Hirdetés
Archivum

Megszorongattuk a törököket:

:

Hirdetés

Három negyeden át méltó ellenfele volt a magyar válogatott a jobb játékerõt képviselõ török együttesnek. Székely Norbert tanítványai Horti Dóra klasszis teljesítményének köszönhetõen mindössze 62-54-es vereséget szenvedtek a selejtezõcsoportunk legerõsebb csapatától.

A leginkább rettegett fellépés várt a magyar együttesre, a csapatnak a korábbi években biztos EB résztvevõnek számító, rutinos játékosok hadát soraiban tudó török válogatott otthonában kellett bizonyítania. Sajnos a bizonyításnál többre, egy gyõzelemre lett volna szükség, hogy teljesen nyílttá tegyük a csoportunkat.

Úgy is indult a találkozó, hogy ebbõl még bravúr is lehet. Bár Siyahdemir triplája után a hazaiak szereztek vezetést. Hamar fordítottunk, 6 perc játék után Nagy-Bujdosó triplájával, 9-11-nél már magyar elõnyt jegyezhettünk fel. Az elõny pedig a kisszünetre is megmaradt, sõt nõtt is, Fûrész Dia duplája és két sikeres büntetõje után 14-19-es vendég vezetés mellett vonultak pihenõre az együttesek. A török kispadon az elsõ 10 perc után szinte tapintható volt a feszültség, alaposan megleptük a hazaiakat, akikrõl azért el kell mondani, hogy önmagukhoz képest sokat hibáztak. A pontatlan dobások mellett rengeteg labda eladást és kifejezetten rossz megoldásokat láthattunk tõlük.

A második negyed elején sajnos úgy tûnt, hogy példát vettünk a törökökrõl. Magyar részrõl is sok volt a labda eladás és a rossz dobás, így a hatalmas küzdelemben kiharcolt elõny hamar el is fogyott. 23 – 22-nél már a törökök vezettek. Ezt követõen fej-fej mellett haladtak az együttesek. Talán a kezdeményezés már a hazaiak kezében csücsült, de Horti és Fegyverneky játékának köszönhetõen teljesen meccsben maradt a magyar válogatott. A pontszegény és nem túl magas színvonalú játékrész büntetõkkel zárult, Horti és Yigit találatai után 30-30-ról mentek a hölgyek a pihenõre.

Ez is azon tipikus mérkõzések táborát erõsítette, ahol a harmadik negyed elsõ perceinek hatványozott jelentõsége volt. Amennyiben ekkor elengedjük ellenfelünket, akkor a mérkõzést is elbukjuk. Ezzel tisztában voltak a lányok is, hõsiesen tartottuk az állásainkat, de látszódott, hogy Hortin és Fegyvernekyn kívül senkiben sincs pont és klasszis teljesítmény ezen a délutánon. Az EuroLigában edzõdött játékosaink mellett Czank Tímea teljesítménye dicsérhetõ még, az ifjú hölgytõl érett játékot és kulcsfontosságú pontokat láthatott a konyai publikum. Czank triplája után 37 – 39-nél még a harmadik negyedben is vezettünk. Ezt követõen azonban a mérkõzés kicsúszott a kezünkbõl. A negyedik negyednek már 43-41-es hazai vezetéssel vágtak neki a csapatok.

A negyedik periódus elején Tuncluer két triplája el is döntötte az összecsapást. Ekkor 49-41-re elmentek a törökök. Bár a folytatásban Krivacsevics és Horti pontjaival kétszer is visszajöttünk három pontra, reális gyõzelmi esélyünk már nem volt. Tuncluer és Vardarli sorsdöntõ találataival kivégzett minket, ráadásul az utolsó percre Fegyverneky Zsófi kipontozódott a magyar csapat pedig 62-54-re kikapott.

Nagy meglepetést nem okoztak a csapatok, a töröknél a nagy nevek hozták a szempontjukból kötelezõ gyõzelmet. A 18 pontos Esmeral Tuncluer és a 9 egységig jutó Vardarli húzta a hazaiak szekerét, akiknél még az is belefért, hogy Yilmaz kevesebbet mutasson. Nálunk a Horti, Fegyverneky, Krivacsevics trió mellé csak Czank tudott felnõni. A kis különbségû vereséghez Horti extrája és a helyenként remekül összeálló védekezésünk kellett.

A magyar csapat helytállt a törökök otthonában, ebbõl erõt meríthetünk ugyan, de sajnos ez a tényen nem változtat, egy gyõzelemmel és három vereséggel várjuk a folytatást. A válogatott a következõ fordulóban szünnapos lesz, következõ fellépésünkre augusztus 17-én Montenegró ellen kerül sor.

A csoport másik mérkõzésén Montenegró 55–94 arányban kiütötte Finnországot.

Eredmény

Törökország–Magyarország 62–54 (14–19, 16–11, 13–11, 19–13)
 

Törökország: Dogan, Vardarli 9, Sijahdemir 6/6, Bilge 6, Gezer 2 Csere: Jigit 4, Yilmaz 8, Tüncluer 18/12, Japar 1, Saylar 2, Canitez 6
Magyarország: Fegyverneky 6, Szlimák, Nagy-Bujdosó 7/3, Krivacsevics 4, Horti 20, Csere: Fûrész D. 6, Czank 6/3, Varga Zs. 2, Török 3/3

Hirdetés