Hirdetés
Archivum

Másfél negyednyi jó játék a Fenerbahce ellen:

:

Hirdetés

Nagyon jól kezdett a Sopron a Fenerbahce ellen, a második negyed elején 7 ponttal is vezettek Fegyverneky Zsófiék. A félidõre azonban fordított a török sztárcsapat és a harmadik negyedben el is döntötte az összecsapás sorsát. A Sopron végül 78-62-es vereséget szenvedett.

Mindkét oldalon egy-egy nagy hiányzó miatt fájhatott a szakvezetõk feje. A soproniaknál nem lépett pályára Zavecz Hanna, míg a Fenerbahce keretébõl Penny Taylor hagyta ki az összecsapást. Bár az egyik legjobbjuk hiányzott a vendégeknek, ettõl még a veretlen török együttes volt a mérkõzés esélyese.

Esélyek ide vagy oda, nagyon jól indult a találkozó. Kurasova és Krnjic termelte a pontokat soproni oldalon, miközben a vendégeknél az elsõ percekben egyedül a Taylor helyett beugró Babkina villanásait lehetett kiemelni. 5 perc után ennek megfelelõen nem alakult ki különbség a két együttes között, 11-11 állt az eredményjelzõn. Az elsõ etap második felében már McCoughtry is felébredt és remek megmozdulásai mellett kiharcolt faultokkal, illetve nem kevés reklamálással emelkedett ki a mezõnybõl. A játékrész végére 1 pontos elõnyre tettek szert a sokat hibázó vendégek, de a soproni csapat játéka bizakodásra adott okot.

Ha a kisszünetben bizakodtunk, akkor mit lehetett mondani a második szakasz elsõ két perce után. Fegyverneky sorozatban 8 pontot szerzett és 26-19-re meglépett a magyar bajnok. Ekkor teljesen egyenrangú ellenfele volt a Sopron veretlen riválisának. Az öröm azonban nem sokáig tartott. McCoughtry hozta az extrákat és ekkor már Matovicot sem sikerült tartani. 31-31-nél a negyed közepén gyorsan egyenlítettek a vendégek és innentõl kezdve az történt, amit õk akartak. A negyed utolsó két percére fordulva 38-33-as elõnyre tett szert a Fenerbahce. Úgy nézett ki, hogy ezen az 5 ponton sikerül megragadni, mígnem a félidõ utolsó 6 másodpercéhez el nem érkeztünk. 41-36-nál Tamane volt eredményes a palánk alól, majd még egy büntetõt is dobhatott. 43-36-nál a büntetõ kimaradt, de Matovic kezébe hullott a labda, aki visszatette azt a gyûrûbe, így 45-36-os vendég elõnynél mehettek pihenõre az együttesek.

Hatalmas pofon volt ez az utolsó másodpercekben, hiszen finoman szólva sem mindegy, hogy 5 vagy 9 pontos hátránynál kellet megkezdeni a harmadik negyedet. A szünetben nemcsak az eredmény, hanem a személyi hibák is kedvezõtlenül alakultak. Krnjic 4, Fegyverneky és Licskai 3-3 hibánál járt.

Az a 9 pontos differencia pillanatok alatt 12-re hízott. A második félidõ elsõ támadásából ugyanis Vardarli volt eredményes. 48-36 után 48-40-nél egyszer 10 pont alá jött a Sopron, de innentõl kezdve már gyõzelmi esélyek nem voltak. A magyar bajnok támadójátéka gyakorlatilag megszûnt a harmadik negyed második felére. Óriási ritmuskülönbség mutatkozott a két gárda között, miközben megfelelõ rotáció hiányában fáradni látszottak Székely Norbert tanítványai. A fáradság mértékére árulkodó adat lehet, hogy például Horti játékpercei 36 perc 36 másodpercnél álltak meg, ez rettenetesen sok.

A pályán azonban nemcsak a hazaiak zavarodtak meg és fogytak el, hanem a játékvezetõk is. Egyik hibás fújás érkezett a másik után, ráadásul elkezdték egymást kompenzálni a sípmesterek, amin egy idõ már mindkét kispad nevetett, amikor éppen nem reklamált. Ha egy kicsit szorosabb mérkõzésállásnál alakul ki ilyen zavar a pályán, akár a végeredményt is befolyásolhatták volna a téves ítéletek, így csak bosszúságot okoztak.

A harmadik negyed utolsó 3 és fél percére 61-42-es elõnyre tettek szert a vendégek, a negyedik szakasznak pedig 66-44-rõl futottak neki a csapatok. A záró játékrészben a törökök már pihentették a sztárjaikat, a Sopron pedig mindent megtett azért, hogy legalább jó szájízzel hagyja el a pályát. Fegyverneky triplája után egy ponton 70-57-re sikerült felzárkózni, a végeredmény pedig 78-62 lett. Kicsit lehangoló, hogy a Fenerbahce egyik legnagyobb sztárja nélkül, tudása legjavát meg sem közelítve aratott úgy gyõzelmet, hogy a második negyed utolsó perceitõl kezdve nem volt kérdés, mely csapat hagyhatja el gyõztesen a pályát.

A Fenerbahce legeredményesebbjei Matovic (22, 9 lepattanó) és McCoughtry (18 pont, 9 lepattanó) voltak. A soproniaknál Fegyverneky jutott 18 pontig és Kurasova neve mellé került 11 egység, de ennek nagy része még az elsõ negyedbõl. A Fenerbahce nagy lépést tett az alapszakasz megnyerése felé, a Sopronra pedig két élet-halál mérkõzés vár a Polkowice és a Schio ellen.

Eredmény

UNIQA-Euroleasing Sopron–Fenerbahce 62–78 (18–19, 18–26, 8–21, 18–12)

Statisztika

Hirdetés