Hirdetés
Magyarország

Megan Walker portré – bemutatkozik a Sopron Basket új igazolása:

:

Hirdetés

Pénteken ismertette a keretét a Sopron Basket a 2020/2021-es évadra. Az új igazolások közül Gabby Williams pályafutását már bemutattuk. Most következzen a másik UConn nevelés, Megan Walker karrierjének áttekintése.

Megan Walker profi pályafutásának első évére készül. Harmadik szezonját teljesítette a 185 cm magas 3-as, illetve 4-es poszton bevethető tehetség a UConn szakmai programjában, amikor úgy döntött, hogy profinak áll és jelentkezett a WNBA draftra. Ezt a szabályok értelmében meg is tehette, miután novemberben betölti 22. életévét. A játékosbörzén a New York Liberty választotta ki az első kör 9. helyén.

Sikeres gimnáziumi időszak

Walker-t láthattuk korosztályos FIBA tornákon, 2017-ben tagja volt az U19-es Világbajnokságon ezüstérmes amerikai válogatottnak. Udinében hét meccsen 14.7 perc alatt 7.9 pontot, 3.3 lepattanót és 1.1 gólpasszt átlagolt. Ezt megelőzően a 2016-os U16-os Amerikai-bajnokságon aranyérmes volt és ebben az évben a 3×3-as U18-as Világbajnokságon is szerepelt. Ott másodikak lettek az amerikaiak.

A korosztályos válogatottságok mutatják, hogy már az egyetemi idők előtt is Megan Walker kifejezetten felkapott játékosnak számított az Egyesült Államokban. A gimnáziumi tehetségek hagyományos rangsorában (HoopGurlz Recruiting Rankings) országosan az első helyre tették a szakírók a végzős évében 2017-ben. Az UConn-nál az első szezonjában még Gabby Williams oldalán játszott. Ez soproni szempontból is fontos, mivel így lesz egy társa, aki majd segítheti az átmenetben. Az első európai év soha nem egyszerű, de ha egy megbízható és korábbról már ismert csapattárs tud tanácsokat adni, az tompíthatja a nehézségeket.

Nagy áttörést hozott a csonka szezon

Geno Auriemma átlagban 15.5 percet adott neki az első évében, aztán ahogy az egyetemi rendszerben lenni szokott, a második évadra már előrébb lépett és 30 perc felett jegyzett meccsenként. Walker 2018/19-ben 31.3 perc alatt 12.1 pontot, 6.7 lepattanót és 1.9 gólpasszt átlagolt. A 2019/20-as csonka szezonban 33.9 perc alatt 19.7 pontot, 8.4 lepattanót és 2.9 gólpasszt. Ezek a számok is remek fejlődésről árulkodnak, amit a szakemberek is díjaztak.

Bekerült az American Athletic Konferencia első ötösébe, miközben a rájátszás legértékesebb játékosa lett a versenyrendszerek leállítását megelőzően. Végül, de nem utolsó sorban az “év játékosának” is megválasztották a konferenciában. A bajnoki találkozókon túl az is nagy figyelmet kapott, amikor január végén az amerikai válogatottal mérkőzött a UConn és 22 pontot, illetve 7 lepattanót jegyzett. Kifejezetten motiválta a közeg és a felhajtás.

Megosztó döntés a szakmai programból való kilépés

Már a világjárvány miatti lezárások korát éltük, amikor Megan Walker bejelentette, hogy jelentkezik a WNBA draftra. Ez a döntés megosztotta a tengerentúli szakírókat. Geno Auriemma az udvarias nyilatkozatai ellenére nem szereti, ha a szakmai programjából idő előtt kilépnek játékosok. Korábban Morgan Tuck és Azura Stevens tette ezt meg. A UConn-nál egyetemi programokhoz képest még az átlagosnál is egy jóval zártabb rendszert épített fel az évtizedek alatt Auriemma. Minden évfolyamnak megvan a maga gondosan megkomponált szerepe és évről évre fejlődésüknek megfelelően lépnek egyre feljebb a játékosok. Ha ebből kiesnek, akkor az igencsak hatással lehet az eredményességükre. Jövőre így például most nem lesz végzősük a keretben.

A UConn csapatával szimpatizáló szakírók sem támogatták Walker idő előtti profivá válását. Ebből született jónéhány elemzés és egy szerzővel még Walker kisebb szóváltásba keveredett Twitteren. Innen Magyarországról ezekben a kérdésekben nem lehet igazságot tenni, mert ahhoz lényegesen jobban át kellene látni a szakmai munkát, a mérlegelési lehetőségeket. Ami a közös a kritikákban, hogy Walker a jó számai ellenére a legerősebb programok ellen (Baylor, Tennessee, Oregon, South Carolina) mindössze 11.3 pontot (25.8%-os mezőnymutatóval, 26.9%-os triplamutatóval) és 7.0 lepattanót átlagolt. Az elemzések szerint szüksége lenne még egy év rutinra, hogy az ilyen téttel bíró kiemelt találkozókon is húzóemberré váljon.

Többször bizonyította rátermettségét

A fenti kritikusabb hangokat erősen árnyalja, hogy az American Athletic Konferencia rájátszásában igazi vezér volt Walker. Az amerikai válogatott ellen is bizonyított és a UConn idei keretének leghatékonyabb pontszerzőjének bizonyult, miután 47.7%-os mezőnymutatót szállított. Az utóbbi időben Auriemma csapataiban jellemzően a még magasabbak dominálnak. A 3-4-es poszton, illetve az alatt Walker előtt korábban a szintén Sopronba igazoló Gabby Williams tudott csak hatékonyabban dobni a stabil kezdők közül, illetve egyesként Moriah Jefferson-nak akadt egy extra éve.

Nem könnyű felmérni előre, hogy Walkernek milyen első európai szezonja lehet. Soproni szempontból jó lenne, ha a WNBA évad nem maradna el és tudna Walker játszani New Yorkban, ami esélyt adna számára a rutinszerzésre. A draft előtt két WNBA csapat stábja kereste meg. A Liberty szakvezetői a fiatalitási folyamatukban, mely Sabrina Ionescu köré fog épülni, egy univerzálisan bevethető, magasabb, jól lepattanozó, de közben stabilan dobó fiatalt láttak benne – ezt a Hartford Courant elemzéséből tudhatjuk.

A UConn játékosok közül nem mindenkinek sikerül a zárt rendszerük miatt a profivá válás. Sopronban ezt Kelly Faris kapcsán megtapasztalhattuk. Az ősszel érkező Walker azonban egy lényegesen magasabban jegyzett és ambiciózusabb játékos, akinek adottságai elvitathatatlanok. Lesz mellette Gabby Williams egy rutinosabb, de számára mégis ismert társ. Összességében így a játékosnak és a soproni klubnak is nagy teszt, de egyben egy komoly lehetőség az új évad.

Fotó: UConn WBB

Hirdetés