Hirdetés
Archivum

Megkezdõdnek a negyeddöntõk:

:

Hirdetés

Szerdán 18 órakor a Lettország-Oroszország találkozóval megkezdõdnek a negyeddöntõk a lengyelországi nõi kosárlabda Európa Bajnokságon. Az alábbiakban a két szerdai mérkõzésre tekintünk elõre.


Lettország – Oroszország 18:00

Két évvel ezelõtt a két együttes ugyanígy a negyeddöntõben találkozott. Akkor a lettországi torna kimagaslóan legjobb mérkõzésén az oroszok 8000 lett szurkoló elõtt arattak 5 pontos gyõzelmet hosszabbítás után. Azóta sok minden megváltozott, a letteket annyira megviselte a vereség, hogy nem sikerült felpörögniük a helyosztókra és ezáltal kisebb meglepetésre a 2010-es világbajnokságra nem tudták kvalifikálni magukat. Az oroszok pedig gödörbe kerültek, a világbajnoki hetedik hely után az idei kontinenstornán is csak vergõdtek eddig.

Két adat, amihez talán kommentárt sem kellene fûzni. Az oroszok mérkõzésenként az idei EB-n átlagban 19.7 labdát adtak el, ez ebben a mutatóban a második legrosszabb teljesítmény. Emellett Stepanováék dobják a legrosszabbul a büntetõket, átlagban a 60%-ot sem érik el. Ez pedig sok mindent elmond a koncentrációról. A spanyoloknál már feszegettük, hogy egy kizsigerelt, formán kívüli csapat képét festették és igazából az oroszokról is elmondható ugyanez. Azzal a nagy különbséggel, hogy Borisz Szokolovszkij együttese a fontos mérkõzéseit hozni tudta és a kiesés veszélye egy pillanatig nem fenyegette.
 

Kár lenne tehát a földbe döngölni az oroszokat, egyrészt mert papíron még mindig a legtapasztaltabb és legerõsebb kerettel büszkélkedhetnek, másrészt pedig egy EB-t három jobb meccsel is meg lehet nyerni. Azzal nem mondunk újat, hogy az eddig veretlen Montenegró ugyanúgy lehet nyolcadik, mint Korstinék Európa-bajnokok. Hogy az aranyéremhez mi kellene az oroszoktól? Meccsenként minimum néggyel kevesebb eladott labda és két legerõsebb mutatójuk szinten tartása. Ugyanis azt ki kell emelni, hogy a két évvel ezelõtti ezüstérmes dobja legpontosabban a triplákat (41.5%) és szedi

Korstin játszhat a negyeddöntõn, 4000 eurós pénzbüntetéssel megúszta a könyököst.

mérkõzésenként a legtöbb lepattanót (43.2). Ha az orosz együttesbõl Danilochkina és Stepanova mellett a többi sztártól is legalább annyi érkezik, amennyi elvárható lenne ezen a szinten és például Korstin nem állítatja ki magát, akkor ezúttal jó eséllyel elmarad a meglepetés.
 

Ha az elõbb a lepattanók kerültek szóba, akkor azzal át is térhetünk a lettekre. George Dikeoulakos együttesénél jelenleg a legnagyobb kérdés Zane Tamane állapota. A kiváló center a hátát fájlalva vonult le a vasárnapi Montenegró elleni rangadóról, igaz a szövetségi kapitány legfrissebb nyilatkozata szerint 99%, hogy ott lesz a pályán a nagy rivális ellen. Tamane játéka elengedhetetlen, mivel a torna átlagban legtöbb lepattanót szedõ játékosáról van szó, nélküle a palánk alatt súlytalan lenne a lett válogatott. Tamane mellett fontos, hogy a másik tapasztalt klasszis Gunta Basko – a házigazda elleni mérkõzéshez hasonlóan – igazi vezér legyen.

