Hirdetés
Archivum

Megkezdõdött a 2019-es Universiade:

:

Hirdetés

Szerdán este Nápolyban a San Paolo Stadionban kezdetét vette a 2019-es Universiade. Látványos és nagyszabású mûsorral készültek az olasz szervezõk.

Fotó: universiade2019napoli.it

Fotó: universiade2019napoli.it

Elõvételben kedden minden jegy elkelt a 30. Nyári Universiade hivatalos megnyitójára. Labdajátékokban, köztük nõi kosárlabdában már szerdán tétmérkõzéseket rendeztek. Ugyanakkor hivatalosan ezzel a látványos ünnepséggel vette kezdetét az egyetemi sportolók világjátéka, mely a nyári olimpia után a legnagyobb multisport esemény. Nápolyban 112 nemzet 5971 sportolója méri össze az erejét 18 sportágban.

A megnyitó az ilyenkor megszokott mederben zajlott. A nemzeti küldöttségek bevonulása során megismerkedhettünk a fõszereplõkkel. A magyar zászlót Tóth Krisztián (judo) hozta be a stadionba. Hazánkat összesen 160 fõs küldöttség képviseli, közte a nõi kosárlabda válogatottunk.

A bevonulást a térség kulturális életének fontos momentumait felvonultató látványos program követte. A színpadkép középpontjában a Vezúv állt, mely a valóságban is Nápoly fölé magasodik.

A fáklyát ismert olasz sportolók hozták be. A váltó utolsó három tagja sorrendben Carlotta Ferlito tornász volt, a Napoli kapusa Alex Meret és végül a klub olasz válogatott csatára Lorenzo Insigne következett. Insigne egy jól irányzott szabadrúgással, égõ labdát szimbolizáló tûzgolyóval a Vezúv tetején gyújtotta meg a lángot, mely a következõ két hétben az Universiade szívét szimbolizálja.

Beszédet mondott a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnöke Oleg Matytsin, illetve Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elsõ embere. A sportvezetõ a beszédében hangsúlyozta: „Talán sokuknak ez az elsõ lépés a Tokióba vezetõ úton.” Ezt követõen pedig Sergio Mattarella Olaszország elnöke hivatalosan is megnyitottnak nyilvánította a játékokat.

A nagy fináléban Andrea Bocelli lépett a színpadra, aki többek között a fiával Matteo-val adott elõ egy duettet. A megnyitót pedig hagyományosan egy tûzijáték szerda. Igazi olaszos show-t láttunk, mely rendkívül látványos elemeket tartalmazott és maradandó élményt nyújtott mindenkinek.

Hirdetés