Hirdetés
Magyarország

Második szekszárdi időszakát kezdte Zele Dorina:

:

Hirdetés

Hat év után tért vissza Szekszárdra Zele Dorina. A 185 centi magas válogatott játékost az első benyomásairól, a csapatban betöltött szerepéről kérdeztük.

Több, mint egy hónapja kezdtétek a munkát. Milyenek az első benyomásaid?

Teljesen pozitív. Nyilván új a közeg számomra. Nem idegen, de új. A csapat, az egész klub az elmúlt évek alatt sokat változott és fejlődött. A társakkal jól megtaláltuk a közös hangot. Jó hangulatban, kemény munkával telnek az edzések és azt gondolom, hogy eddig minden nagyon jól működik.

Tudom, hogy korai még erről beszélni, de az már látszódik, hogy milyen szereped lehet a csapatban?

Ez még kialakulóban van, de nagyon bízom benne, hogy meg fogják találni a vezetők, az edzők, a helyemet a csapatban. Nyilván én is azért dolgozom, hogy minél több lehetőséget kapjak. Bízom benne és egyben a célom, hogy a csapatnak hasznos tagja tudjak lenni.

Olyan szempontból nincs nagy változás Miskolchoz képest, hogy ugyanúgy egy bő kerettel dolgozó, egyértelműen az élre törő csapatban szerepelsz?

Így van. A cél Szekszárdon is, hogy a legjobbak között tudjuk tartani a csapatot. Arról, hogy bő a rotáció a csapatban, én úgy gondolkozom és mindig is úgy tapasztaltam, hogy az semmiképpen sem hátrány. Minden egyes edzésen egy olyan versenyhelyzet alakul ki ezzel a játékosok között, ami hosszú távon kifizetődő a mérkőzéseken.

Már a májusi bejelentés óta ott motoszkál bennem a kérdés: nem vonz téged egy olyan szerep, hogy elmenni kisebb csapathoz, ahol rutinos válogatott játékosként úgymond első számú ember lehetnél?

Én nem így tekintek a saját szerepemre. Nagyon jól érzem magam ebben a mostani felállásban, amikor ilyen feladatok, kihívások vannak. Nem szenvedek hátrányt amiatt, hogy úgymond sokan vagyunk a keretben. Szeretem a kihívásokat. Ha úgy alakul, akkor itt is lehetek vezére a csapatnak. Szerintem nem azon múlik egy játékos megítélése ebből a szempontból, hogy kisebb vagy nagyobb klubban játszik valaki.

Talán mondhatom többes számban, hogy egyikünk sem tartozik a veszélyeztetett csoportba a járványhelyzetben, de azért a bizonytalanság rátelepszik a mindennapokra. Mennyire lehet ezt kizárni a napi munka során?

Érdekes a mi helyzetünk, mert ezt a bizonytalanságot így magunk között nem érezzük. Nyilván tudjuk, hogy a külvilágban mi folyik és valamilyen szinten fel kell készülnünk a sport szempontjából a legrosszabbra is. Mi azonban dolgozunk, csináljuk a feladatunkat és úgy készülünk, hogy minden a tervek szerint fog zajlani. Ennek megfelelő mederben mennek az edzések is. Bizakodva állunk hozzá az évadhoz csapatszinten és egyénileg személyi szerint én is.

Mennyiben lesz más versenyhelyzet, hogy januárban kezdődik az Európa Kupa? Gondolok arra, hogy eddig az október, novemberi meccseknél nem sok információval rendelkeztünk a riválisokról. Most januárban viszont hatalmas adatmennyiség áll majd rendelkezésre a nemzeti bajnokság statisztikáiból, mérkőzések felvételeiből és természetesen minden csapat, így ti is, játékból érkezik majd.

Én azt gondolom, hogy minden tekintetben más versenyhelyzet lesz. Lehet azt is hallani, ha belefér a menetrendbe, akkor a magyar bajnokságot is szeretnék felgyorsítani. Abban így nagy változás nem feltétlenül jön, hogy ha a hazai mérkőzésekkel is végig, de ugyanúgy intenzív lehet az október, novemberi időszak.

Amit említettél, hogy felkészülés szempontjából nagy segítség lehet a későbbi kezdés, az igaz. Hogy ez mennyire megterhelő, az más kérdés. Úgy is kell ezt nézni, hogy amikor a szezon elején kezdjük a nemzetközi kupát, akkor frissebbek a csapatok és játékosok. Januárban viszont már ott lesz a terhelés mindenkiben.

Érdekes az egész szituáció. Soha nem voltunk még ilyenben. Én várom és kíváncsi vagyok, hogy fog ez kialakulni.

Fotó: FIBA.Basketball

Szekszárdon most egy erős bázis formálódik válogatott és válogatott közelében lévő játékosokból. Hogy érzed ebből profitálhat a nemzeti csapat vagy ezen a szinten ennek már akkora jelentősége nincs?

Én úgy vélem, hogy profitálhat. Az hasznos dolog lehet, hogy 3-4 játékos között megvan az összhang napi munka szintjén és ezt tovább tudja vinni a válogatottba. Én jó dolognak tartom és mindenképpen segíthet a válogatott csapatépítésében.

A májusi bemutatkozó interjúdban kiemelésre került a jó játékos-kapcsolat közted és Studer Ági között. Ez így az első hónap után ténylegesen érződik?

Igen, nyilván az kijön, hogy ismerjük már egymást. Azt azért ki kell emelni, hogy még ismerkedek a közeggel. Még nem érzem magam annyira komfortosan. Rengeteg új dolog van, amit még fel kell vennem. Szerintem ezek a játékos-kapcsolatok annyira még nem jöttek ki, de azért lehet látni, hogy alakulnak a dolgok. Ami a múltban volt, az a jövőben elő fog jönni.

Mik ezek az új dolgok, amit említettél? Miben csinálnak mást Szekszárdon, mint a korábbi állomáshelyeiden?

Ezek szakmai jellegű dolgok, nem feltétlenül emelnék egy-egy elemet. Minden edző máshogy épít fel egy csapatot, más dolgot tart fontosnak és mást kért számon. Ehhez nekünk játékosoknak alkalmazkodni kell. Meg kell tanulni azt, hogy mit várnak el tőlünk. Ilyenekben vannak különbségek, de ez teljesen természetes a sportban.

Ami viszont könnyebbség, hogy maga a város, a környezet nem ismeretlen.

Ez így van. A város nem változott. Jó érzés, hogy ismerősként közlekedek. Amiért idejöttem, a kosárlabda az viszont teljesen megújult és teljesen más ahhoz képest, ami az első itteni időszakomban volt.

Zárásul egy kis aktualitás. Szekszárdon nagy szerepe van a közönségnek. Neked mi véleményed, te játszanál ebben a járványhelyzetben szurkolók előtt?

Nagyon nehéz és összetett kérdés ez. Az ember szíve tudja, hogy hogy mennyit tehet hozzá egy játékos teljesítményéhez, egyáltalán a csapathoz a szurkolótábor, akiket hatodik emberként is emlegethetünk és ez Szekszárdon fokozattan igaz. Ilyen szempontból nagy szükség van a közönségre és nagy támogatást jelentenek.

Másik oldalon viszont ott van a biztonság és az egészségnél nincsen fontosabb. Ez egy kettősség bennem, de talán a társaim nevében is beszélhetek, hogy mindenkiben. Nagyon nehéz döntés ez, de bízom benne, hogy a szövetség és a klubvezetés a legjobb döntést fogja ezzel kapcsolatban hozni.

Fotó: kscszekszard.hu

Hirdetés