Hirdetés
Magyarország

Megérdemelt Magyar Kupa ezüst után az NKA Universitas PEAC – interjú Wentzel Nórával:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Az NKA Universitas PEAC ezüstérmet nyert a Killik László Női Kosárlabda Magyar Kupa döntőjében. Az együttes már azzal is hatalmas eredményt ér el, hogy bejutott az idei Magyar Kupa fináléjéba, hiszen a pécsi női kosárlabda csapat 2014-ben játszott utoljára kupadöntőt. A PEAC csapata idén pedig nem a legjobb előjelekkel készült a négyes döntőre. Elsőszámú irányítójuk, Wentzel Nóra ugyanis lovaglóizom-sérülést szenvedett a soproni rendezésű tornát megelőző, Szekszárd elleni bajnoki mérkőzés során, így tehát Gorec vezetőedző nem számíthatott a válogatott bedobó játékára. Oldalunk Wentzel Nórával beszélgetett sérülése körülményeiről, a Magyar Kupa tapasztalatairól, illetve a magyar bajnoksággal kapcsolatos várakozásairól.

“Kevesebb, mint egy héttel a Magyar Kupa négyes döntő előtt játszottunk bajnoki mérkőzést az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata ellen, ahol sajnos egy súlyosabban bizonyuló lovaglóizom-sérülést szenvedtem. Ez tulajdonképpen már egy visszatérő probléma volt, ugyanis pár hónappal ezelőtt szintén voltak bajok ezen a területen, de akkor még nem volt annyira komoly a helyzet. A Szekszárd elleni találkozón azonban tettem egy rossz mozdulatot, ami teljesen kivett a játékból. A lovaglóizomról ugye tudni illik, hogy egy nagyon kényes terület, izomcsoport, ami eléggé lassan gyógyul. Ez a szituáció már csak a Magyar Kupa miatt is nagyon kényes volt, de végül azt a döntést hoztuk, hogy az lesz a legjobb nekem, illetve a csapatnak is, ha a négyes döntőt kiülöm. Természetesen megpróbáltunk mindent, de a fájdalom egyszerűen túl nagy volt ahhoz, hogy tudjam vállalni a játékot, nem is beszélve a potenciális rásérülésről, ami az egész hátralévő bajnoki szezon rovására ment volna.” – számolt be sérüléséről Wentzel Nóra.

Tehát, a válogatott bedobó nélkül, ám hatalmas szívvel, óriásit harcolva fordította meg a második negyedtől a Magyar Kupa négyes döntő első mérkőzését az NKA Universitas PEAC csapata, mely végül 76-72 arányban győzte le a címvédő DVTK – Hun-Therm együttesét, bejutva ezzel a döntőbe. Wentzel Nóra következőnek az elődöntő tapasztalatairól számolt be. 

“Előszőr is azzal kezdeném, hogy elképesztően büszke vagyok a lányokra, az egész csapatra, ugyanis azt gondolom, hogy az idei Magyar Kupán abszolút kihoztuk magunkból a maximumot. A DVTK elleni elődöntőn is mindenki hozzátette azt, amihez a legjobban ért, és egy igazi csapatként játszottunk. Ez már akkor, kívülről is látszódott, amit akár a statisztika is alátámaszt, hiszen nem egy játékosunk, hanem öten is kétszámjegyű dobott pont fölé jutottak. Ami viszont még ennél is nagyobb pozitívum, hogy nem csak támadásban, de védekezésben is helyén volt a csapat. Szerintem az, hogy mind a támadó-, mind pedig védőtérfélen jól teljesítettünk, akkora extázisba hozott minket, hogy esélytelen volt elveszítenünk a mérkőzést. Én legalábbis ezt éreztem a kispadról, de persze ez teljesen más, amikor az ember pályán van.” – mondta el észrevételeit a DVTK elleni elődöntőről Wentzel Nóra.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Továbbjutva az elődöntőből, a pécsi gárda tehát a magyar bajnok címvédő, Euroliga-győztes Sopron Basket alakulatával küzdhetett meg a Magyar Kupa fináléjában. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Sopron Jelena Brooks vezetésével villámgyorsan meglépett, s négy perc múlva pedig már tíz pontos különbség alakult ki a felek között. Gorec vezetőedző bár igyekezett folyamatosan frissíteni a pályán lévő csapatát, a nagyszünetig ötven pontot kapott a pécsi együttes az Euroliga-győztestől, s a záró etapra már kialakult a harminc pontos különbség is. A találkozó eredménye végül 89-46 lett a Sopron javára, mely tizenegyedik alkalommal hódította el a Magyar Kupát. Egy rengeteg történéssel, hatalmas intenzitással, embert próbáló helyzetekkel és váratlanságokkal tarkított időszak után az NKA Universitas PEAC játékosainak nyakába tehát egy szintén szépen csillogó ezüstérem került, mely Wentzel Nóra elmondása szerint nemcsak megérdemelt, de büszkeséggel is tölti el őket. 

