Hirdetés
USA

Megszületett a megállapodás a WNBA és a játékosok szakszervezete között:

:

Hirdetés

A Good Morning America műsorában kedden Cathy Engelbert, a WNBA komiszárja és Nneka Ogwumike, a WNBA játékosokat képviselő szakszervezet vezetője bejelentette, hogy megállapodtak a felek az új kollektív-szerződésről.

A következő nyolc évre vonatkozó kollektív-szerződés sok vitást kérdést rendez. Növekedni fognak a bérek és kiegészítő juttatások. A beszélgetés során Cathy Engelbert utalást tett rá, hogy a topjátékosok maximum elérhető jövedelme akár a háromszorosára is emelkedhet és átlépheti az 500000 dollárt mindent összeadva. Az újonctól a veterán szerződéssel rendelkező sportolókig mindenki felé emelkedni fognak a juttatások, ezek átlaga 130000 dollár lesz.

Jelentős előrelépés történt a játékosok mindennapjait megkönnyítő támogatások tekintetében. Kedvezőbb feltételekkel biztosít a liga szülési szabadságot és gyermekgondozási támogatásokat is ad. Javulnak az utazási feltételek. Ez azt jelenti, hogy a jövőben minden csapat minimum “Premium Economy” osztályon fog utazni a mérkőzésekre és minden játékosnak önálló szállodai szobát fognak biztosítani. Az  édesanyák, akik a gyermekükkel utaznak, két hálószobás szobában fognak lakni. Emellett a liga vállalta, hogy a versenynaptár kialakításakor figyelembe veszik a játékos-szakszervezet javaslatait és a korábbiaknál sokkal humánusabb terhelést kapnak a csapatok.

Javítják edzéslehetőségeket, amelyek a holtszezonban is elérhetőek lesznek és a regenerálódásban (fizikális, illetve mentális kérdésekben) is kérhetnek segítséget a sportolók egész évben. Megállapodtak egy életpályamodell biztosításában. Ez azt jelenti, hogy a liga támogatni fogja a játékosok boldogulását a munkaerő piacon képzésekkel, a WNBA partner-vállalatainál pedig gyakornoki programokkal.

Változnak a szerződési feltételek az “unrestricted free agent” státuszt tekintve. Hamarabb kezdhetik meg a tárgyalásokat a játékosok és nagyobb mozgásterük lesz. Jelenleg a klubok “core player” státusszal négy játékost láncolhatnak magukhoz. Ez 2021-re háromra, 2022-re pedig kettőre csökken. Leegyszerűsítve a változások azt jelentik, hogy nyitottabb lesz a piac és a sportolók sokkal inkább érvényesíthetik akaratukat.  Ezen felül a liga elkötelezett a marketing lehetőségek bővítése tekintetében. A holtszezonban 1,6 millió dollárt terveznek elkölteni, amivel erősíthetik a liga megjelenését akkor is, amikor nincsenek mérkőzések és a bevételekből nagyobb szeletet fognak kapni a játékosok.

Cathy Engelbert úttörőnek nevezte a megállapodást, mely egy új fejezetet nyithat az egész női profi sportot tekintve.

Hirdetés