Hirdetés
Magyarország

Megkezdi Európa-bajnoki felkészülését U20-as válogatottunk – Tursics Krisztián nyilatkozott:

:

Fotó: Ludovika-Csata Facebook

Hirdetés

Június 21-én Székesfehérváron az MKOSZ Edzőközpontjában megkezdi felkészülését a litván rendezésű Európa-bajnokságra U20-as válogatottunk. Tursics Krisztián szövetségi kapitányt kértük, hogy mondjon pár szót a következő pár hónap terveiről.

“A nyári összetartások sorozatát egy fél hetes programmal fogjuk elindítani, ami szerda délutántól szombat délelőttig fog tartani. Ez egy rövidebb, hat edzéses rávezető-hét lesz, ami elsősorban azért is nagyon fontos, mert a játékosoknak volt egy hosszabb pihenője, szeretném látni, hogy ki-milyen állapotban van és, hogy pontosan mennyit dolgozott. Ennek megfelelően tehát ezekben a napokban a kontakt nélküli, technikai és dobóedzésekre fogjuk fektetni a hangsúlyt, emellett pedig természetesen a védő nélküli taktikai támadóelemeket is átvesszük majd. Az alapokon túl viszont, ahogy mondtam, az is kulcsfontosságú lesz, hogy a csapatnak már korán meg legyen alapozva a fizikai állóképessége, éppen ezért a csapat erőléti edzője gondoskodik majd arról, hogy a kondícionális része – futások, kondi stb. – is meglegyen a felkészülésnek. Azért is döntöttünk úgy, hogy ezekkel indítjuk az összetartást, mért ebben a júniusi időszakban még sok lesz a hiányzónk – sokat fognak ingázni a játékosok az érettségi miatt. Nem leszünk tehát viszonylag hosszabb ideig teljes kerettel, és ezért is döntöttünk úgy, hogy fokozatosan kezdjük el a terhelést.” – engedett betekintést a nyári összetartás első hetébe a szövetségi kapitány, majd a következőképpen folytatta: “Ahogy mondtam, az utolsó edzés szombat délelőtt lesz, amit egy másfél-két napos pihenő követ majd, a felkészülést pedig hétfő délután folytatjuk. Ez olyan szempontból lesz egy érdekes periódus, hogy ennek a második hétnek a végén már edzőmérkőzéseket is játszunk – a szlovénok érkeznek hozzánk Fehérvárra – mi pedig még ekkor sem leszünk teljes létszámmal. Az ezt követő héten lesz majd csak teljes a keret.”

Tursics Krisztián elmondásai szerint U20-as válogatottunk igencsak alacsony szerkezettel fog pályára lépni a nyár folyamán, ez azonban nem feltétlenül kell, hogy nehézségeket okozzon. 

“Május végén volt egy pár napos összetartsunk, amikor pont erre fektettük a hangsúlyt. Próbáltunk olyan támadás- és védekezésbeli megoldásokat találni, ami a pontosan egy ilyen alacsony szerkezetű csapatot támogat, tulajdonképpen abban a pár napban ennek a taktikai repertoárját iskoláztuk ki. Együttesünk ugyanis nincs sajnos eleresztve hihetetlenül magas játékosokkal, de ennek nem feltétlenül kell hátránynak lennie. Megpróbálunk előnyt faragni a jól egy-egyező, jól dobó négyeseink játékából, illetve nagyon leegyszerűsítve öt külsős rendszerrel szeretnénk kellemetlen támadójátékot játszani. Ez legalábbis a terv, meglátjuk a játékosok erre miként reagálnak majd a felkészülési mérkőzések során.”

Az U20-as Európa-bajnokságot július 29. és augusztus 6. között rendezik Litvániában – Vilnius és Klaipeda lesz a házigazda. A magyar lányok Franciaországgal, a házigazda Litvániával és Finnországgal kerültek egy négyesbe. A tornára való felkészülést Tursics Krisztián szövetségi kapitány egy bő 16-os kerettel kezdi meg, melyből egy név különösképpen ismerősen csenghet az olvasók számára. Az U20-as válogatott keretében ugyanis egy főbb átfedés van a jelenleg Európa-bajnokságon remeklő felnőtt válogatottal, Miklós Melinda, az Atomerőmű KSC Szekszárd Euroliga-csapatának kosárlabdázója, akinek a felnőtt válogatott együttes stábja az utolsó keretszűkítésnél köszönte meg a munkáját. Az U20-as válogatott vezetőedzője következőnek Miklós egyedi helyzetéről számolt be pár szóval.

“Székely Norbert szövetségi kapitánnyal én szinte az egész felkészülési időszak során kapcsolatban voltam, így gyakorlatilag tudtam minden egyes pillanatban, hogy éppen milyen stádiumban tart a felnőtt válogatott edzőtábora, illetve természetesen Melindának az ottani edzésmunkája, helyzete is. Az tehát már viszonylag korán kommunikálva lett, hogy hacsak nem történik sérülés, akkor Melinda az utolsó hétig a csapattal fog dolgozni. Eszerint tehát Melindának az utolsó keretszűkítésnél köszönték meg a munkáját, azóta a pihenőidejét tölti, majd június 21-én a csapattal együtt kezdi meg a felkészülést az U20-as Európa-bajnokságra.

Nagy változások, illetve meglepetések viszont szerencsére nincsenek a keretet illetően, mindenki egészséges és hadra fogható. A májusi összetartáshoz képest két játékossal bővült a csapat, az előbb említett Miklós Melinda mellett, szintén a KSC-Szekszárd együtteséből Horváth Dóra csatlakozik majd hozzánk. Egyedül Krasovec Lilit fogjuk hiányolni, aki amerikai elfoglaltsága miatt sajnos nem tudta vállalni a válogatott programot.” – mondta Tursics Krisztin, a magyar U20-as válogatott szövetségi kapitánya.

A magyar U20-as válogatott Európa-bajnokságra készülő 17 fős bő kerete:

Dúl Terka
Gyöngyösi Janka
Holcz Rebeka
Horváth Dóra
Katona Boglárka
Kötő Luca
Laczkó Sára
Miklós Melinda
Milkovics Réka
Oláh Fruzsina
Pfeiffer Virág
Rakita Lili
Sitku Zsuzsanna
Takács Dorina
Telegdy Zsófia
Turi Eszter
Van Rijs Dóra

Hirdetés