Hirdetés
USA

Meglett a várt dráma, óriási csatában verte az Iowa a UConn-t

UConn Huskies - Iowa Hawkeyes 69-71 (19-14, 13-12, 19-25, 18-20)

NCAA Women's Championship - Final Four
Cleveland, OH - Rocket Mortgage FieldHouse

UConn Huskies: Arnold 14/3, Edwards 17/3, Bueckers 17/9,Muhl 9/9, Shade 5/3. Csere: Brady.

Iowa Hawkeyes: Affolter 8/3, Martin 11/3, Clark 21/9, Marshall 5/3, Stuelke 23. Csere: Feuerbach 3/3, Gyamfi, O'Grady.

Fotó: NCAA

Hirdetés

A clevelandi egyetemi Final Four második elődöntőjében az Iowa 71-69-ra múlta felül a UConn-t. Ez azt jelenti, hogy vasárnap magyar idő szerint 21 órától South Carolina – Iowa finálét rendeznek az NCAA Divízió I-es női kosárlabda bajnokságában.

Óriási felhajtás előzte meg a találkozót. Minden Caitlin Clark és Paige Bueckers nevétől volt hangos. Ezen generáció két meghatározó egyénisége utoljára csapott össze egyetemi szinten. A UConn kezdett jobban és kemény védekezéssel igencsak zavarba hozta az Iowát és nem utolsó sorban Caitlin Clarkot. Nika Muhl volt a főszereplő az első negyedben. Elképesztő védőmunkát mutatott be Clarkon, ráadásul támadásban is extrát hozott. Amikor a második triplája célt ért, 19-11-nél már 8 pont választotta el a feleket. Az utolsó perchez érve az Iowa is triplát értékesített, de 10 perc után így is 19-14-re ment a UConn. A második szakaszban szintén a UConn akarata érvényesült. Nem telt öt perc és amikor Paige Bueckers hármasa célt ért, 28-16-nál kétszámjegyűre nőtt a differencia.

Fotó: NCAA

A UConn védőmunkáját dicséri, hogy az első félidőben 12 eladott labdába kényszerítették az Iowát, akik a félidő hajrájában kezdtek életjelet mutatni. Caitlin Clark lépett fel, értékesített egy remek duplát és egy szemfüles gólpasszt is kiosztott. 30-26-nál már csak négy pont választotta el a feleket. Végül azonban Paige Bueckers duplája zárta a félidőt. Azt a félidőt, melyet a UConn 41%-os mezőnymutatóval és 11 szerzett labdával hozott. Az Iowánál 21.4%-os mezőnymutatót láthattunk a statisztikán. Clark például nem értékesített triplát. A harmadik negyed elején nem kellett két percet várni és megszületett az első hármasa. Ekkor már csak 2 pont választotta el a csapatokat. Ezt a minimális előnyét azonban sokáig tartotta a UConn.

Fotó: NCAA

Az Iowa a harmadik negyed hajrában 47-45-nél vezetett először. Az utolsó 10 percnek végül 51-51-ről vágtunk neki. Faultgondok és a szűkös rotáció (mindössze hat játékossal számolhatott Geno Auriemma) felemésztette a UConn erőforrásait. Caitlin Clark 7 gyors ponttal kezdett, amivel 60-55-re megugrott csapata. Úgy nézett ki, hogy az Iowa végig is viszi a megszerzett előnyét. Árulkodó adat volt, hogy a második negyedben 15 percig nem adtak el egyetlen labdát sem.

Fotó: NCAA

Az utolsó öt percbe 66-57-ről érkeztünk. Geno Auriemma gárdája nem adta fel, az utolsó erőtartalékait mozgósítva keményített védekezésén. Ismét jöttek a szerzett labdák és az Iowa újra elbizonytalanodott. 49 másodperc volt vissza, amikor Nika Muhl triplájával 70-69-re jött fel a UConn. Időkérés után az Iowa igyekezett annyira lepörgetni az órát, amennyire csak lehetett. Pontot nem szereztek ezen akcióból. Eladott labda lett a vége, így támadhatott a győzelemért a UConn. A játékvezetők viszont másként gondolták. Véleményes fújással Aaliyah Edwards-nál szabálytalan elzárást ítéltek, elvették a labdát a UConn-tól. Az utolsó négy másodpercet pedig Caitlin Clark elképesztő rutinnal menedzselte le, így az Iowa 71-69-es sikerrel bejutott a fináléba.

Fotó: NCAA

Hirdetés