Hirdetés
USA

Maya Moore példaértékű küzdelme:

:

Hirdetés

2019 februárjában jelentette be Maya Moore, hogy felfüggeszti pályafutását. Ismertségét, kapcsolatait felhasználva közéleti tevékenységre koncentrált. Ennek a közelmúltban meglett az eredménye, a kétszeres olimpiai és világbajnok, négyszeres WNBA-bajnok aktív közreműködésével szabadulhatott a börtönből Jonathan Irons.

Az Egyesült Államokban nagy nyilvánosságot kapott Jonathan Irons ügye. 1998-ban ítélték el betörésért és fegyveres támadásért. Saint Louis központjától 45 perce található O’Fallonban kiraboltak egy 38 éves fehér férfi, Stanley Stotler házát. A rablás közben kétszer meglőtték az egyébként szintén fegyvert rántó Stotler-t. A rendőrség hamarosan előalította Jonathan Irons-t, akit később bűnösnek találtak. Gyenge és közvetett bizonyítékok alapján az akkor 16 éves fiút 50 év börtönre ítélték.

Jonathan Irons végig azt állította, hogy nem is tartózkodott a bűntett helyszínen. Irons ujjnyomatát (köznapi nyelven ujjlenyomatát) nem találták meg a helyszínen. Stotler házában a bejáratnál az ajtófélfán rögzítettek egy ujjnyomatot, ami nem Irons-é volt. A tárgyalás során ezt, ami „megsemmisíthetetlen igazságügyi bizonyítékot” adott volna az ártatlanság alátámasztására, nem bocsátották a védelem rendelkezésére. Stanley Stotler eközben úgy azonosította hat fénykép közül elkövetőnek Jonathan Irons-t, hogy az ő fotója valamivel nagyobb volt, mint a többieké.

A New York times riportjából kiderül: az ügyész szerint a bűncselekmény elkövetésének pillanatában 16 éves Irons bevallotta a rendőrnek, hogy betört Stotler házába. Ezt Irons tagadta. A rendőrtiszt, aki jelentette Irons feltételezett beismerését, nem készített videót vagy hangfelvételt a beszélgetésről. Amikor pedig a bíróság az írásos feljegyzéseit kérte a vallomásról, egyszerűen azt állította, hogy eldobta őket. Ráadásul a 16 éves fiút felnőttként kelezték az eljárás során.

Már ez a rövid ismertető is rávilágít az ügy ellentmondásaira.

Maya Moore 2007-ben a UConn-on megkezdett tanulmányai előtt találkozott először Jonathan Ironsszal, Ahogy egyre jobban megismerte az ügy részleteit, úgy kezdte egyre inkább azt érezni, hogy valamit tennie kell. 2016-tól kezdve támogatta a rendőrség és az igazságszolgáltatás reformjára való törekvéseket. Végül 2019-ben határozott úgy, hogy ismertségével felhívja a figyelmet Irons sorsára. Segített felépíteni az utolsó fellebbezési kísérletet és elkezdett adományokat gyűjteni, hogy Kent Gipson személyében egy ismert védőügyvédet tudjanak felfogadni. Eközben Moore keresztapja, Reggie Williams dolgozott a szabadidejében azon, hogy az ujjnyomattal kapcsolatos bizonyítékokat összegyűjtse.

Hosszú kampány vette kezdetét, mely során a pályafutását emiatt felfüggesztő Moore a nyilvánosság előtt részletesen feltárta az ügy ellentmondásait. Rávilágítva arra, hogy az igazságszolgáltatás finoman szólva sem mentes az előítéletektől. Év elejére állt össze minden a fellebbezéshez. Végül az ujjnyomat lett a döntő bizonyíték. A hibát a bíró Daniel Green is felismerte. Megsemmisítette az eredeti ítéletet és visszaküldte az ügyet az ügyészségre. Itt pedig három hónap és több elhalt kísérlet után nem terjesztettek elő újabb vádiratot, így Irons 22 év után július elején szabadulhatott.

A szabadulás után Irons hangsúlyozta, hogy szeretné az ügyét minél több emberrel megismertetni és felhívni a figyelmet az ártatlanul elítéltekre. “Remélem, hogy a pozitív változások hírvivője lehetek.”  – mondta Irons, akit kérdeztek Stanley Stotler-ről, aki alaptalanul megvádolta. “Kétszer volt áldozat. Egyszer, amikor kirabolták és rálőttek. A második alkalommal pedig akkor, amikor a rendőrség manipulálta.” – tette hozzá, kiemelve, hogy a kezét nyújtaná felé és meghívná vacsorára.

Hirdetés