“A DVTK után következett a Sopron elleni döntő-mérkőzés, amin viszont már azt éreztem, hogy nagyon elfáradt a csapat. Mintha minden energiánkat kiadtuk volna magunkból a Miskolc elleni meccsen, így másnap már nem maradt volna bennünk semmi. Kicsit mintha meg is lettünk volna szeppenve a találkozó elején, de persze ez is lehet, hogy csak kívülről érződött így.” – kezdte gondolatmenetét Nóra. – “Mondanom sem kell, természetesen ez egy fájó vereség volt számunkra, nem szabadott volna ennyivel kikapni, de azt gondolom ebből is tanulnunk, építkeznünk kell, csalódottságra pedig semmi okunk. Már csak azért sem, mivel, ha jól tudom, a pécsi női kosárlabda csapat 2014-ben játszott utoljára kupadöntőt, vagyis ez az eredmény márcsak ezért is egy hatalmas dolog. Ezen kívül pedig egy Magyar Kupa ezüstéremről beszélünk, ami már önmagában is egy büszkeség nemcsak a csapat, de az egész klub számára. Én egyébként úgy látom, hogy senkit sem viselt meg annyira az aranyérem elvesztése. Inkább azt mondanám, hogy mindenki az előbb említett pozitív dolgokra koncentrál, illetve természetesen az előttünk álló nagyon fontos feladatokra, következik ugyanis a bajnoki alapszakasz utolsó fordulója, illetve a rájátszás, ahol szintén szeretnénk jó eredményeket elérni. Remélhetőleg erre az időszakra már én is visszatérhetek a pályára.” – fogalmazott a PEAC válogatott bedobója, aki végezetül a bajnoki folytatásról, illetve az ezzel kapcsolatos várakozásairól számolt be.

“Csak hogy teljes legyen a kör (mondta Nóra nevetve) most szombaton a Sopron Basket csapata ellen zárjuk a bajnoki alapszakaszt. Most mondhatnám, hogy nem tettük és csakis a mérkőzésre koncentrálunk, de természetesen azért mi is számolgattunk a rájátszást illetően. Az egyetlen gond ezzel kapcsolatban, hogy ez azonban nem csak rajtunk múlik, hanem, hogy a másik oldalon a Szekszárd mit játszik a Győrrel. A Sopront viszont ennek ellenére sem kell bemutatni senkinek. Hatalmas játékerőt képviselnek, így biztos vagyok benne, hogy hazai pályán sem lesz egyszerű dolgunk, arról nem is beszélve, hogy még azt sem tudjuk biztosra, hogy én pályára tudok e majd lépni. Ezt elsősorban nem magam miatt mondom, hanem mert a Sopron ellen egy ember kiesése is nagyon sokat számít.

Ezzel együtt viszont a bajnokságra vonatkozó céljaink változatlanok: szeretnénk négy közé kerülni, utána pedig kihozni magunkból a maximumot. Most itt az utóbbi időben is voltak változások a mezőny élcsapatait tekintve, így azt gondolom több, mint reális esélyünk van az éremszerzésre, de persze addig még hosszú út áll előttünk. Egyenlőre lépésről-lépésre kell haladnunk és mindig az előttünk lévő feladatra koncentrálnunk, ami adott esetben most a Sopron együttese lesz.” – zárta a beszélgetést Wentzel Nóra, az NKA Universitas PEAC válogatott játékosa.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés