Hirdetés
Archivum

Megtartották a 2018-as nõi kosárlabda Világbajnokság sorsolását:

:

Hirdetés

Kedd délután Tenerifén, San Cristóbal de La Laguna városában az impozáns Teatro Leal nagytermében megtartották a 2018-as nõi kosárlabda Világbajnokság csoportjainak sorsolását.

Fotó: FIBA

A résztvevõ 16 válogatottat négy kalapból sorsolták. A kalapokat a Világranglista állása és olyan sportszakmai szempontok alapján alakították ki, hogy azokból négy hasonló erõsségû csoportot lehessen sorsolni. Ahogy az alábbi beosztáson látható, ezt a cél nagyjából sikerült elérni.

A 2018-as nõi kosárlabda Világbajnokság csoportjai:
A-csoport: Dél-Korea, Görögország, Kanada, Franciaország
B-csoport: Ausztrália, Törökország, Argentína, Nigéria
C-csoport: Japán, Puerto Rico, Belgium, Spanyolország
D-csoport: Lettország, USA, Szenegál, Kína

A csoportok sorsolását közel egy órás program kísérte. Egy ilyen rendezvény formai keretei kötöttek, így a szervezõknek kevés mozgásterük van. Ezúttal sem láthattuk sok újdonságot. A 35 percre nyúló beszédek sorát Jorge Garbajosa a Spanyol Kosárlabda Szövetség (FEB) elnöke kezdte.

A sikeres sportolóból lett sportvezetõ bevezetõjében úgy fogalmazott: nagy nap ez a spanyol kosárlabda számára, nem csak a sorsolás napja, de a hivatalos visszaszámlálás kezdete is. A spanyol szövetség korábbi rendezvényeinek tapasztalataira építve bizakodva várják szervezõi oldalról rendezvényt – tette hozzá Garbajosa, aki a helyszínen felsorakozott tenerifei politikusokat is hosszasan méltatta.

Tenerifének különleges kapcsolata van a kosárlabdával, de most a kosárlabda adhat sokat a szigetnek. Garbajosa szerint ugyanis segíthet népszerûsíteni ezt a turisztikai desztinációt a nõi kosárlabda világbajnokság. „Minden adott ahhoz, hogy szakmai, gazdasági és társadalmai oldalról is sikeres rendezvényünk legyen!” – jelentette ki a spanyol kosárlabda jelenlegi elsõ embere.

Megszokottnál több politikusi beszédet hozott a sorsolás. Ez valahol érthetõ, hiszen Tenerife régóta lobbizik Madridban azért, hogy egy nagy érdeklõdésre számot tartó sportrendezvényt kapjon. Alberto Díaz Domínguez, a sorsolásnak és a Világbajnokság küzdelmeinek részben otthont adó San Cristóbal de La Laguna polgármestere elmondta: közel 100 sportpályával rendelkeznek. Meghatározó Tenerife életének a sport, az állandó lakosság fele áll valamilyen kapcsolatban sportklubokkal.

A csoportok sorsolásánál korábbi klasszisok mûködtek közre. Elõbb Margarita “Wonny” Geuer és az olasz Catarina Pollini az „A” és a „B” jelû négyes tagjait húzta ki, majd utánuk a Teneriférõl származó Nieves Anula és Elisa Aguilar érkezett a színpadra. A sorsolást egy kis ízelítõ zárta a helyi karneváli hangulatból.

Összességében elmondható, hogy a spanyol kosaras rendezvények alkalmával megszokott profi eseményt hozták össze a sorsolásra, mely remekül szolgálta a szeptember 22. és 30. közötti Világbajnokság felvezetését.

Lebonyolítás, tervezett menetrend

Hirdetés