Hirdetés
Magyarország

Másfél negyedig szépen tartotta magát a KSC Szekszárd

UMMC Jekatyerinburg - Atomerőmű KSC Szekszárd 89-52 (19-21, 30-15, 20-9, 20-7)

Euroliga 12. forduló
Verkhnyaya Pyshma, UMMC Sport Palace
Ivana Ivanovic, Lizaveta Famina, Ewa Matuszewska (Yuri Vouk)

UMMC Jekatyerinburg: Shilova 11/9, Quigley 21/18, Vandersloot 8, Meesseman 10, Griner 15. Csere: Zavialova 3/3, Beliakova 2, Vadeeva 4, Bentley 13/6, Papova 2.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós 2, Studer 7, Bálint 7/3, Krnjic 8, Goree 11/3. Csere: Horváth -, Mányoky 2, Friskovec 11/9, Holcz -, Milic 4.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga 12. fordulójának mérkőzésén az Atomerőmű KSC Szekszárd 89-52-es vereséget szenvedett az UMMC Jekatyerinburg együttese ellen.

A mérkőzés feldobását Sara Krnjic nyerte, így az első támadás a KSC Szekszárdé volt. Studer Ági próbálkozott külső dobásával, de mivel nem talált be, ezért a hazaiak támadhattak kontrába. Ők sem szereztek pontokat – következőnek pedig már Bálint Réka volt sikeres. Ezután, Brittney Griner találatával egyenlített a Jekatyerinburg, Studer tempója után pedig 2-4-re változott az állás. Ekkor ismét Griner közeli kosarát láthattuk, majd Emma Meesseman hárompontosával az oroszok át is vették a vezetést. 7-4-nél Zseljko Djokics kérte ki a találkozó első idejét. A szekszárdi együttes továbbra sem tudott kiállni teljes kerettel, ez azonban most sem törte meg lelkesedésüket. A rövid, taktikai szünet után folytatták magabiztos játékukat – nem engedték túlságosan elszakadni a tavalyi Euroliga döntős Jekatyerinburgot. 7-7-nél hosszú kihagyás után Nikolina Milics is feljött a pályára, majd megkezdődött az adok-kapok játék. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, 13-13-nál Milics pontjaival ismét egyenlítettek a vendégek, majd Zala Friskovec triplájával vissza is vették a vezetést. Ekkor azonban az oroszok is belendültek. Sorozatban 6 pontot szereztek, amivel 19-16-ra változott az állás. A negyed végül 19-21-el – azaz két pontos szekszárdi előnnyel – végződött, miután Friskovec egymás után kétszer is betalált – ziccerből, majd távolról. 

Fotó: FIBA.Basketball

A második felvonás elején már dominánsabb képet mutatott a hazai együttes. 5-0-ás hajrával indították a negyedet, amivel ismét hátrányba helyezték Zseljko Djokics tanítványait. 24-21-nél időt is kért a szekszárdi szakember. Visszatérve, Griner 2+1-es akciójával folytatta tovább a futamot Jekatyerinburg. Azonban középtávolról Sara Krnjic is betalált, így a Szekszárd továbbra is ledolgozható távolságon belül maradt maradt. A legnagyobb fejfájást azonban Griner okozta a szekszárdiaknak, láthatóan nem tudták őt megállítani a palánk alatt. Sorozatban kétszer is az amerikai légiós találatait láthattuk – kevesebb, mint másfél negyed alatt 15 pontot szerzett. A felek közötti differencia végül Alexandria Bentley hárompontosával lépte át a 10 pontot (34-23). 39-31-nél Miklós Melinda szerzett labdát, majd fejezte be kosárral a támadást, így az oroszok vezetőedzője kért időt. A szünet után Allie Quigley tripla show-ját láthattuk. Ebbe Zala Friskovec is becsatlakozott, a különbség azonban ezután is tíz ponton mozgott. 45-34-nél Quigley két büntetődobása következett, miután betörése közben Studer Ági faultolta – az amerikai-magyar játékosnak mindkét dobása sikeres volt. A negyed végén – Krnjic találatán kívül – a hazaiaktól Maria Vadeeva és Emma Meesseman volt sikeres, így a felek végül 49-36-ról fordulhattak. A játékrész során az oroszok pontosan kétszer annyi pontot szereztek, mint ellenfelük (30-15), dobóik közül pedig hárman is kétszámjegyű dobott ponttal rendelkeztek. Szekszárdi oldalon Zala Friskovec 11 ponttal volt csapata legeredményesebbje. 

Fotó: FIBA.Basketball

A második félidő Courtney Vandersloot találatával indult, amire Cyesha Goree-tól jött a válasz. Következőnek azonban Allie Quigley újabb hárompontosokat értékesített, amivel a felek közötti különbség 19 pontra nőtt (57-38) – második dobása közben Brittney Griner kapott ütést arcába, a sérülés miatt pedig edzője le is cserélte a centert. Ezután a következő pontok Nikolina Milicstől születtek, aki Bálint Réka szerzetlabdájából dobott ziccert. A Szekszárdnak ez egy jó lehetőség lett volna, hogy elkezdje hátrányát ledolgozni, azonban a Jekatyerinburg játékosai továbbra sem hibáztak. 63-43-nál a különbség 20 pontra nőtt, így Zseljko Djokics kért időt eligazításra. A negyed hátralévő percei is inkább a hazaiaknak kedveztek. Mg a Szekszárd csupán egy kosarat tudott szerezni, addig ők hét pontot értékesítettek, vagyis a mérkőzés záró szakasza 69-45-ről folytatódhatott. Az utolsó 10 percet Bentley 2+1-es akciója, illetve indításos ziccere indította – ezzel a különbség egy pont híján elérte a harminc pontot. Ezt Sara Krnjic dobása korrigálta minimálisan, azonban Maryia Papova középtávolijának köszönhetően az állás érdemben változatlan maradt (76-47). Ezután Studer 2+1-es akciója következett, amihez csatlakoztak még Mányoky Réka büntetői is – a Szekszárd minimálisan, de elkezdte csökkenteni hátrányát (76-52). Innentől kezdve pedig abszolút megmutatkozott a papírforma. Három percre a találkozó vége előtt állandósulni látszott a 30 pontos különbség a felek között, a Szekszárd pedig nem talált fogást se az oroszok támadásán, se pedig a védekezésükön – 87-52-nél Vandersloot dobott kosarat kettő az egy ellen. A nagyszámú különbséget látva, Zseljko Djokics vezetőedző fiatal játékosait is a pályára küldte, hogy megmutathassák tudásukat. Bár a találkozó során másfél negyedig szépen tartotta magát az Atomerőmű KSC Szekszárd, a mérkőzést végül mégiscsak a tavalyi Euroliga döntős Jekatyerinburgi nyerte, a végeredmény 89-52 lett. 

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés