Hirdetés
Archivum

Meghatározó forduló elõtt a magyar csapatok:

:

Hirdetés

Az elmúlt hetek mérkõzései után, amikor esélyesebb riválisok ellen léptek pályára a magyar együttesek, ezúttal egy olyan forduló következik, ami az Euroliga alapszakaszának végkimenetelét is meghatározhatja. A Sopron a Targoviste, a Gyõr a Tarsus együttesét fogadja.

Sokak fejében biztosan megfordult, hogy ismétli magát a történelem. Egy évvel ezelõtt a Polkowice együttesével vívott a Sopron kiélezett csatát a rájátszásért. A lengyelek azonban nyerni tudtak Salamancában és ezzel komoly lépéselõnybe kerültek. Ezúttal a Targoviste lehet a közvetlen rivális és a román együttes a múlt héten az Orenburg legyõzésével szintén begyûjtött egy váratlan és komoly skalpot. Ez is mutatja, hogy a Targoviste nem rossz csapat, ettõl függetlenül foghatóak.

Amikor építkezésbe kezdett a román bajnok, akkor a szándék egyértelmû volt: haza szerettek volna csábítani néhány külföldön játszó román válogatott játékost és olyan légiósokat igazolni, akik rendelkeznek Euroliga rutinnal. A legnagyobb fogás az Arras alakulatától Gabriela Mãrginean hazahívása volt. Mãrginean – aki az EB-selejtezõk alkalmával a román válogatott legjobb pontszerzõjének bizonyult – 17 pontos átlagával jelenleg a csapata legjobb dobója. Mellette olyan légiósok érkeztek, akik más Euroliga gárdáknál a kispadot koptatták. Maja Miljkovic megfordult Sopronban, azóta pedig a Bourges és a Tarbes színeiben is feltûnt. A Wisla Krakow-nál stabil 10 pontos játékosnak számító Milka Bjelica doppingvétsége után tér vissza, Ivanka Matic pedig a Galatasaray-nál oldott meg részfeladatokat az elmúlt szezonban.

Érdemes még kiemelni a Targoviste két amerikai légiósát, Jillian Robbins-t és a közelmúltban igazolt Monique Currie-t. Az látható, hogy a játékosával Elina Babkinával igen szoros kapcsolatban álló görög szakvezetõ George Dikeoulakos mély keretbõl válogathat. Ugyanakkor a csapatnak nincs egy olyan karakteres játéka és kezdõötöse, mint a Sopronnak. A Fenerbahce és a Gyõr elleni produkcióval könnyedén zavarba hozhatónak tûnnek, ráadásul idegenben a bajnoki tapasztalatok alapján nem nyújtják azt, mint hazai pályán.

A Gyõrre a Tarsus vár. A török csapat hatalmas utat járt be, amíg a bajnoki szenvedésüktõl kezdve – ne felejtsük osztályozót kellett játszaniuk – az Euroliga szabadkártyáig eljutottak. A törökök DeLisha Milton-Jones és Amaya Valdemoro személyében két veterán sztárt is igazoltak. Közülük az amerikai klasszis pályafutása végén is képes zseniális megoldásokra, a spanyol ellenben szinte az egész elmúlt évadot kihagyta. Igaz, ahhoz képest a meccsenkénti 25 perce és 9.7 pontja dicséretes. A két veterán klasszis mellett a 16 pontot átlagoló honosított Melisa Can (Michelle Campbell) és a 14 pontot átlagoló villámgyors Danielle Robinson a húzóember.

Annak ellenére, hogy mélynek tûnik a keretük, a szakmai stáb nagyon ragaszkodik az alapcsapathoz. A fentebb kiemelt négy klasszisból Valdemoro tölti a legkevesebbet a pályán a maga 25 percével. A Gyõr a Brno elleni mérkõzéshez hasonlóan joggal építhet arra, hogy sikerül felõrölnie ellenfelét. Sikerével Fûzy Ákos együttese komoly lépéselõnybe kerülne a riválisaival szemben a rájátszásért folytatott küzdelemben.

Hirdetés