Hirdetés
Archivum

Meddig juthatnak a belgák?:

:

Hirdetés

Javában zajlanak Európa szerte a különbözõ korosztályos megmérettetések. Ezen a héten az U20-as korcsoport számára az A-csoportos és a B-csoportos EB-t rendezi a FibaEurope, míg az U17-es korosztály számára a világbajnokságra kerül sor. A tornákon csütörtökön szünnap van, hogy aztán a  hétvégén eldõljön: mely csapatok térhetnek haza éremmel, illetve a B-csoportból kik mérhetik össze erejüket jövõre a kontinens legjobbjaival.

Ezen a kis pihenõnapon érdemes mérleget vonni, hogy mit láthattunk az elmúlt egy hétben. Nyugodtan meg lehet kockáztatni, hogy korszakos meglepetést nem hoztak az elmúlt játéknapok. Mindegyik tornán azon országok válogatottjai maradtak versenyben, akik a nõi kosárlabdázás krémjét adják. Az egyetlen meglepetést a tavalyi U16-os EB-n berobbanó belga generáció okozta, akik legjobb európai csapatként zárták az U17-es VB csoportkörét.

A belgákat Julie Vanloo és Emma Meesseman vezeti. Az õ kettõsüket a Fiba hivatalos honlapja Kobe Bryant és Pau Gasol los angelesi kettõséhez hasonlítja. Ha itt azért még nem is tartunk, mindenképpen világklasszis teljesítményt nyújt a két ifjú hölgy.

A 171 cm magas, 1-es, 2-es poszton bevethetõ Vanloo egészen félelmetes mutatókkal rendelkezik az U17-es VB-n, mérkõzésenként 15.2 pontot átlagol, miközben 2,8 gólpasszt és 3 lepattanót is feljegyeznek a neve mellé.  A 190 cm magas Emma Meesseman szintén félelmetes produkcióval kápráztatja el a szakembereket, 13,8 pont mellett, 8,8 lepattanót jegyez meccsenként.

A két fiatal játékos az utánpótlás világverseny mellett a nyár második felében, az EB selejtezõk alkalmával lehetõséget kap a felnõtteknél is. A belgák nem titkolják, hogy egy sajátos rendszert találtak ki, a felnõtteknél két nagy tapasztalattal rendelkezõ sztárjuknak, Ann Wauters-nek és Kathy Wambe-nak, az lesz a feladata, hogy a selejtezõk alkalmával egyengessék a fiatalok útját.

„A két nagy játékosunk igazik vezéregyéniségek a válogatottnál, tiszta szívvel küzdenek azért, hogy kijussunk a 2011-es EB-re. Nagy lehetõség ez fiataljaink számára, hiszen minden nap a legjobbaktól tanulhatnak. A legfõbb célunk jelenleg, hogy a felnõtt válogatottban a 16 és a 30 éves kor közötti legjobb belga játékosok pattogtassanak. Ígérhetem, hogy a fiatalok megkapják a lehetõséget, de már az is nagy dolog, hogy Wauters-szel és Wambe-val készülhetnek. Ilyen azért nem esik meg velük minden nap.” – nyilatkozta Arvid Diels, a belga szövetségi kapitány.

A belgák az EB selejtezõk során Olaszországgal, Lettországgal, Litvániával, Horvátországgal és Hollandiával kerültek egy csoportba. A szövetségi kapitány elmondása szerint az elsõ hely megszerzése a cél.

Természetesen felelõtlenség lenne kijelenteni, hogy innentõl kezdve Belgium nõi kosárlabdában nagyhatalom, vagy egyáltalán meghatározó ország lesz. Hosszú út vezet odáig, hogy az U17-es VB-n vitézkedõ gárda a felnõttek között is letegye a névjegyét. Elég csak abba belegondolni, hogy a belgák U20-as válogatottja ugyanazon a kilátástalan B-csoportos EB-n vergõdik, mint a magyar csapat.

Mindenesetre a belgáknak van egy nagy generációjuk, akikben bízhatnak és akik miatt érdemes beírni a szurkolóknak a naptárba a következõ évek nagy világversenyeinek az idõpontjait, mert jó eséllyel ott lesznek.

Hirdetés