Hirdetés
Utánpótlás

„Már tudom, hogy milyen érzés nyerni és minden lehetséges a sportban” – interjú Sitku Zsuzsannával:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Vasárnap a Sopron Basket első magyar csapatként elhódította az Euroliga trófeáját. A történelmi sikert már nagyon sok szempontból megvizsgáltuk. Ezúttal Sitku Zsuzsannával, a Soproni Darazsak Sportakadémia növendékével beszélgettünk arról, hogy fiatal játékosként milyen tapasztalatokat adott az isztambuli Final4.

Az isztambuli négyes döntőben felsorakozó együttesek kereteit nézve Sitku Zsuzsanna volt a legfiatalabb nevezett játékos a mezőnyben.

„Én is csak utólag értesültem erről. Be kell valljam, hogy eléggé meglepődtem.” – mondta a 18 éves tehetség, aki január végén a Galatasaray 73-44-es legyőzése során szerezte első pontjait a sorozatban.

Az év eleje óta finoman szólva is sűrű a 192 cm magas U19-es világbajnoki bronzérmes játékos menetrendje. A profi csapat 22 tétmérkőzést játszott a januári kisebb Covid-kényszerszünet óta, de szerepelt a hazai rendezésű Hepp Kupa négyes döntőn és az ANB Piros csoportjában is.

„Igazából meglepően jól bírtam. Visszagondolva valóban nagyon sok minden volt belesűrítve ebbe a kis időbe, de gyorsan eltelt ez a pár hónap. Nyilván az edzések között érzi az ember a fáradtságot és azt is, hogy néha nehezebben bírja, de szerencsére egyáltalán nem annyira rosszul, mint amire gondolni lehetne ennyi mérkőzés és történés után.” – mondta lapunknak Sitku Zsuzsanna, majd hozzátette: az iskolapadban is nagy feladatok várnak rá.

„Három hét múlva fogok érettségizni. Most sok kikapcsolódásra így nincs idő, hiszen tanulni kell. Szeretnék továbbtanulni és ahhoz nélkülözhetetlen elérni egy jobb eredményt. Utána pedig kezdődik a válogatott, aminek összetartása alatt lesznek a szóbelik. Húzós lesz a következő időszak is.” – tette hozzá az ifjú játékos.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A profik eredményessége mellett Sopronban az Euroliga-siker a Soproni Darazsak Sportakadémia szempontjából is rendkívül fontos. Testközelből mutat példát a növendékek számára, hogy milyen magasságokba lehet eljutni kitartó, alázatos munkával.

„Nekem már az a tudat, hogy utazhattam, óriási dolog volt. Ugyanúgy készültem, mint a többiek, ugyanúgy tanultam például az ellenfelek játékát. Tisztában voltam azzal, hogy nem fogok sokat játszani, de már az hatalmas élményt adott, hogy ott lehetek. A szakmai felkészülés mellett megvolt ennek a személyes része is: leírhatatlan, hogy egy ilyen közösséggel győztes Euroliga Final4-t élhettem át.” – fogalmazott a soproniak fiatalja, aki igyekezett kihasználni minden lehetőséget a tapasztalatszerzésre és élmények gyűjtésére.

„Úgy mentem ki, hogy mindent, amit lehet, amit látok, azt szeretnék megtanulni, elsajátítani és tapasztalatot szerezni ezekből. Azt nyilván nem tudom megmondani még, hogy ez miként sikerült, de fejben már összeraktam néhány dolgot.” – hangsúlyozta Sitku Zsuzsanna.

Adódik a kérdés, hogy mi volt a legfontosabb tapasztalat. „Amit mindenképpen ki tudnék emelni, az a koncentráció. Még akkor is, ha van egy nagyon kemény papírforma, de azt is fel lehet borítani kemény munkával és 40 perc koncentrációval.” – érkezett a válasz.

