Hirdetés
Archivum

Meglepetés negyeddöntõk:

:

Hirdetés

Ami a teniszben a US OPEN alkalmával a két férfi elõdöntõt és a nõi döntõt kínáló szuper szombat, az a nõi kosárlabda VB-n a szuper péntek, amikor egy napon, egymás után bonyolítják le a négy negyeddöntõt. A négy mérkõzés papírformának megfelelõen nem ígért eget rengetõen nagy csatákat, ehhez képest sportágtörténeti meccseket láthattunk. A fehéroroszok esélyt sem hagytak az oroszoknak, a csehek végig uralva a meccset verték a címvédõ Ausztráliát, míg a fiatal és két alapemberét nélkülözõ francia válogatott ellen a spanyolok csak hosszabbítás után tudtak gyõzni. Az egyetlen sima meccs az USA-Dél Korea volt, ahol az amerikaiak könnyedén gyõztek.
 

A negyeddöntõk sora a Fehéroroszország-Oroszország mérkõzéssel indult 13 órakor. A találkozó elõtt a fehéroroszoknak nem sok esélyt adtak a szakemberek, ami nem is csoda. Leucsankáék úgy jutottak a negyeddöntõbe, hogy hozták a kötelezõket, miközben a komoly csapatoktól (Franciaország, USA, Ausztrália) sima vereségeket szenvedtek. Ehhez képest pénteken úgy verték az oroszokat, hogy esélyt sem adtak nekik. 12 perc játék után 27-11-re léptek el Laucsankáék. A legutóbbi VB ezüstérmesénél rengeteget hibáztak a klasszisok, úgy tûnt, hogy elfogyott az ötlet és bár szentségtörés leírni, de mintha fejben már az elõdöntõre készültek volna.

Persze 12 rossz percbõl nem lehet kiindulni, de egy félidõbõl már igen. A szünetben pedig 9 ponttal, 36-27-re mentek a fehéroroszok. Hammonéknak az egész második negyedben 3 jó percük volt, akkor 6 pontra megközelítették riválisukat, de ez a lendület már a pihenõig nem tartott ki. A harmadik negyed elején újra Szokolovszkij mester tanítványai remekeltek és 36-32-nél helyreálló papírformáról kezdtünk beszélgetni. Ezt követõen azonban érthetetlenül megtorpantak Sztyepanováék és ha az összképet nézzük innen már esélyük sem volt. A harmadik szakasz végére 50-35-re vezetett Anatolij Bujalszkij hölgykoszorúja. A negyedik periódus elejét még megnyomták az oroszok, de a tisztes vereséghez ez kevés volt. A vége 70-53 lett. A gyõztes csapatból négyen is 10 pont fölé jutottak, közülük Dureika volt a legeredményesebb 15 pontjával. Az oroszok teljesítményét csapatszinten érdekes elemezni, 26.8%-al dobták a duplákat, 33.3%-al a triplákat és közben 19 labdát adtak el.

A nap második mérkõzésén az Egyesült Államok simán verte Dél-Koreát. A találkozón egy negyed után 28-11-re vezettek az amerikaiak, majd a félidõben már 48-22-re. A harmadik negyedben 50 pont fölé nõtt a különbség, hogy a vége 106-44 legyen. Geno Auriemma csapatánál a statisztika böngészése érdekesebb volt, mint maga az összecsapás. Az amerikaiaktól ezúttal is mindenki pályára lépett, hatan jutottak 10 pont fölé és Angel McCoughtry volt a legeredményesebb 17 pontjával. Érdemes kiemelni Candice Dupree-t, aki 12 egységig jutott és mellette leszedett 16 lepattanót. A legnagyobb favorit dobóformája is rendben van, 60.6%-al dobálták a duplákat, igaz 11 triplakísérletükbõl csak 4 volt eredményes.

