Hirdetés
Magyarország

Medgyessy Dóra és Király Sándor Miskolc kitüntetettjei között



:

:

Hirdetés

Minden év május 11-én Miskolc város napján vehetik át elismeréseiket azok a személyek és szervezetek, akik munkájukkal, tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, öregbítve ezzel a város hírnevét és dicsőséget szerezve valamennyi miskolci polgár számára. A DVTK-család tagjai közül az idei esztendőben Medgyessy Dóra, Király Sándor, Tugyi Levente, valamint a DVTK Jegesmedvék U21-es csapata szerepel a díjazottak között – olvasható a klub honlapján.

A női kosárlabdához kötődő díjazottakat a DVTK honlapja az alábbiak szerint mutatja be:

“Az év sportolója” díj: Medgyessy Dóra
Medgyessy Dóra, az Aluinvent DVTK NB I-es, élvonalbeli női kosárlabdacsapatának játékosa, az együttes csapatkapitánya. Az eredményes szereplés egyik kulcsembere. Az irányító poszton szereplő kosaras sokszoros felnőtt magyar válogatott, nem csak a normál pályás, az 5 az 5 elleni játékban, hanem a 3×3-as szakágban is. A kosárlabdázó 2018 nyarán szerződött a diósgyőri csapathoz, amellyel a 2018/19-ben magyar bajnoki ezüstérmet és Magyar Kupa ezüstérmet szerzett. A tavalyi, 2019/20-as bajnokság – pandémia miatti – félbeszakadásakor az alapszakasz zárásakor, a rájátszás kezdete előtt a 2. helyen állt csapatával. Medgyessy Dórának, a magyar női 3×3-as kosárlabda válogatott tagjaként esélye van arra, hogy kijusson a 2021-ben sorra kerülő nyári olimpiai játékokra, sportolói pályafutásának befejezése előtt. Ezzel a csapattal 2019-ben, mint diósgyőri kosaras, világbajnoki ezüstérmet szerzett Magyarországnak.

Medgyessy Dóra sportolói pályafutásának sikerei:

Sokszoros felnőtt magyar válogatott
Európa-bajnoki résztvevő (2017)
Az év női kosárlabdázója Magyarországon, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége döntése alapján (2017)
3×3 Európa-bajnok, az Eb MVP-je, vagyis legjobb játékosa (2016)
3×3 világbajnoki ezüstérmes (2019), 3×3 világbajnoki résztvevő (2018)
3×3 Európa-bajnoki résztvevő (2017), 3×3 Európa-bajnoki résztvevő (2019)
Magyar bajnoki ezüstérmes (2018/2019, Aluinvent-DVTK)
Magyar bajnoki bronzérmes (2016/2017, Ceglédi EKK)
Magyar Kupa-ezüstérmes (2017, Ceglédi EKK)
Magyar Kupa-bronzérmes (2019, Aluinvent-DVTK)

Medgyessy Dóra sportolói pályafutása, példaértékű elkötelezettsége, szorgalma, eddigi sikerei megfelelő alapot jelentenek arra, hogy megkapja „Miskolc Város Év Sportolója”-díjat.

“Miskolc Város Sportjáért” díj: Király Sándor
Király Sándor 1955-ben Kecskeméten született, és ott ismerkedett meg a kosárlabdával, az utánpótláscsapatokból egészen a felnőtt együttesig vezetett az útja. Játékosként több alkalommal is pályára lépett a kecskeméti gárdában, élvonalbeli férfi mérkőzésen, de mivel nem tudta magát tartósan beverekedni az alapcsapatba, ezért 23 évesen úgy döntött, hogy felhagy az élsporttal.

Egy évvel később, 1979-ben kezdett el edzősködni, a kecskeméti felnőtt NB II-es női együttes munkájának az irányítására kérték fel, és rögtön az első edzői évadjának végén az első osztályba vezette a csapatot. 1988-ban a Soproni Postás NB I-es gárdájának szakvezetője lett, majd egy évvel később, a DVTK invitálását elfogadva, a diósgyőri női kosárlabda együttes szakmai munkájának irányítását vette át.

Közel kilenc éven át volt a piros-fehérek vezetőedzője, ez alatt három bajnoki ezüstérmet (1992, 1994, 1996), és két bronzérmet (1993, 1995) szerzett az együttes az élvonalban, valamint két alkalommal Magyar Kupát nyert (1993, 1994), egyszer pedig kupaezüstöt érő helyen végzett (1997). Király Sándor miskolci edzői korszaka idején játszotta első nemzetközi tétmérkőzéseit az európai női kupasorozatban az akkoriban DKSK néven szerepelt csapat, amely az 1992/93-as évadtól kezdődően, az edző 1998-as búcsújáig folyamatos szereplője volt a Ronchetti Kupának (ezen időszak alatt több alkalommal a nyolcaddöntőig jutott a Diósgyőr). Mivel a felnőtt válogatottba is folyamatosan adott játékosokat a diósgyőri együttes, a klub munkáját elismerendő, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 1993-ban Miskolc Megyei Jogú Város részére „A Kosárlabdasport Városa” címet adományozta.

2012-ben tért vissza Miskolcra, hogy a miskolci, diósgyőri női utánpótláscsapatnál vállaljon szerepet. Szakmai igazgatóként előbb a megyeszékhelyen túli járási központokban szervezte meg a leány kosárlabda edzéseket, több száz fiatal számára. 2014 nyarán a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége vezetése tett javaslatot arra vonatkozóan, hogy a Király Sándor szakmai vezetésével működő sportszervezet igazolja át a diósgyőri felnőtt kosárlabda közvetlen utánpótlását biztosító miskolci székhelyű sportszervezet korosztályos sportolóit, és szerződtesse az utánpótlás csapatok sportedző szakembereit, annak érdekében, hogy az addig őket versenyeztető, foglalkoztató, szakmai, és anyagi gondokkal küszködő miskolci sportiskolától egy olyan klubba kerüljenek át, amely erős szervezeti keretekkel rendelkezik. Ennek eredményeként az addigi 300 fős sportolói létszámot több mint 400 főre növelték, és a csapatlétszámot tízzel megemelve, összesen 25 (!) együttest versenyeztettek a 2014/15-ös évadban.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 2017-es év végén akadémiai cím odaítéléséről döntött, amit 2018. január 16-án jelentett be a szervezet vezetése a nyilvánosság előtt. Hivatalosan ekkortól viselheti a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia elnevezést a sportszervezet.

A kitüntető címet többek között azzal érdemelte ki a sportszervezet, hogy 2017-ben átadásra került Miskolcon, egy felújított kollégiumi szint, amely három éve folyamatosan lehetővé teszi, hogy négy apartmanban, összesen 16 nem miskolci utánpótlás sportoló kerüljön elhelyezésre, ezzel is bővítve – a megyehatáron átnyúló – regionális szerepét a diósgyőri leány kosárlabda utánpótlás bázisnak.

A DVTK Kosárlabda Akadémia keretein belül zajló magas színvonalú szakmai munkát jelzi, hogy a felnőtt élvonalbeli női bajnokságban szereplő Aluinvent-DVTK 12 fős keretének egyharmada, összesen 4 sportoló, a diósgyőri utánpótlásból került fel az első csapathoz (Kiss Angelika, Vég-Dudás Anna, Frindt Nikolett, Bacsó Zsófia). A miskolci és a magyar sport terén végzett kimagasló, példaértékű és sokrétű munkája eredményeként méltó a „Miskolc Város Sportjáért” díjra.

Fotó: DVTK.hu

Hirdetés