Hirdetés
Archivum

Megkezdik a felkészülést az Európa-bajnokság csapatai: A-csoport:

:

Hirdetés

Új sorozatot indítunk az oldalunkon. A következõ napokban megnézzük miként alakulnak a franciaországi Európa-bajnokságra készülõ válogatottak bõ keretei és a kontinenstornáig milyen felkészülési tornákat rendeznek. Az 5 részes cikksorozatunk elsõ részében az EB A-csoportjának csapataival Montenegró, Törökország, Ukrajna és Szlovákia terveivel ismerkedhetünk meg.

A montenegrói válogatott a 2011-es Európa-bajnokság meglepetéscsapata volt, de a torna egyenes kieséses szakaszára látványosan elfáradtak és a 6. helyükkel végül az olimpiai selejtezõrõl is lemaradtak. A tavaly nyáron sikerrel megvívott EB-selejtezõ után ugyanarra a rutinos keretre támaszkodnak, mint 2011-ben. Két nagy kérdés határozta meg a montenegrói kerethirdetést. Egyrészt a két honosított játékos, Anna De Forge és Shay Murphy között választani kellett, másrészt pedig az USK Prahánál légióskodó és sérüléssel bajlódó Jelena Skerovic, illetve Jelena Dubljevic állapota volt kérdéses.

A 2011-es EB után De Forge visszavonult a válogatottságtól és tavaly a selejtezõk során már Murphy szerepelt. A februári elõzetes keretben is Murphy nevét láthattuk, de a montenegrói szövetség a hét elején tartott sajtótájékoztatót, melyen bejelentették De Forge visszatérését. Ezen a sajtótájékoztatón sem Skerovic, sem Dubljevic állapota nem került szóba, melyrõl arra lehet következtetni, hogy részvételük nem forog veszélyben.

Montenegró bõ kerete: Jelena (ZVVZ USK Praha), Iva Perovanovic (Nagyezsda Orenburg), Jelena Dubljevic (ZVVZ USK Praha), Ana Baletic (Buducnost-Podgorica), Milka Bjelica (Besiktas), Ana Turcinovic (Homend Antakya), Natasa Popovic (Szpartak Noginszk), Milica Jovanovic (Besiktas), Snezana Aleksic (Dinamo Moszkva), Sanja Knezevic (CSM Bucuresti Sportul Stud), Jelena Culafic (Zeljeznicar), Bozica Mujovic(Buducnost-Podgorica), Milica Milosev (Vrsac), Marina Vucetic (Buducnost-Podgorica), Kristina Rakovic (Mladi Krajisnik), Anna De Forge (ZVVZ USK Praha), Milena Bajic (Buducnost-Podgorica).

A 2011-es EB-n döntõt játszó, a londoni olimpián pedig negyeddöntõig jutó török válogatottnál egy 19 fõs keretet hirdettek ki. A londoni sikercsapatból 10 játékos idén is ott van a keretben, Nilay Kartaltepe és Yasemin Horasan szolgálataira nem számít a szakmai stáb. Várhatón ez a 10 játékos – köztük Quanitra Hollingsworth – alkotja majd az idei alapcsapatot. A kipróbált profik mellett nyolc 22 éves vagy annál fiatalabb játékos kapott lehetõséget, ami a törökök utóbbi években utánpótlásban elért sikereit ismerve egyáltalán nem meglepetés.

Törökország bõ kerete: Elif Emirtekin (Botas), Olcay Cakir (Fenerbahce), Ozge Kavurmacioglu (Besiktas), Naile Cirak (Homend Antakya), Begum Dalgalar (Kayseri KASKI), Pinar Demirok (Kayseri KASKI), Esra Ural (Kayseri KASKI), Aysegul Gunay (Kayseri KASKI), Merve Aydin (Mersin BSB), Tugce Murat (TED Ankara), Tugce Canitez (Westmont College), Esmeral Tuncluer (Fenerbahce), Birsel Vardarli (Fenerbahce), Nevriye Yilmaz (Galatasaray), Saziye Ivegin (Galatasaray), Isil Alben (Galatasaray), Bahar Caglar (Galatasaray), Tugba Palazoglu (Istanbul Universitesi), Quanitra Hollingsworth (UMMC Jekatyerinburg).