Összességében hatalmas motivációt ad, ami most történt. Már tudom, hogy milyen érzés nyerni, hova lehet eljutni és minden lehetséges a sportban. Ezt szeretném folytatni a jövőben és nyilván úgy, hogy idővel ne csak a padról támogassam a csapatot, hanem a pályán is hozzá tudjak tenni. Ebből az elmúlt időszakból célként ezt tudtam levonni.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Sitku Zsuzsanna 18. születésnapját követően november végén 2024-ig profi szerződést írt alá a soproni klubbal. Közvetlenül a bejelentést követően már beszélgettünk és most visszatértünk erre a pontra. Arról kérdeztük a feltörekvő játékost, hogy milyen szakmai tapasztalatokat adott a nagycsapattal végzett közös munka.

„Igazából mindenben fejlődni kellett és kell még most, mert akkora a különbség az utánpótlás és a felnőtt mezőny között. Ez nem csak az Euroligára, de a magyar bajnokságra is igaz.” – tette hozzá Sitku Zsuzsanna.

Amióta mindennapjaink része lett a világjárvány, jóval nehezebben tervezhető a profi sport világa is. Nagyobb a felelősség a bő keretben szereplő fiatalokon, hiszen bármikor hozhatja úgy az élet, hogy pályára kerülhetnek. Akár olyan helyzetben is, amivel előre nem számoltak.

„Minden meccsre ebben a tudatban kell felkészülni, azért is mondtam korábban, hogy az Euroliga Final4-ra is úgy készültem, mint a többiek. Történhetett volna bármi, ha úgy jön ki, hogy én kerülök pályára, akkor nekem is ugyanúgy tudnom kell, hogy mi teendő, mint a társaimnak.” – mondta Sitku Zsuzsanna, aki szombaton pályafutása első felnőtt bajnoki döntő párharcát kezdi meg az Atomerőmű KSC Szekszárd ellen.

„Nagyon várom már a párharcot! Magyar bajnoki címet nyerni ugyanúgy rendkívül fontos nekem. Megpróbálok hozzátenni a csapathoz az edzéseken és ha kapok lehetőséget, akkor a pályán is.” – fogalmazott a soproniak fiatalja.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Rendkívül fontos, hogy szóba került az edzés. Óriási lehetőség a soproni fiataloknak, hogy világklasszis játékosokkal dolgozhatnak együtt. Komoly kihívás is egyben, hiszen olyan edzésmunkát kell végezni, amivel valóban segítik a rutinosabb társaikat.

„Ez volt az egyik legnehezebb része az elején. Ha nem is kerülök pályára, de olyan edzésmunkával kell hozzáállnom, hogy a nálam sokkal nagyobb klasszisok ugyanúgy tudjanak készülni a mérkőzésre, mint, ha egy tapasztaltabb játékos ellen kellene játszaniuk.” – mondta Sitku Zsuzsanna, akit zárásul a közeli jövőről is kérdeztünk.

„A döntő után arra fogok rákoncentrálni, hogy a válogatott menjen le a tervek szerint. A következő évadra az U20-as részt szeretném feljebb tornászni. Jó lenne, ha abban többet tudnék hozzátenni a magyar bajnokságban. Eközben természetesen, ha kapok lehetőséget, akkor az Euroligában is szeretnék előrébb lépni, de ez még a jövő.” – fogalmazott a fiatal játékos, akit válogatott színekben Sopronban az U20-as Európa-bajnokságon láthatunk majd. A tavalyi U19-es világbajnoki bronzérem után nagy várakozás előzi meg a tornát.

„Ez most nagy kihívás lesz valóban. A csapat nagyrészt a tavalyi U19-es világbajnokságon szereplőkre épül. Megmondom őszintén én is kíváncsi vagyok, hogy most az Európa-bajnokságon hogyan tudunk szerepelni. Szeretném kipróbálni magam, hogy saját korosztályomban miként teljesítek nemzetközi szinten. A világbajnokság után mindenkiben van egy vágy, hogy messze jussunk, de az sem jó, ha ezt túlzottan erőltetjük. Úgy fogunk odamenni, hogy minden meccsre igyekszünk tökéletesen felkészülni és játszani annak megfelelően.” – összegzett Sitku Zsuzsanna.

Hirdetés