A harmadik negyeddöntõn léptek pályára a házigazdák, így az addig viszonylag hangulattalan összecsapások után végre megtelt élettel a csarnok. Az igen drága helyeket leszámítva a hazai szurkolók megtöltötték az impozáns létesítményt. A nõi kosárlabda viszonylatában szép számú szurkolósereg nagy meglepetésnek lehetett szemtanúja, a hazai kedvencek ugyanis kiütötték a címvédõt. Már az elsõ félidõ sem volt átlagos, az elsõ negyed után 3 ponttal az ausztrálok, a szünetben 3 ponttal a csehek mentek. A torna korábbi szakaszában semmi jel nem utalt rá, hogy egyáltalán megszorongathatják Blazek mester tanítványai az opálokat. A cseheknél a hazai pálya adta lelki erõ mellett a pontos távoli dobások és a megalkuvást nem tûrõ védekezés alapozta meg a jó eredményt. A hazaiak csak amiatt bosszankodhattak, hogy finoman szólva sem kaptak rossz fújást Jacksonék és 20 perc játék után Vecerová, illetve Burgrová is 3-3 személyi hibával állt.

A harmadik szakasz elején fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a vendéglátók elléptek 8 ponttal, de elõnyüket nem tudták megõrizni. A negyedik periódus 51-52-es hazai vezetésrõl indult. Külsõ szemlélõként a fáradság jeleit lehetett felfedezni Horakováékon, de õk erre gyorsan rácáfoltak. 3 perc alatt 53-63-as, azaz 10 pontos elõnyre tettek szert. Ez a jelentõs különbség már nem is csökkent a végjátékban, így korszakos meglepetésre Csehország kiverte a címvédõt és a hazai rendezésû világbajnokságán elõdöntõt játszhat Fehéroroszországgal. A gyõztes csapatból a 27 pontig jutó Vitecková és a 21 pontos Horaková emelkedett ki. Az ausztráloknál a vereség oka Penny Taylor és Lauren Jackson gyengélkedésében keresendõ. A sztárcenter például a harmadik negyedben szerezte elsõ pontjait, úgy, hogy a duplákat 22.2%-al dobálta. Taylor 15 mezõnykísérletébõl csak 2 ment be. Az opáloknál egyedül a fiatal Cambage érett játékát (22 pont, 10 lepattanó) érdemes kiemelni.

A nap végére maradt az európai csúcsrangadó, a Franciaország-Spanyolország összecsapás. Nehéz feladat összefoglalni a mérkõzést, mert az biztos, hogy ilyet ritkán látni. Érdemes onnan kezdeni, hogy a franciák 19-re laptok húztak és ez nem jött be. A két nagy klasszist, Grudát és Emilie Gomist, nélkülözõ gallok egy hihetetlen kemény és nagy mentális ráfordítást igénylõ csapatvédekezéssel akarták megakadályozni a hispán rohamokat. Ez sikerült is, a 26-22-es (!) félidõ után a harmadik szakaszban már 12 ponttal is vezettek.

A negyedik negyed felénél, 58-49-nél úgy tûnt, hogy a tavalyi EB gyõzelem után egy valamivel gyengébb válogatottat Pierre Vincent VB elõdöntõbe vezet. 5 perc sem lehetett vissza a rendes játékidõbõl, amikor hirtelen elfogytak a gallok, nem is a lábak, hanem inkábba fejek fáradtak el. Labdaeladások és egy nagyon buta végjáték után 7 másodperccel a lefújás elõtt Valdemoro vezetésével a spanyolok az egyenlítésért támadhattak. A lefújás pillanatában Valdemoro egy betörés után ziccert értékesített, így 65-65-rõl jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban a franciák már csak futottak az eredmény után és a végén 71-74-re nyertek a spanyolok. A mezõnybõl 29.9%-al dobáló gyõztes csapatból a 43 percet játszó és ez alatt 28 pontot szerzõ Amaya Valdemoro-t kell kiemelni.

A franciáknak egy esélyük volt, az a játék amit nyújtottak, ha 2-3 perccel tovább bírják, akkor szombaton este az Egyesült Államokkal elõdöntõznének, de nem bírták. Ennek ellenére a gallok minden dicséretet megérdemelnek, az idei VB egyik legkomolyabb és legnagyobb védekezését õk nyújtották.

Eredmények
Csehország–Ausztrália 79–68 (15–18, 20–14, 17–19, 27–17)
Fehéroroszország–Oroszország 70–53 (23–11, 13–16, 14–8, 20–18)
Egyesült Államok–Dél-Korea 106–44 (28–11, 20–11, 35–7, 23–15)
Franciaország–Spanyolország 71–74 (16–14, 10–8, 26–21, 13–22, 6–9) – h. u.

Az elõdöntõk
Csehország–Fehéroroszország 18:30
Spanyolország–Egyesült Államok 20:45

Hirdetés