Hirdetés
Archivum

Megkezdte a felkészülést az olimpiára az amerikai válogatott:

:

Hirdetés

Los Angelesben a hétvégén Geno Auriemma irányításával a címvédõ Egyesült Államok válogatottja megkezdte a felkészülést a riói olimpiára.

Az amerikaiak már április végén kihirdették 12 fõs utazó keretüket, melyet Sue Bird (Seattle Storm), Tamika Catchings (Indiana Fever), Diana Taurasi (Phoenix Mercury), Seimone Augustus (Minnesota Lynx), Sylvia Fowles (Minnesota Lynx) Tina Charles (New York Liberty), Angel McCoughtry (Atlanta Dream), Maya Moore (Minnesota Lynx), Lindsay Whalen (Minnesota Lynx), Elena Delle Donne (Chicago Sky), Brittney Griner (Phoenix Mercury) és Breanna Stewart (Seattle Storm) alkot. A riói nõi kosárlabda tornát tekintve toronymagas favorit az Egyesült Államok válogatottja, így az elsõ edzést követõ sajtótájékoztatón Geno Auriemmát is elsõsorban arról faggatták a helyszínen dolgozó újságírók, hogy miként lehet a motivációt szinten tartani.

„Nem lesz semmilyen ünneplésben részünk, ha nem nyerünk aranyérmet. Ezzel mindenki tisztában van. Vannak olyan játékosok, akik már nyertek aranyérmet és bennük nagyon erõs az az érzés, hogy ezt újra át akarják élni. Emellett vannak hárman a keretben, akik elsõ aranyérmüket szeretnék megszerezni. Edzõi szempontból az én feladatom, hogy segítsem õket ennek elérésében. Nem hiszem, hogy az életem bármiben megváltozna még egy aranyéremtõl, de egy Brittney Griner, egy Elena Delle Donne vagy egy Breanna Stewart számára igen is nagy dolog lenne az elsõ olimpiai érem.” – fogalmazott Auriemma, akit arról is kérdeztek: hogyan kezeli azt a helyzetet, hogy várhatóan csak egy vagy kettõ igazán éles meccsre kell felkészülniük. Igaz, azokon el is veszíthetik az aranyat.

„Néha csak az esélytelenebbnek tartott válogatottak élvezik a tornát, az esélyeseknél pedig ott van az a tudat, hogy „remélem nem veszítek.” Mint connecticuti edzõ, az egyik dolog amit megtanultam, hogy ha esélyes vagy, úgyis kell játszanod, mint egy esélyes. Magabiztosnak kell lenni és tudatosítani a játékosokban, ha a legjobbunkat nyújtjuk, akkor nyerni fogunk, még ha az ellenfelünk is a legjobbját nyújtja.” – jelentette ki a legendás amerikai szakember.

A hosszú sajtóbeszélgetés alkalmával a Zika-vírus is szóba került. Ezzel kapcsolatban Tamika Catchings az egész csapat nevében elmondta, hogy az Egyesült Államok Kosárlabda Szövetségétõl (USA Basketball), illetve az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságától (USOC) megkapták a szükséges tájékoztatást. Maximálisan megbíznak ebben a két szervezetben és tudják, nem hoznák a sportolókat olyan helyzetbe, hogy kockáztassák az egészségüket.

Rió azért is speciális helyszín az amerikaiaknak, hiszen 10 évvel ezelõtt itt szenvedték el az elmúlt két évtized legfájóbb vereségét. A 2006-os Világbajnokság elõdöntõjében az oroszoktól kaptak ki és csak bronzérmesek lettek akkor. Seimone Augustus tagja volt annak a keretnek és némi iróniával megjegyezte, hogy nyolc évet légióskodott azóta Oroszországban és rendszeresen felemlegetik neki orosz társai, hogy akkor meg tudták verni õket. Hozzátette, hogy ezt az élményt ezúttal senkinek sem szeretnék megadni.

Hirdetés