Hirdetés
Archivum

Megkezdõdött a 2015-ös Amerika-bajnokság:

:

Hirdetés

Vasárnapról hétfõre virradóra négy mérkõzéssel megkezdõdött az Amerika-bajnokság a kanadai Edmontonban. Nagy meglepetést a nyitó nap nem hozott.

Az Amerika-bajnokságon a résztvevõ 10 nemzet válogatottját két csoportba sorsolták. A csoportok elsõ két helyezettje jut az elõdöntõbe, a harmadik helyezettek pedig az 5-6. helyért játszanak a hétvégén. A tornáról az aranyérmes szerez kvótát a 2016-os olimpiára, míg a 2-4. helyezett az olimpiai selejtezõn vehet részt. Miután a FIBA elnöksége megszavazta Brazília olimpiai kvótáját, így amennyiben a brazilok az elsõ négy hely valamelyikén végeznek, úgy minden fentebb leírt opció egy hellyel eltolódik.

A csoportok beosztása
A-csoport: Kanada, Chile, Kuba, Dominikai Köztársaság, Puerto Rico
B-csoport: Argentína, Brazília, Ecuador, Virgin-szigetek, Venezuela

Az A-csoportban a házigazda Kanada legerõsebb összeállításában a végsõ gyõzelem és ezzel együtt az olimpiai kvóta megszerzésének reményében vágott neki a tornának. Kanada ott folytatta szereplését, ahol pár héttel ezelõtt a Pánamerikai Játékokon abbahagyta. Meggyõzõ játékkal 94-57-re legyõzték Puerto Ricót. Minden nevezett játékosuk pályára lépett és szerzett is pontot. Ebben az ötösben Kuba volt a szünnapos, míg Chile 88-56-ra legyõzte a Dominikai Köztársaságot.

A B-csoport egy történelmi összecsapással vette kezdetét, hiszen Ecuador és a Virgin-szigetek válogatottja is elõször vesz részt a tornán. A mérkõzést 72-48 arányban Ecuador nyerte. Ebben az ötösben Argentína volt a szünnapos, míg Brazília a papírformának megfelelõen 86-71-re legyõzte Venezuelát.

Eredmények

A-csoport
Chile – Dominikai Köztársaság 88-56
Kanada – Puerto Rico 94-57

B-csoport
Ecuador – Virgin-szigetek 72-48
Brazília – Venezuela 86-71

Hirdetés