Hirdetés
Magyarország

Megtartották a 2023-as Európa-bajnokság sorsolását – villámértékelés Székely Norberttel:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Szerdán a késő délutáni órákban rendezték Ljubljanában a 2023-as szlovén-izraeli közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását. Mint ismert, a magyar válogatott ellenfelei Törökország, Szlovákia és a címvédő Szerbia lesznek a csoportkörben. A mieink Ljubljanában vívják a mérkőzéseiket a június 15. és 25. között megrendezésre kerülő seregszemlén.

„Hangsúlyozni kell, hogy ez csak egy sorsolás volt. Semmi másról nincsen szó, mint hivatalosan is megismerhettük a csoportunkat. Természetesen ez egy nagyon fontos állomás, ahogy az is, hogy eldőlt: Ljubljanában leszünk, ahol sok magyar szurkoló tudja a helyszínen biztatni a válogatottat. Összességében a sorsolás ismeretében úgy vélem: gondolkozhatunk abban, hogy miként jussunk tovább ebből a négyesből.” – fogalmazott lapunknak Székely Norbert szövetségi kapitány, aki a riválisokat így mutatta be:

A szerbeket jól ismerjük, több játékosuk szerepelt Magyarországon. Az elmúlt években a legmagasabbra törtek és szerintem most is reális esélyük van legalább a négybe jutásra. Rendkívül jó csapat, viszont a 2021-es aranyérmes keretükhöz képest Sonja Petrovic és Jelena Brooks nélkül folytatják. Miért ne próbálnánk meg egy jó meccset játszani velük? Ettől függetlenül ők esélyesebbek jelen pillanatban, mint mi. A török válogatottal négy éve is egy csoportban voltunk. Rendkívül fizikális csapat, átépülőben van és általában nagyon jó amerikai játékossal kiegészülve készülnek a nagy tornákra. Esetükben tehát nem csak a török kosárlabdára, hanem amerikai játékos szerepére is felhívnám a figyelmet. Nehéz, de nem verhetetlen ellenfelek. A szlovákok közel vannak hozzánk, az előző selejtezőben – a 2019-2021-es ciklusban – játszottunk velük legutóbb. Masszív, hajtós csapat, amelyikre nagyon oda kell majd figyelnünk, de ott is abszolút látok nyerési esélyeket.

– összegzett a szövetségi kapitány.

Az Európa-bajnokság lebonyolítása nem változott az elmúlt három kiíráshoz képest. A csoportok első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak. A másodikak és a harmadikak keresztbe játszanak a legjobb nyolc közé kerülésért. A keresztágunk a C-csoport, ahol Franciaország, Szlovénia, Nagy-Britannia és Németország szerepel.

„A legkevésbé a keresztággal kell foglalkoznunk jelen pillanatban. A fókusz elsősorban azon van, hogy próbáljunk meg minden mérkőzésen jól teljesíteni és meccseket nyerni ahhoz, hogy utána lehessen miről beszélni a továbbjutás tekintetében.” – hangsúlyozta Székely Norbert, majd a torna céljaival kapcsolatban hozzátette:

„Tűzzük ki azt a célt, ami az utolsó selejtező-ablak sajtótájékoztatóján is elhangzott Szalay Ferenc elnök úrtól, hogy legyünk ott az első hatban és harcoljuk ki a lehetőséget, hogy az olimpiai selejtezőn megmérettethessük magunkat.”

A magyar válogatott május 1-én kezdi a felkészülést a kontinenstornára. A felkészülési találkozók még egyeztetést alatt állnak. Jelen pillanatban június 9-10-re a spanyolokkal van lekötött mérkőzése válogatottunknak. Ahogy azt az Európa-bajnokság selejtezőjét összefoglaló riportunkban is kiemeltük: ez óriási szakmai elismerés, hiszen a spanyolok kifejezetten a mieinkkel szerettek volna mérkőzni.

Hirdetés