Hirdetés
Európa

Már Belgrádban a francia válogatott, felkészülési mérkőzést vívott Ausztráliával:

:

Fotó: FFBB

Hirdetés

Megérkezett Belgrádba a világbajnoki selejtezője helyszínére a francia válogatott. Hétfőn nem hivatalos felkészülési mérkőzést vívtak Gabby Williamsék a világbajnokság házigazdájával Ausztráliával.

Nincs könnyű helyzetben a francia csapat. A hétvégén két tapasztalt alapembere is kivált. Sarah Michel az előzetes Covid-tesztek alkalmával pozitív mintát produkált és el kellett különíteni a társaitól. Sandrine Gruda pedig térdsérülést szedett össze múlt héten a Schiónál, így szintén kihagyni kényszerül a belgrádi tornát. A szerb fővárosban Mali, Nigéria és Kína lesz a francia válogatott riválisa. A négyesből az első három helyezett jut tovább.

Franciaország az elmúlt nyáron az Európa-bajnokságon ezüst, az olimpián bronzérmet szerzett.

Az a célom, hogy mindhárom tornán érmet nyerjünk. A csapatunk megvan hozzá. Képesek vagyunk rá, miért ne?

– nyilatkozta a Sopron Basket játékosa Gabby Williams a francia szövetség honlapján a világbajnoksággal kapcsolatos célokra válaszolva. Érdekesség, hogy Franciaország az 1953-as világbajnokságon szerzett egy bronzérmet, azóta azonban még a négy közé sem jutott. Eközben kilenc Eb-döntőt és egy olimpiai finálét vívtak. Ezekről a tornákról összesen 12 érmük van.

Fotó: FFBB

Gabby Williams-t a francia szövetség honlapján kérdezték a válogatottbeli szereplésről. “Szívesen jövök, mindig örömmel játszok a francia csapatban. Jól is jön egy kicsi szünetet tartani az Euroligában.” – mondta a klasszis játékos, aki ezúttal is sajnálatát fejezte, hogy nem jártak sikerrel azon törekvések, hogy kikerüljön a honosított státuszból.

“Anyukám francia. Nem értem, hogy miért számítok honosítottnak és miért van ugyanolyan státuszom, mint azoknak az amerikai játékosoknak, akiknek semmilyen gyökerük sincs. Én francia és amerikai vagyok, nem amerikai egy európai útlevéllel.” – hangsúlyozta. Utalva arra, hogy tavaly nyáron minden követ megmozgatott a francia szövetség, hogy ne honosítottként, hanem született franciaként regisztrálja a FIBA Williams-t, de ezen törekvéseknek a szabályok ismeretében nem volt alapja.

Williams arról is beszélt a francia szövetség honlapján, hogy Belgrád olyan szempontból ideális helyszín neki, hogy február 18-án már a Magyar Kupán lesz jelenése. A speciális járványügyi szabályokról pedig elmondta, hogy már kezdenek hozzászokni. “Minden alkalommal azt gondoljuk, hogy ez lesz az utolsó ilyen esemény, aztán kezdődik elölről minden. Belgrádban legalább lesz közönség, ami mindenképpen jó.” – tette hozzá.

Videós összefoglaló a Franciaország – Ausztrália edzőmérkőzésről:

Fotó: FFBB

Hirdetés