Hirdetés
Magyarország

Megtartotta délelőtti edzését Isztambulban a Sopron Basket:

:

Hirdetés

Szerdán 17 óra 30 perctől a Fenerbahce vendége lesz a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga 9. fordulójában. A magyar bajnok már túl Isztambulban a délelőtti edzésén – adta hírül a klub Facebook oldala.

Beharangozó

Szerdán magyar idő szerint 17 óra 30 perctől a Fenerbahce otthonában lép pályára a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga 9. fordulójában.

A nemzeti bajnokságok többsége nem tartott pihenőt, de az Euroliga igen, így a december 18-ra és 19-re kiírt forduló után tér vissza a mindennapjainkba a sorozat. Mivel a Sopron és a Fener végig játékban volt, így összességében attól nem kell tartani, hogy bármelyik csapat is ritmusát veszítette volna az Euroliga szünete alatt. Fontos rögzíteni, hogy az elmúlt hetekben mindkét oldalon történtek változások. Sopronba Candice Dupree tért vissza, míg a Fener-től távozott Anna Cruz.

A két csapat rivalizálása nagy múltra tekint vissza, hiszen immár 21. alkalommal találkoznak. Számtalan emlékezetes csatát vívtak a felek és ezekhez az októberi soproni csata is felnőtt. Ezt óriási küzdelemben 62-60-ra nyerte a magyar bajnok. A második negyedben a törökök mentek 10 ponttal, a harmadikban a Sopron 12-vel. Végül azonban egylabdás végjáték döntött. A 9 szerzett labda és a törökök eladott labdái után elért 19 pont bizonyult döntőnek. A jó védekezésre ugyanis nem tudtak válaszolni a vendégek. Akkor még nem volt tagja a Fener keretének Laura Nicholls, aki a válogatott szünetben csatlakozott. A törökök jelenleg 6 győzelemmel és 2 vereséggel vezetik a csoportot.

A Sopron a szünet előtt a Lattes Montpellier-vel szemben maradt alul. Gáspár Dávid együttese mindent kiadott magából és jó meccset hozott, de – különösen Tina Jovanovic félidei kiválása után – a második félidőre több opciójuk, frissebb játékosaik maradtak a vendégeknek és ez döntő pillanatokban meghatározónak bizonyult. Azóta Dupree érkezése mellett Jelena Brooks is felépült. Múlt héten féltettük a Sopront a hat nap alatt megvívott három találkozótól. Ilyenkor teljesen természetes, hogy néha visszaesik a koncentráció és elkerülhetetlenek kisebb hullámvölgyek, mint a TF elleni első félidő, de a csapat erejét mutatja a három siker.

Oldalakon keresztül lehetne gyűjteni a statisztikai mutatókat, de az összesített VAL a legárulkodóbb. A Csata ellen 143-as, a TF ellen 161-es lett ez az érték. A Csata legyőzésekor 66-ból 37, a TF felett aratott siker alkalmából 62-ből 41 mezőnykísérlet sikeres lett. Előbb 30, majd 31 gólpasszt rögzíthettünk.Látható, hogy milyen mértékben bővültek a lehetőségek előre játékban azzal, ha mindenki bevethető. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Csata ellen az isztambuli mérkőzés sérülés miatt kihagyó Czukor Dalmától jöttek pluszok 9 ponttal, 2 gólpasszal. A TF legyőzésekor Dubei Debóra jutott 16 egységig. A védekezésbeli maximális koncentráció mellett ezzel sokáig lehet jutni.

A Fenerbahce nagyon jól élt azzal eddig, hogy a B-csoportban hatalmas körbeverés alakult ki. A soproni túra mellett a Lattes Montpellier csarnokában hagyták el vesztesen a pályát, mindenki mást legyőztek. Komoly lépéselőnyben vannak. Sokszor elhangzott, hogy Victor Lapena érkezése és a sportigazgató csere valóban felrázta egy kicsit – a szakmai értelemben – fáradni látszó rendszert a török sztárcsapatnál. Nagy kérdés, hogy Anna Cruz távozása mennyiben befolyásolja a játékot és milyen erősítési opcióik lesznek a szezon második felére. A törökök azért is hajtanak a csoportelsősségre, hogy elkerüljék a negyeddöntőben a Jekatyerinburg, USK Praha kettőst és ne essenek ki sorozatban harmadik évben a szezon ezen szakában.

Nem indult jól az év a Fener-nek. A bajnokságban alulmaradtak az Elazig otthonában. Náluk Alina Iagupova (21.3 pont, 6.4 lepattanó, 4.5 gólpassz átlag az Euroligában) és Cecilia Zandalasini (15 pontos átlag nemzetközi szinten) domináltak eddig támadásban. Mellettük azonban rendre jött extra, akár Williams, Stokes kettősétől, akár a török válogatottaktól, elsősorban Cakir-tól és Canitez-től. Az Elazig csarnokában a hétvégén ezek elmaradtak. A Sopronnak is az kínálhat esélyt, hogy a domináns zsenik mellett a többieket minél jobban sikerüljön kivenni. Ősszel egyébként Iagupovát is ki tudták kapcsolni a mieink. Toronymagasan a leggyengébb meccsét hozta 4/11-es mezőnymutatóval és 7 eladott labdával. Nagy feladat előtt áll a magyar bajnok, a múlt heti három meccs tapasztalata azonban előremutató.

Ajánló:

Fegyverneky Zsófia várakozásai a Sopron isztambuli meccse előtt

A Sopron Basket beharangozója a Fenerbahce elleni mérkőzéshez

Hirdetés