Hirdetés
Utánpótlás

Märcz Tamás a Rátgéber Akadémián vendégeskedett:

:

Hirdetés

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás volt a közelmúltban a Rátgéber Akadémia vendége – olvasható az intézmény hivatalos honlapján.

A kiváló tréner többek között elárulta, hogy a kosárlabda közel áll a szívéhez, miként azt is elmondta, hogy az intézmény otthona nagyon tetszik neki, kivételes infrastrukturális feltételek mellett dolgozhatnak a kosárlabda akadémián.

– Vízipólós ritkán keveredik a kosárpalánkok környékére. Minek köszönhető a látogatása?

– Szövetségi kapitányként a terveim között szerepel, hogy több sportág jeles képviselőjével is konzultáljak, ennek első állomása volt az, hogy meglátogattam Rátgéber Lászlót az akadémián – fogalmazott Märcz Tamás. – Már korábbról ismertük egymást, egy kerekasztal beszélgetés során találkoztunk, amelyen nagyon szimpatikus, érdeklődő és nyitott volt. Elárulom, én is nyitott vagyok a többi sportág iránt: mindkét lányom a Vasasban röplabdázik, szeretem nézni az ott zajló munkát, mert mindig lehet tanulni másoktól. Megesett például, hogy egy röplabda edzést átültettem a vízilabdába. Jó baráti és szakmai kapcsolatban vagyok Marco Rossival, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával, akinek a fia vízipólózik: akkor ismerkedtünk össze, amikor ő még a Honvéd, én pedig a BVSC edzője voltam. A kosárlabdát pedig nagyon kedvelem, közel áll a szívemhez, az utóbbi időszakban néha játszottam is. Természetesen megnéztem a Jordan-filmet, ami nagy hatással volt rám. Szerintem ez a 21. század egyik legjobb, legélvezetesebb sportága.

– Amelynek most az egyik hazai utánpótlás-műhelyét járhatta végig, amellyel kapcsolatban nagyon sokan úgy fogalmaznak, hogy bárhol Európában megállná a helyét.

– Laci elmesélte nekem, hogyan épült fel, milyen tervek, elképzelések alapján készítették, nagyon izgalmas volt végighallgatni. Örülök neki, hogy végigjárhattam az akadémiát, mert így betekintést nyerhettem a kosaras utánpótlásnevelés mindennapjaiba: nem csak a csarnokot, a három pályát láttam, hanem a kiszolgáló helyiségeket, a wellnesst, a mosodát, a könnyedén bővíthető öltözőket, az orvosi szobát, a kifogástalanul felszerelt erősítő termet, a kollégiumot és az éttermet is. Semmi túlzás nincs abban, ha azt mondom, nagyon tetszett, amit láttam! Tényleg kivételes infrastrukturális lehetőségek mellett dolgozhatnak itt az edzők a gyerekekkel. Minden könnyedén megközelíthető és bejárható: a csarnok mellett néhány méterre ott van a bentlakásos kollégium és az étterem is, a tervek szerint pedig nemsokára az épületek tőszomszédságában megépül egy rehabilitációs központ. Mindez rengeteget segít a minél gyorsabb regeneráció, a minél tartalmasabb pihenőfázis terén. Emellett a minőség is szembeötlő volt, a helyiségek, az eszközök mind magas színvonalúak. Jó itt lenni, és látszik, hogy a játékosok, az itt dolgozók szeretnek is itt lenni.

– Tud majd a látottakból hasznosítani valamit saját sportágában?

– Az biztos, hogy ez egy kiváló tapasztalatszerzés volt, s amit lehet, biztosan használni fogunk a vízipólóban is. A kapcsolat pedig nem fog itt megállni, tervezünk egy közös beszélgetést az akadémia sportolói előtt is. Kíváncsi vagyok arra, hogy őket mi érdekli velünk, pólósokkal kapcsolatban. Hasznos találkozó lenne.

– Akkor most hadd érdeklődjünk: mire készül manapság a magyar férfi vízilabda-válogatott?

– Az olimpia elhalasztása miatt a nyáron nincs hivatalos programunk, várhatóan ősszel találkozunk majd a fiúkkal. A honi pólós élet viszont korábban beindul, a Magyar Kupát ugyanis előrehozták a bajnoki rajt elé, július végére, ami ezt jelenti, hogy a mi sportágunk kezdi legkorábban a következő szezont – szerintem ez egy nagyon jó döntés volt.

Fotó: Rátgéber Kosárlabda Akadémia Facebook

Hirdetés