolom egyébként, hogy több győzelemig tartó párharcban a Sopron döntős szereplése veszélyben forogna. Teljesen más annak a lélektana, ha kétszer meg kell verni őket a továbbjutáshoz, mint ha egy meccs van és amennyiben azon sikerül a bravúr, az extra, de ha nem, akkor sem történik semmi. Ezért még a pénteki miskolci mérkőzést sem hoznám párhuzamba a kupával. Természetesen minden alkalommal minden csapat győzni szeretne, de a DVTK előtt ott lebeghet a bronzmeccs és annak megnyerése.

A negyeddöntőben a Sopron TFSE-vel játszott. Én abban a párosításban idén minden alkalommal azt érzem, hogy a Sopron már az elején meg szeretné mutatni, hogy ki az úr a házban. Amióta erősen hiányos kerettel egy szeptemberi felkészülési meccsen vereséget szenvedett a TF-től, valahogy ott van egy ilyen jellegű bizonyítási vágy. A légiósok is egyre jobb formába kerülnek, hiszen ők már a WNBA rajtot is látják maguk előtt, így az arra való felkészülésük szintén halad. Stefanie Dolson esetében különösen szembetűnő, hogy mennyivel jobb formában van, mint amikor megérkezett. Az is megmutatkozott, hogy lehet kicsivel jobban megoszlanak a terhek, de a meccs jelentős részét már azok játsszák végig, akikre az Euroligában is számítanak. A nagyon fiatalok csak a végén kerülnek pályára. A Sopronnak ezekben a hetekben ugyanis meg kell találnia az egyensúlyt a formaidőzésben, a percek elosztásában és abban, hogy eközben odafigyeljen az aktuális bajnoki feladatok megoldására.

A DVTK a Győrön jutott túl a negyeddöntőben. Amit az Európa Kupa kapcsán ősszel beszültünk, hogy a mezőnysornak fel kell lépnie a centerek mellé, az most megtörtént. Bernáth Réka egyértelműen hozza magát. Aho Nina is vezérré lépett elő és Kányási Veráról is elmondható, ha nem is annyira látványos a játéka, de abszolút érezhető a jelenléte a pályán. A DVTK-nál azt tartom fontosnak, hogy élvezzék a játékot. Ne görcsöljenek rá arra: ha kikapnak, akkor mi történik, ha nagy különbséggel kikapnak, akkor mi van. Azt gondolom, hogy az esetükben leveheti a terhet a vállakról, hogy a Magyar Kupa győzelem mellett már egy bajnoki bronzéremmel is elégedettek lehetnek.”

Atomerőmű KSC Szekszárd – NKA Universitas PEAC

“Ebben a párharcban jobban benne van a lehetősége a három mérkőzésnek. Ha százalékosítani kellene, akkor olyan 65-35 arányban azért a Szekszárdnak adnék több esélyt a továbbjutásra. Náluk a Magyar Kupa után az Euroliga záró forduló felvezetéseként beszéltünk a külső-belső egyensúly megtalálásáról. Akkor működnek igazán jól, ha a külső sor extrát nem is, de egy stabil teljesítményt nyújt. Ha a jó centerteljesítmények mellé jönnek külső dobások. Bár voltak hullámzó teljesítmények a Vasas elleni negyeddöntőben, de ott ez megvalósult. Akiktől várható volt, hogy hozzátegyenek, ők hozzá tudtak tenni. Én nagy változást már nem várok a hátralévő két párharcra a Szekszárdtól, inkább arra számítok, hogy ez a külső-belső arány visszatérjen oda, hogy aki stabil, az stabil marad.

A PEAC-nak az egy nagyon jó szezonbeli eredmény, hogy a négybe jutott. Ezt korábban a Magyar Kupában is megtette. Ha a DVTK esetében beszéltünk erről, akkor a PEAC-ról is el lehet mondani, hogy a fókusz inkább a bronzmeccsre kerülhet, hiszen óriási siker lenne az éremszerzés és ne felejtsük el: abban a párharcban pályaelőnyük is lehetne. Nekik ettől függetlenül a DVTK-nál nagyobb az esélyük a döntőbe jutásra, de azért ez még mindig a bravúr kategória. Jól játszott a PEAC a negyeddöntőben, még akkor is, ha látszódott, hogy a Csata nagyon elfogyott a szezon végére. Pécsen Kiss Virágtól támadó-oldalon egész szezonban extra teljesítményt láthattunk. Ty Marshall valamivel haloványabb volt az utóbbi időszakban, de a légiósok közül a Dudasova-Nelson kettős megbízható, ahogy Wentzel Nórára is számíthatnak, védő oldalon pedig Szücs Rékára. Simon Zsófi eközben egy x-faktor lehet. Ebben a párosításban nincs az az időkényszer, mint a másik ágon, így még jól is jöhet a csapatoknak az a plusz egy hét, amit a Sopron Euroliga Final Four szereplése ad.”

Hirdetés