Hirdetés
Archivum

Megkezdõdött az átigazolási idõszak a WNBA-ben:

:

Hirdetés

Február 1. fontos dátum a tengerentúli nõi kosárlabdázás híveinek, hiszen megnyit az átigazolási piac a WNBA-ben. A csapatok innentõl kezdve szerzõdtethetnek játékosokat és ennek megfelelõen ahogy haladunk a tavasz elé, egyre jobban körvonalazódnak már a 2018-as szezon keretei.

A WNBA-ben, a többi tengerentúli profi ligához hasonlóan, szigorúan szabályozzák az átigazolási piacot. Megkülönböztetnek „unrestricted free agent” és „restricted free agent” státuszú játékosokat. Velük január 15-én kezdhették a tárgyalásokat a klubok, de csak február 1-jével írhatóak alá az új szerzõdések és innentõl lehet nyilvánosan kommunikálni az új igazolásokat. Az elõttünk álló egy hétben tele lesznek ezekkel a hírekkel a közösségi oldalak.

Nézzük meg röviden, hogy mit jelentenek a fenti megkülönböztetések. Az „unrestricted free agent” státuszú játékos teljesen szabadon igazolható, bármikor, bárkihez aláírhat. A „restricted free agent” bonyolultabb helyzet. Röviden azt jelenti: a játékos korábbi csapata dönthet úgy, hogy azt az ajánlatot, amit a korábbi sportolójuk kapott más klubtól, tartják és ugyanazokkal a feltételekkel teljesítik. Ebben az esetben a játékos köteles a régi csapatához aláírni.

A WNBA-ben a fentiek mellett megkülönböztetnek „reserved player” és „core player” státuszt. A „reserved player” olyan játékos, aki három vagy kevesebb szezont töltött a ligában és vele korábbi csapatának elsõdleges tárgyalási joga van. A „core player” játékosból egyet-egyet a klubok nevezhetnek meg. Õk lehetnek „unrestricted free agent” vagy „restricted free agent” státuszú játékosok, akivel így exkluzív tárgyalási joguk lesz.

Az Egyesült Államokban kifejezetten mozgalmas átigazolási idõszakra számítanak. Olyan sztárok szerepelnek a „restricted free agent” státuszban, mint Kayla McBride, Alyssa Thomas, Odyssey Sims vagy éppen Stefanie Dolson. Az „unrestricted free agent” státuszú játékosok között pedig Allie Quigley-t is megtaláljuk, akinek tavaly futott ki a szerzõdése a Chicago Sky alakulatával. Mellette többek között a Sopron légiósa Crystal Langhorne, Tina Charles, Alana Beard, Monique Currie, Candice Dupree, Jessica Breland, Rebekkah Brunson, Renee Montgomery és Karima Christmas-Kelly is ebbe a kategóriába tartozik.

A teljes lista megtalálható a WNBA hivatalos honlapjának átigazolási adatbázisában, mely IDE KATTINTVA érhetõ el.

Hirdetés