Hirdetés
Archivum

Másodszor is összecsap Lengyelországgal az U16-os Eb-n válogatottunk:

:

Hirdetés

Szombaton 13 óra 30 perctõl Lengyelország ellen zárja szereplését az U16-os Európa-bajnokságon a magyar válogatott. A tét a 7. hely megszerzése. Beharangozó az összecsapáshoz.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Lengyelország nem ismeretlen ellenfél, hiszen a csoportkör utolsó fordulójában már találkoztunk velük. Akkor a magyar válogatott remek teljesítménnyel 65-57-es gyõzelmet aratott és ezzel megszerezte a C-csoport második helyét. Azóta válogatottunk a nyolcaddöntõben Litvániát verte, majd a késõbbi döntõs Csehországgal és Oroszországgal szemben alulmaradt. A lengyelek a nyolc közé jutásért a németeket múlták felül, majd Spanyolországtól és Franciaországtól kaptak ki. A spanyolokat nem tudták megszorongatni, de a franciákkal a nagy különbség ellenére 35 percen át meccsben voltak.

A csoportmeccsen válogatottunk a második negyed közepétõl stabilan tartotta kézben az irányítást. A döntõnek elsõsorban az bizonyult, hogy végig a mieink ritmusában zajlott az összecsapás. Ez jó dobóformával párosult, a duplákat kereken 40%-al értékesítették a mieink. Emellett hatékonyan védekezett és kiemelkedõen szedte a lepattanókat a magyar csapat. A 49-37-re megnyert lepattanócsata és különösen a 20 támadólepattanó kiemelkedõ volt. Ahogy a második esélybõl elért 21 pontunk is. Az a délután hozta Dombai Réka extra egyéni teljesítményét, 27 egységig jutott 9 lepattanó és 4 gólpassz mellett. Madár Eszter pedig 12 ponttal és 13 lepattanóval dupla-duplát ért el.

A magyar válogatott ugyan alulmaradt Csehországgal és Oroszországgal szemben, de összességében rendkívül értékes és hasznos tapasztalatokat adó találkozókat vívtak a mieink. A fináléig veretlenül menetelõ csehek ellen fegyelmezett, érett teljesítményt láthattunk. Igyekezett csapatunk a gyors és mozgékony játékával a csehek szigorú védekezése mellett helyzeteket kialakítani. Eközben a szerzett labdák meghozták azokat a könnyebb pontokat, amikkel sikerült az egylabdás végjátékot kiharcolni. Az oroszok elleni második negyed az egész Eb-n talán az egyik legjobban sikerült szakasz volt. Ugyanazok az erények érvényesültek, mint a csehek ellen. Ezt jól mutatja például a gyorsindításból elért 8 pont vagy az a tény, hogy több lepattanót gyûjtöttünk.

A tornán eddig látott erõviszonyoknak megfelel, hogy a magyar és a lengyel válogatott a 7. helyért csatázik. Ha az egymás elleni mutatókat nézzük, döntõ különbség nem rajzolódik ki. A fontos mutatók többségében ha kicsivel is, de a mieink járnak elõrébb. Emellett válogatottunk építhet a gyõztes meccs tapasztalatára. Ellenünk Magdalena Szymkiewicz és Weronika Piechowiak remekelt, akik 17-17 egységig jutottak azon a délutánon. Azóta is õk ketten húzzák támadásban a csapatukat és talán az a legnagyobb differencia, hogy melléjük viszonylag kevesen nõnek fel. Náluk viszont sokkal inkább megoszlanak a terhek. A hetedik meccsüket vívják kilenc nap alatt a csapatok. Minden statisztikán túl az lesz a legfontosabb, hogy melyik gárda tud jobban regenerálódni és lesz kiegyensúlyozottabb.

Hirdetés
Hirdetés