Az ukrán válogatott egy évvel ezelõtt éppen a mieinken átlépve jutott ki az Európa-bajnokságra. Az akkori csapatukból hárman hiányoznak Tetiana Panchenko, Iryna Tsekova és Kateryna Pilyashenko-Novohatnat. Az ukránok bõ keretében helyet kapott a PINKK légiósa Kateryna Dorogobuzova, de ott lesz a csapatban a 2012-es esztendõ legjobb európai fiataljának választott Alina Iagupova és természetesen Oleksandra Kurasova is. Az ukrán keretbe meghívást kapott az Arras színeiben az Euroligában is pályára lépõ Olesia Malashenko, de esetében sérülés miatt kérdéses a nyári szereplése. Az ukránok nagy hiányzója Valeriya Berezhynska, aki a CCC Polkowice játékosa, de súlyos sérülés miatt jó ideje harcképtelen.

Ukrajna bõ kerete: Kateryna Dorogobuzova (PINKK Pécsi 424), Olga Dubrovina (Neftochimic), Oleksandra Khomenchuk (Horizont), Oksana Kisilova (Astana Tigers), Krystyna Matsko (Tim-Scuf), Olga Maznichenko (GMA Pozzuoli), Olena Ogorodnikova, Olena Samburska (Montana), Viktoria Shmatova (Astana Tigers), Ievgeniia Spitkovska (Dinamo Kijev), Inna Kochubei (Tim-Scuf), Oleksandra Kurasova (Rivas Ecopolis), Alina Iagupova (Dinamo Kijev), Lyubov Alyoshkina (Olimpia), Anna Pokoiova (Regina Bar), Viktoria Mircheva (Nantes Reze), Olena Zherzherunova (Elizabet Basket), Ganna Zarytska (Tim-Scuf), Olesia Malashenko (Arras), Tetiana Shchypakina, Olga Kryshtal, Kateryna Kovalova, Kateryna Rymarenko (Astana Tigers), Alisa Yevtushenko.

A szlovák válogatottnak két kerete terjed a világhálón. Az egyik még februárból származik, míg az aktuálisat május elején adta ki a helyi szövetség. Ivan Vojtko csapatában nincs nagy meglepetés azok számára, akik követték a szlovák-magyar középszakasz mérkõzéseit. A 18 fõs keret a Kassa, a Rózsahegy, a Somorja és az Igló játékosaira épül. Ott van a bõ keretben és várhatóan az EB-n is lehetõséget kap a Sopron új igazolása Katarina Tetemondova.

A tavalyi selejtezõket sikerrel megvívó keretbõl ketten hiányoznak, Veronika Cernakova és Ivana Jalcova. Nagy kérdés a honosított Erin Lawless szereplése. Ivan Vojtko azt szeretné, ha a játékos a teljes felkészülést a társaival töltené. Erre minimális esély, így kérdõjeles, hogy sikerül-e kompromisszumos megállapodást tetõ alá hozni.

Szlovákia bõ kerete: Katarina Tetemondova (MBK Ruzomberok), Lucia Kupcikova (Good Angels Kosice), Klaudia Lukacovicova (MBK Ruzomberok), Gabriela Kubatova (Roche Vendee), Anna Jurcenkova (BK IMOS Brno), Romana Vynuchalova (SBK Samorin), Jana Mincikova (MBK Ruzomberok), Timea Sujova (SBK Samorin), Eva Kme»ova (MBK Ruzomberok), Erin Lawless (Dinamo Kurszk), Andrea Oravcova (Cadi ICG Software), Regina Palusna (Spisska Nova Ves), Lucia Krc-Turbova (Piestanske Cajky), Zuzana Brezianova (MBK Ruzomberok), Barbora Fabianova (CUS Cagliari), Dominika Baburova (MBK Ruzomberok), Katarina Pindrochova (Good Angels Kosice), Luisa Michulkova (Spisska Nova Ves).

Természetesen minden gárda esetébe ki kell emelni, hogy a fentebb felsoroltak azok a bõ keretek, melyek megkezdik a felkészülést. A keretszûkítésre közel egy hónapjuk van a szakvezetõknek, így komoly változások várhatóak.

Cikkünk második részében a B-csoport csapataival ismerkedünk meg.

Hirdetés