Amennyiben az oroszokat megszóltuk a sok labdaeladás miatt, úgy ezt meg kell tenni a lettekkel is. Igaz Dikeoulakos-mester csapata mérkõzésenként „csak” 18 labdát szór el. Ebben a mutatóban élen jár a Jekabsone-korszak utáni legtehetségesebb lett játékos Elina Babkina, a meccsenkénti hat hibájával. A tornán eddig 14 pontot átlagoló 22 éves játékosra nem véletlen, hogy lecsapott a Fenerbahce, ugyanakkor az orosz sztárokhoz viszonyítva rutintalannak számít és emiatt nagy kérdés, hogy egy negyeddöntõben képes-e vezér szerepet betölteni.

wbasket.hu tipp: 5 pontos orosz gyõzelem

Csehország – Horvátország 20:30

Egy olyan párharc, ahol csak a horvátokon múlik, hogy ebbõl jó meccs lesz-e vagy a világbajnoki ezüstérmes átgázol aktuális ellenfelén. Szigorúan az egyéni képességeket, ha úgy tetszik a neveket nézve ég és föld a különbség a két gárda között. Igaz ugyanez volt a helyzet a spanyolok ellen is, aztán láttunk mi lett belõle. A horvátok egyetlen esélye, hogy megismétlik a spanyolok elleni teljesítményüket. Azaz kiválóan dobnak kívülrõl, három negyeden át 50%-on állt a triplamutatójuk és a hispánok ellen 24 pontot szerzõ Sandra Mandir ismét ihletett napot fog ki. A horvátok vasárnap az elsõ negyedben jó dobóteljesítményükkel és gyors játékukkal meglepték a spanyolokat és ezzel megteremtették a bravúr alapját.

A cseheké az EB talán legfelemásabb csapata. Nem sziporkáznak játékban, gyakorlatilag a mérkõzéseiket csak az a szeszesitalokkal jó kapcsolatot ápoló úriember élvezi, akit a lengyel televíziós rendezõnek hála lassan már családtagként köszöntünk. Ez Lubor Blazeket azonban a legkevésbé érdekli, fõleg amíg csoportgyõztesként jut a negyeddöntõbe a csapata. Sokkal komolyabb probléma a világbajnoki ezüstérmesnél az irányító poszt, ahol Hana Horakovát nem tudják pótolni. Nem akarunk kitartó olvasóinkban régi sebeket feltépni, de emlékezhetünk az oroszok elleni szombati mérkõzésre és Bortelová ámokfutására… A horvátok ellen egy ilyen gyengébb teljesítmény beleférhet, de a végsõ gyõzelem tekintetében ez a hiányosság igencsak rontja a csehek esélyeit.

A csehek másik gyengéje az lehet, hogy meccsenként a csapat pontjainak 45.6%-át az Elhotova-Vitecková duó szállítja. Ha egyikük, vagy mindketten beragadnak akkor igazából most nincs olyan erõ ebben a keretben, aki át tudná venni a szerepüket. Ez az oroszok ellen nagy különbségû vereséget eredményezett és megkockáztathatjuk, hogy a horvátok ellen sem férne bele a játékba. A nagy sztárok azonban attól nagy sztárok, hogy a legfontosabb meccseken hozzák magukat.

“Remekül” sikerült ez a beharangozó, mert minden rosszat leírtunk a cseh együttesrõl, miközben azért az európai mezõny egyik legjobbjáról beszélünk. Elhotováék védekezését például jól mutatja, hogy ellenük a csapatok átlagban az idei tornán 31.8%-al dobtak mezõnybõl. A spanyoloknak abban az 5 percben, amíg valóban mûködött a védekezésük, 7 pontos elõnyre sikerült szert tenni Stipe Bralic együttese ellen. Ha ezen a téren a csehek a szokott színvonalon teljesítenek, aligha látunk meglepetést.


wbasket.hu tipp:
15 pontos cseh gyõzelem

Hirdetés