Hirdetés
Magyarország

Megan Gustafson nagyinterjú a DigiSporton:

:

Hirdetés

Azok számára, akik kedvelik és kitartóan követik az amerikai egyetemi kosárlabda sajátos világát, Megan Gustafson hazánkba szerződése volt egyik legérdekesebb nyári bejelentése. Az Iowa egykori sztárja a Dallas Wings-től érkezett az NKE-FCSM Csatához. Hétfőn pedig a DigiSport reggeli műsorában szerepelt, ahol hosszabban beszélt az első európai szezonról, az életében fontos szerepet játszó vallásról és a távlati terveiről. Ebből a beszélgetésből szemezgettünk.

Ponterős játékkal kezdett a Csatánál Megan Gustafson. A Sopron Basket ellen 17 egységig jutott a nyitányon, a hétvégén pedig a ZTE NKK legyőzéséből 21 ponttal vette ki a részét. “Én csak azért vagyok itt, hogy segítsek a csapaton. Akár a lepattanók megszerzésével, akár pontokkal. Örülök, hogy itt lehetek és megpróbálok a legkeményebben dolgozni.” – kommentálta a remek debütálását a fiatal játékos a DigiSport Reggeli Start című műsorában, mielőtt a szombati sikerre részletesebben is kitért volna:

“Nagyon jó volt, sok fejlődést láttam a csapaton. Keményen küzdöttünk, főleg a mérkőzés első felében, hogy kidolgozzunk egy előnyt és ezt sikerült megtartani a második felében.  Izgatottan várom, hogy innen merre haladunk tovább.”

Kicsit meglepetésként hatott, hogy Európát választotta Megan Gustafson, hiszen az NCAA női kosárlabda bajnokságának legjobbjaiért manapság már a kínai klubok is bejelentkeznek. “Jártam Európában korábban. Az egyetemi újonc évem során túráztunk Olaszországban a csapattal és nagyon jól éreztem magam.” – válaszolta a felvetésre diplomatikusan a 190 cm magas, 22 éves játékos, aki fővárosunkról is elismerően beszélt.

“Kaptam egy nagyon jó ajánlatot az ügynökömtől és érdekelt, hogy milyen a város. Nagyon sok jót hallottam. Kedves emberekkel találkoztam és sok érdekes látnivalóval. Nem ismertem a várost, de eddig nagyon jó benyomásaim vannak.” – összegzett Gustafson, aki hangsúlyozta, hogy az első légiósként eltöltött évében nem feltétlenül az elérhető anyagi javak jelentik a legfőbb szempontot. Az első pozitív benyomások jelentőségéről beszélt.

“A pénz semmiképpen nem minden. Egy nagyon jó élményt, tapasztalatot akartam szerezni. Nagyon élvezem a kosárlabdát, mint játékot. Egy csapat része szeretek lenni, hogy együtt dolgozhatunk, számomra az a legjobb élmény. Ez sokkal fontosabb jelenleg.”

Nyáron nagy médiafigyelmet kapott, hogy az extra egyetemi időszak után a Dallas Wings nem marasztalta első körben Megan Gustafson-t. Nehezen indult be a profi karrierje, de június végétől már nem volt megállás. Visszahívta a Wings és onnantól végig tudta játszani a szezont.

“Kemény átmenet volt. Három hetet töltöttem az edzőtáborban, végig csináltam a felkészülést. 24 órával az utolsó keretszűkítés előtt sajnos kikerültem a csapatból. Ez valóban kemény volt, előtte még nem volt ilyen tapasztalatom. Nem hagytam, hogy ez megtörjön. Hazamentem Iowába edzeni, hiszem bíztam benne, hogy valaki hív és örülök, hogy a Dallas ezt megtette.” – idézte fel ezt a nyári időszakot Gustafson, aki a Wings rutinos sorával ellentétben a Csatánál hozzá hasonló fiatal társakkal dolgozhat.

“Amikor idejöttem, nem arra számítottam, hogy egyből vezér szerepet kell felvállalni. Sok fiatal játékosunk van, akik nagyon tehetségesek. Izgatott vagyok, hogy velük dolgozhatok. Van tapasztalt játékosunk is, Emma Cannon egy másik amerikai. Még nekem is rá kell jönnöm, hogy tudok vezér lenni.” – mondta Gustafson, hozzátéve, hogy sok tekintetben az egyetemi időket idézi ez a helyzet.

