Hirdetés
Európa

Megerősített élcsapatokkal rajtol az olasz élvonal:

:

Fotó: legabasketfemminile.it

Hirdetés

Szombaton és vasárnap Cagliariban rendezik az olasz élvonal összevont nyitó fordulóját. Nézzük, hogy miként alakulhatnak az erőviszonyok a Techfind Serie A1 2022/2023-as kiírásában.

Az olasz élvonalban két magyar játékosnak szurkolhatunk. Mérész Beatrix a Parking Graf Crema együttesében szerepel, míg Varga Sára a Bruschi Galli San Giovanni Valdarno gárdáját erősíti. Mindkét klubnak reálisan az élvonalbeli tagság stabil megőrzése lehet a célja. Varga Sára csapata a Passalacqua Ragusa ellen debütál, míg Mérész Beatrixék a Virtus Segafredo Bolognával mérkőznek a nyitányon.

A Schio és a Bologna csatája várható a bajnoki címért

Az elmúlt évadban a Famila Schio és a Virtus Segafredo Bologna vívta a döntőt. A bajnoki címet a Schio szerezte meg. Mindkét tavalyi finalista igyekezett megerősíteni a keretét. A Schio-tól Kim Mestdagh kivételével, aki nyáron összekötötte az életét Giorgia Sottanával, az összes légiós távozott. Az új érkezők sorát Marina Mabrey, Natasha Howard és Amanda Zahui alkotja, akik mind-mind kiváló és kipróbált játékosok, a hosszú ideje együtt dolgozó olasz magot remekül kiegészíthetik. Magyar kötődés, hogy az elmúlt évadban hazánkban játszó Sierra Campisano a tervek szerint a közeljövőben megkapja az olasz állampolgárságot és így a Schio hazai sorát erősítheti.

A Bologna legnagyobb fogása a kispadra érkezett volna, hiszen Miguel Mendez-t szemelték ki vezetőedzőnek, aki két évet alá is írt. Augusztus végén azonban kérte szerződése felbontását. A helyét egy rutinos olasz szakember Giampiero Ticchi vette át. Cheyenne Parker és a Schio-tól igazolt Kitija Laksa megszerzése nagy figyelmet kapott a nyáron Olaszországban. Ez a csapat Cecilia Zandalasini-vel, a francia WNBA-bajnok Iliana Rupert-tel és Ivana Dojkic-csal a fedélzeten rendkívül ütőképes felállás lehet. A TTT Riga visszalépése miatt az Euroliga főtábláján kezdik a nemzetközi idényt, ami nagy kihívás, de összességében még ott is megállhatja a helyét a Bologna. Az igazán érdekes kérdés, hogy a padról mennyi segítséget kaphatnak a kulcsembereik. A hétközi Szuperkupán, ahol a Schio 86-58-ra kiütötte a Bolognát, a bajnoki címvédő sokkal jobban nézett ki.

A Reyer Venezia idén az Európa Kupában indul. A tavaszuk nem sikerült jól, a bajnoki elődöntőben a Bologna búcsúztatta őket. Rendkívül fiatal csapattal várják az új idényt, de a Matilde Villa, Kuier, Fassina, Cubaj – négyes talán a legjobb “fiatal sor” az olasz élvonalban. A légiósokat tekintve Awa Kuier mellett Jessica Shepard bizonyíthat majd a festékben. Érdekes lesz figyelni a belga Antonia Delaere játékát is, aki a szombaton véget ért világbajnokságon 20 perces átlagot hozott össze hazája válogatottjában. Más karakterű ez a csapat, mint a korábbi években. Ugyanakkor a fiatalítás, az új impulzusok még akár kedvező fordulatot is hozhatnak.

Nagy versenyfutás lehet a középmezőnyben

A top3 mögött nagy az űr Olaszországban. Általában a Ragusa szokott még odaérni a legjobbak közé. A Bologna erősödésével nekik a dobogó most távolabbinak tűnik. Ugyanakkor a Schio-tól megszerzett Francesca Dotto, illetve Kristine Anigwe, Beatrice Attura, Keisha Hampton és Kristine Vitola szerződtetése azt mutatja, hogy nem engedték el ezen álmaikat. Könnyen lehet azonban, hogy nekik inkább az üldözőket kell nézni. A Geas Sesto San Giovanna, a Lucca, a San Martino, a Campabasso vagy akár a Sassari és a Moncalieri lehetnek a kihívóik.

A Geas Tinara Moore, illetve Ana-Maria Begic megszerzésével tudott rutint behozni. A Lucca kulcsjátékosait veszítette el és nehéz felmérni, hogy Jaylyn Agnew vagy az újonc Que Morrison olyan minőségű légiós-e, akikkel harcba lehet szállni a középmezőnyben. A San Martino Nina Dedic, Agnieszka Kaczmarczyk és egy újonc amerikai Delicia Washington megszerzésével száll harcba a kedvezőbb pozíciókért. A Campobasso Robyn Parks és Bashaara Graves személyében tapasztalt amerikaiakkal erősített. A Sassari legnagyobb fogása Debora Carangelo, míg a Moncalieri Marzia Tagliamentóval tette teljessé keretét. Az ilyen kaliberű hazai igazolások mindig megmozgatják a szurkolók fantáziáját. Egy biztos, hogy nagy versenyfutás lesz.

Hirdetés