Hirdetés
Európa

Megjósolhatatlan török-lengyel és görög-francia EL-selejező párharcok:

:

Hirdetés

Szerdán kezdődnek az Euroliga-selejtező párharcok. Magyar szemmel természetesen az Aluinvent DVTK és a Reyer Venezia összecsapása emelkedik ki. Érdemes azonban egy rövid kitekintőt tenni a másik két párharcra is.

Fotó: BLMA Facebook

A Botas és az Arka Gdynia párosításában két olyan klub méri össze az erejét, amely régóta vágyik az Euroligába. A Botas még 2000-ben írt történelmet, mivel ők voltak a török női kosárlabdázás első klubcsapata, mely nemzetközi kupadöntőt vívott. A Roncehetti Kupában meneteltek a fináléig. Az Euroligába viszont azóta sem sikerült fellépniük. A sorozatban egykor finálét játszó Gdynia pedig 2010 óta nem tudta magát megmutatni a legjobbak között. Nem véletlen, hogy mindkét gárda nagy lehetőségként tekint erre a párharcra és mindent megtesz a sikeres kvalifikációért. Ha szigorúan a neveket nézzük, a török oldal a favorit, de a Gdyninának is lehet egy-két szava a továbbjutáshoz.

A Botas lecserélte tavalyi légiósait. A török viszonyokhoz képest erősnek tekinthető hazai mag mellé rutinos játékosokat igazoltak. Marina Bas (Kuzina), Quanitra Hollingsworth és a britek világklasszisa, a nyári EB egyik sztárja Temi Fagbenle a magas posztokon jelent erősítést. Érkezik a Rigával tavaly extra EL-t játszó irányító Shey Peddy és meccsnyerő klasszisnak Kelsey Mitchell. A Gdynia megtartotta a tavalyi alapcsapatuk legjobbjai közül Barbora Bálintovát és az Bec Allen-t. Egy biztos azonban, hogy Allen nem lesz ott a selejtezőn, mivel az Ázsia-bajnokságon szerepel. Érkezett még Marissa Kastanek, Angelika Slamova, Joanna Grymek, Anna Wińkowska, Maria Gulich, Maryia Papova, Julia Niemojewska. Ők viszont mind rendelkezésre állnak.

Az Európa Kupa tavalyi döntőse a Lattes Montpellier és a görög Olympiacos párharca hasonlóan érdekesnek ígérkezik. A francia csapat többször volt már főtáblás, de igazán nem tudta letenni a névjegyét az Euroligában. Ezúttal erre esélyük van. Ugyan a Bankole, Bernies, Tchatchouang, Whitcomb négyest leszámítva mindenki távozott, de az új érkezők minőségére sem lehet panasz. A fiatal svéd tehetség Klara Lundquist mellett Stephanie Mavunga és Gabrielle Williams egyértelműen mérkőzések eldöntésére alkalmas klasszisok. Marie-Michelle Milapie és Laëtitia Kamba pedig a hazai magot erősíti. Remek szerkezetű keret, amely tavaly látott erényeivel bérki életét megnehezítheti,

Az Olympiacos esetében is a hazai mag a kulcsszó. A csapatuk erősségévé az utóbbi években az vált, hogy szépen összegyűjtötték a görög válogatottban számításba vett és légiós-élettel nem tervező játékosokat. Ők egy olyan stabil vázat alkotnak, hogy melléjük 3-4 légiós igazolással minden esztendőben nemzetközi szinten is versenyképes csapat építhető. Ezúttal a Famila Schio-ból ismert görög útlevéllel rendelkező amerikai Jacki Gemelos, a szlovákok klasszis centere Anna Jurcenkova, illetve Bashaara Graves és Jessica Thomas a légiósok. Jól csengő névsor, de nyilvánvalóan minden azon múlik, hogy a kémia miként alakul. Mennyire illeszkednek abba a megalkuvást nem tűrő, kemény védekezést elváró rendszerbe, ami tavaly jellemezte őket. Esélyük ugyanis csak így lesz francia riválisuk ellen.

Hirdetés