Hirdetés
Nagyvilág

Megjósolhatatlan a belgiumi olimpiai selejtező végkimenetele:

:

Hirdetés

Február 6. és 9. között három helyszínen, négy csoportban zajlanak a női kosárlabda olimpiai selejtezői. Oostende városában a torna házigazdája Belgium mellett Japán, Svédország és Kanada szerepel. Részletes beharangozó.

A belgiumi torna mezőnyében a tokiói olimpia házigazdája Japán is ott van. Rendelkeznek kvótával, így ebből a csoportból mellettük a két legjobb eredményt elérő gárda szerez indulási jogot az ötkarikás játékok kosárlabda tornájára. Talán szemléletesebb úgy fogalmazni, hogy a belga, svéd, kanadai trióból egy nem lesz ott Tokióban. Bármelyik nemzet marad le az olimpiáról, az rendkívül csalódottan fogja értékelni ezt a most záruló négyéves ciklust. Régóta minőségi építő munkát végző és komoly eredményeket szállító szakmai programok megkoronázása lehetne a nyári szereplés.

Belgiumot nem kell senkinek sem bemutatni, miután Emma Meesseman személyében napjaink egyik legmeghatározóbb egyéniségét vonultatják fel. A világklasszis játékos a WNBA fináléjának MVP-je lett ősszel, jelenleg pedig az UMMC Jekatyerinburgot igyekszik újabb Euroliga diadalra vezetni. Kicsit Meesseman sikerei elhomályosítják a belga válogatottat, pedig rajta kívül is több olyan kiemelkedő képességű játékos sorakozik fel a keretükben, akik már utánpótlástornák óta stabil tagjai a kontinens körforgásának. Belgium 2017-ben Európa-bajnoki bronzérmes, 2018-ban világbajnoki negyedik helyezett volt. A tavalyi Európa-bajnokságon pedig az 5. pozícióban zártak. A mieinket ütötték el az olimpiai selejtező esélyétől. A kontinenstornán Kim Mestdagh (14.8 pont, 6.7 lepattanó és 2.8 gólpassz), illetve Julie Allemand (12 pont, 4 gólpassz átlag) voltak a húzóembereik Meesseman mellett. Olajozottan működő, összeszokott gépezet a csapatuk. Rendkívüli ritmust diktálnak meccseiken, jól céloznak középtávolról, távolról és nem utolsó sorban karakteres palánk alatti játékkal rendelkeznek. Hazai pályán nagy esélyesek a kvótára, de azt is hozzá kell tenni, hogy az Eb-n bele-bele hibáztak fontos szituációkba és ez figyelmeztető jel számukra.

Fotó: FIBA.Basketball

Svédországot talán Szerbia mellett a legtöbben követik a magyar szurkolók közül. Sokan játszottak a csapatukból hazánkban az elmúlt években. Nyáron az Európa-bajnokságon 6. helyet szereztek, de ezen szép siker ellenére kapitányt váltottak. A korábban az olasz válogatottat irányító Marco Crespi vette át a szakmai munka vezetését. A novemberi Eb-selejtezőik az új felállásban jól sikerültek. Fontos meccset nyertek Izraelben, miközben hazai pályán Montenegró ellen sem hibáztak Amanda Zahuiék. Az Európa-bajnokságon és az Eb-selejtezőkön Zahui mellett Elin Elderbink, illetve Regan Magarity szállították a legjobb átlagokat. Nem szabad megfeledkezni a Rigában remeklő Binta Drammeh-ról, illetve a Franciaországban újra igen magas szinten játszó Louice Halvarsson-ról. Kalis Loyd szintén biztos pont a keretükben. A felsorolásból is kiderül, hogy minden posztra van két nemzetközi szinten bevethető játékosuk. Alkalmas a keretük egy magas szerkezetre is, akikkel mégis tudnak sebességet hozni. Sokat küzdöttek azzal, hogy nem mindig volt meg a kellő egység a pályán és az öltözőben. A kapitányváltás erre vezethető vissza. Érdekes lesz nézni, hogy sikerült-e előre lépniük. Ezen múlhat az olimpiai kvótájuk.

Fotó: FIBA.Basketball

Kanada a novemberi előselejtezőn nyerte csoportját, az Amerika-bajnokságon szeptemberben USA mögött ezüstérmesek voltak és 2018 őszén a Világbajnokságon 6. helyen zártak. A keretüket nézve a UConn-nevelés Kia Nurse egy született zseni, de játékosaik meghatározó bajnokságok erős csapatainak kulcsemberei. Nayo Raincock Ekunwe az Orenburg, Miranda Ayim a Basket Landes, míg Natalie Achonwa a Bourges alappillére. Jól vegyítik az erős francia hatásra a csapatra rakodó kontrollált, védekezős kosárlabdát a tengerentúli kosárlabda elemeivel. Támadásban kiválóan egye-egyeznek. Atletikus a csapatuk, mely magas posztokon is tud dominálni. Kanada egyértelműen felnőtt az elithez és ahogy már kiemeltük, most Kia Nurse meghozza azt az extrát, ami eddig hiányzott. Nehéz helyzetbe hozhatják Belgiumot vagy Svédországot.

Japán tét nélkül versenyez, de ilyen helyzetben voltak az előselejtezőn is. Ez nem látszódott a játékukon, a szokott alázattal, harciassággal kosárlabdáztak. Még Ausztráliát is megverték, ismét bizonyítva, hogy nagyon nehéz alkalmazkodni az ázsiai stílushoz. Az Ázsia-bajnokságon is verték az ausztrálokat, akkor aranyérmet nyertek. Nako Motohashi és Yuki Miyazawa az All-Star ötösbe is bekerült. Az olimpia kampányra visszahozták a veterán Asami Yoshidát. Japán az elmúlt években rendre dobogó közelébe került utánpótlás világversenyeken. Erős szakmai programjuk van, régóta készülnek az Olimpiára. Ez a kulcs, hiszen nekik minden ilyen torna egy újabb hasznos tapasztalatszerzési lehetőség és ezért senki nem mehet biztosra ellenük.

Program

Február 6., csütörtök

18:05 Japán – Svédország
20:35 Kanada – Belgium

Február 8., szombat

18:05 Belgium – Japán
20:35 Svédország – Kanada

Február 9., vasárnap

15:00 Svédország – Belgium
18:05 Kanada – Japán

Hirdetés