Hirdetés
Nagyvilág

Megvalósul a teljes egyenlőség a 2024-es párizsi olimpián:

:

Hirdetés

Hétfőn véglegessé vált a 2024-es párizsi olimpia programja. A női sport szempontjából rendkívül fontos döntés született. A résztvevők számát tekintve megvalósul a teljes egyenlőség, azaz azonos számú női és férfi sportoló vehet részt az eseményen.

Az olimpiák történetében először beszélhetünk ilyen tekintetben egyenlőségről. A tokiói olimpián a sportolói helyeket tekintve 48.8%-os a nők aránya, 2016-ban Rióban pedig 45.5%-os volt. Párizsban 10500 sportoló méri össze az erejét 329 versenyszámban. A sportolói helyeket és a versenyszámokat nézve is láthatunk kisebb csökkentést, miután a párizsi tervek elkészítésénél a játékok hosszú távú fenntarthatósága volt a fő szempont.

Az olimpiai programot tekintve nagy meglepetés az előzetes hírekhez képest nincs. A női kosárlabdában semmi változás nem történt. Az 5:5 szakágban 12 csapatos torna lesz, míg a 3×3-as kosárlabdában nyolc válogatott mérheti össze az erejét.

A NOB végrehajtó testületének hétfői döntése szerint a hullámlovaglás, a gördeszka és a falmászás mellett új sportágként a bréktánc is bekerült a 2024-es versenyprogramba.

A párizsi szervezőbizottság tavaly javasolta a négy sportág felvételét. A hullámlovaglás, a falmászás és a gördeszka a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián is szerepel majd, negyedikként a japán házigazdák kívánságára a karatét illesztették be a műsorba. A francia szervezők közölték, a négy sportág bevonásával egy új, fiatal közönségréteg számára szeretnék vonzóvá tenni az olimpiai játékokat. Ezért is adnak egyre nagyobb teret a városi sport koncepciójának, mert – a NOB megfogalmazása szerint – ezek a sportágak befogadóak, vonzóak és a hagyományos arénákon kívül is űzhetőek – erről már az MTI tudósítása ír.

Hirdetés