“Igen, olyan, mintha az utolsó évemben lennék Iowában. Amikor valóban vezérnek kellett lennem és most is egy hasonló szituációban találom magamat. Szeretem ezt a szerepkört, akár példával elől járni vagy pedig felemelni a hangomat. Ezt megtanultam Iowában és örülök, hogy ezt ide is átemelhetem.”

Eddigi pályafutása során Tursics Krisztián a legfiatalabb edzője Megan Gustafson-nak, de erre a helyzetre is pozitívan tekint. “Ő a legfiatalabb, de ebből sok jó dolog jöhet. Érzem, hogy milyen energiával rendelkezik. Nagyon szívesen dolgozom vele.” – méltatta a Csata vezetőedzőjét, majd Emma Cannon került szóba, aki a legrutinosabb tagja jelenleg a fővárosi gárdának.

“Nagyon jó példa számomra, sokat segített. A játékomat illetően, hiszen ő is vezeti ezt a fiatal társaságot. Sok mindent megtapasztaltam már én is pályafutásom során, de Emma egészen más tapasztalatokkal rendelkezik akár a WNBA-t, akár a tengerentúli kosárlabdát nézve. Az ő segítségével jobb vezérré tudok válni. Főleg az első tengerentúli idényem során egy mentor. Segít megtalálni a helyemet és a neki köszönhetően is szeretnék tovább fejlődni, tanulni. Szépen összeszoktunk, így a mérkőzés előtt, alatt, után sokat tudunk segíteni egymásnak.”

A bajnoki célok kapcsán Megan Gustafson is megerősítette, hogy a nemzetközi kupaszereplésre feljogosító pozíció kivívása a cél.

“Mindenképpen az a célunk, hogy olyan pozícióban végezzünk és valóban egy európai kupában elindulhassunk. Minden nap azon vagyunk, hogy jobbá váljunk, hogy tapasztalatot szerezzenek a fiatalok. Hogy jól érezzük magunkat olyan helyzetekben, amik korábban nehézséget okoztak. Ezáltal jobbá válunk.” – tette hozzá az amerikai játékos, akit a távlati jövőről is kérdeztek. “Valóban egy évre szól a szerződésem, de mindenre nyitott vagyok. Kíváncsi vagyok, hogy meddig juthat el a csapat és ha jól sikerül a szezon, akkor egy európai kupasorozatban is ott lehetünk jövőre. Tetszik a város, szeretek itt lenni és élvezem a csapattal való közös munkát. Bizakodva tekintek a jövőbe.”

Már az egyetemi évek alatt is nagy sajtónyilvánosságot kapott, hogy Megan Gustafson mélyen vállalásos játékos. Ezt Budapesten is tudja gyakorolni. Blogbejegyzésében is kiemelte, hogy angol nyelvű Istentiszteletet is tud látogatni. “A hit számomra nagyon fontos. Ez a legfontosabb az életemben. Keresztényként felnőni egy nagyon erős pont számomra. Jó időkben, rossz időkben fontos, hogy velem van Isten. A blogot is ki tudom használni, hogy dicsőítsem Istent és a kosárlabda is egy ilyen platform.” – tette hozzá Gustafson, aki ebben a blogbejegyzésében a klub nevét (Csata) is kiemelte hazai olvasóinak.

“Igen, imádom. Azt jelenti, hogy harcosok vagyunk és tovább küzdünk, bármi történik. Akár győzünk, akár veszítünk, nem adjuk fel. Örülök, hogy ilyen attitűddel tudunk hozzáállni.”

A távlati tervek között egy állandó WNBA-s lehetőség és egy légiós karrier szerepel Gustafson-nál.

“Boldog lennék, ha tovább játszhatnék a WNBA-ben, de egy tengerentúli karrier is nagyon jó lenne. Régi álmom a tengerentúli kosárlabda, hogy utazhassak és minél többet megtapasztalhassak a világból. Továbbra is ezen az úton szeretnék haladni.” – mondta az interjúban, majd zárásul a WNBA és az európai kosárlabda összevetéséről is beszélt a Sopron elleni nyitány kapcsán.

“Hasonlítható hozzá, gyors iramú és fizikális szinten meglepett, hogy a WNBA-hez mérhető volt a mérkőzés. Az ilyen meccsek tetszenek nekem, nem hátrálok meg az ilyen kihívások elől.”

Hirdetés